Μαγευτικές εικόνες από την τελευταία υπερπανσέληνο του 2020

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 08 Μαΐου 2020 09:25 Μαγευτικές εικόνες από την τελευταία υπερπανσέληνο του 2020

Πανέμορφες φωτογραφίες που απαθανατίζουν το υπέροχο θέαμα που προσέφερε ο ουρανός το βράδυ της Πέμπτης.

Η τελευταία από τις τέσσερις υπερπανσελήνους του 2020 είναι απόψε Πέμπτη 7 Μαΐου και οι εικόνες από τον φωτογραφικό φακό είναι εντυπωσιακές

Η Σελήνη θα πλησιάσει ξανά περισσότερο τη Γη, φθάνοντας σε απόσταση 361.184 χιλιομέτρων (περίγειο). Όταν η υπερπανσέληνος βρίσκεται ακόμη κοντά στον ορίζοντα, τότε το φεγγάρι φαίνεται ακόμη μεγαλύτερο στα μάτια των παρατηρητών.

Αντίθετα, η Σελήνη θα βρεθεί στο πιο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς της από τη Γη (απόγειο) στις 31 Οκτωβρίου. Την ημέρα εκείνη η πανσέληνος θα φαίνεται σχεδόν 14% μικρότερη. Ο όρος υπερπανσέληνος (supermoon) δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιούργημα του αστρολόγου Ρίτσαρντ Νόλε από το 1979. Η επόμενη υπερπανσέληνος θα συμβεί σε ένα περίπου χρόνο, το Μάιο του 2021.

Οι προηγούμενες υπερπανσέληνοι

Το μεγαλύτερο και πιο φωτεινό φεγγάρι του φετινού έτους εμφανίστηκε στις 7 Απριλίου και ήταν η τρίτη (και καλύτερη) από τις συνολικά τέσσερις υπερπανσελήνους του 2020.Η Σελήνη πλησίασε τη Γη στο κοντινότερο σημείο της για φέτος, σε απόσταση 356.907 χιλιομέτρων (περίγειο). Η σχεδόν σύμπτωση της πανσελήνου με το περίγειο του φεγγαριού αναμένεται να οδηγήσει σε ένταση του φαινομένου των παλιρροιών.

Όταν η υπερπανσέληνος βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, τότε το φεγγάρι φαίνεται ακόμη μεγαλύτερο στα μάτια των παρατηρητών. Μάλιστα ο δορυφόρος της Γης θα φαίνεται απόψε να έχει και έναν συνοδό στον ουρανό, ο οποίος θα είναι ο Στάχυς, ο φωτεινότερος αστέρας α (άλφα) του αστερισμού της Παρθένου.

Η επόμενη υπερπανσέληνος θα συμβεί σε έναν χρόνο, τον Μάιο του 2021. Μπορεί τα μέτρα προστασίας και οι συστάσεις για αποφυγή συνωστισμού να μην επιτρέπουν στο ευρύ κοινό να απολαύσει το θέαμα από δημοφιλή μέρη, όμως οι φωτογραφίες από τον βράχο της Ακρόπολης αλλά και από πολλές περιοχές της χώρας πραγματικά είναι μαγευτικές.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση