Νέα πρόταση Γιούνκερ στο παραπέντε - Την απέρριψε η κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015 08:40 Νέα πρόταση Γιούνκερ στο παραπέντε - Την απέρριψε η κυβέρνηση

- Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ κατέθεσε αυτή την πρόταση για άρση του αδιεξόδου
- Σύμφωνα με την πρόταση του Γιούνκερ σκοπός είναι να συγκλιθεί έκτακτο Eurogroup πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης
- Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα για σήμερα με τους κοινωνικούς εταίρους αναβλήθηκε
- Το Μαξίμου έχει ήδη δηλώσει ανοιχτό σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων όπως και ο πρωθυπουργός που αποκάλυψε στην ΕΡΤ1 πως γίνονται παρασκηνιακές ενέργειες

 Ένα 24ωρο πριν τελειώσει το πρόγραμμα της Ελλάδας με απρόβλεπτες συνέπειες, φαίνεται πως υπάρχει μία νέα προσπάθεια από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να επιτευχθεί έστω και στο παραπέντε μία συμφωνία με την Ελλάδα. 

Όπως αποκάλυψε το newspost.gr o κ. Γιούνκερ στην πρότασή του να ζητάει από την ελληνική κυβερνηση να γίνει δεκτή η πρόταση των Θεσμών, (την τελευταία με τον μειωμένο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία ) με μία αλλαγή που ζητούσε η ελληνική πλευρά, όπως για παράδειγμα να μην καταργηθεί το ΕΚΑΣ. 

Μάλιστα, στην πρόταση του ο κ. Γιούνκερ ζητά από τον Έλληνα πρωθυπουργό να ζητήσει την έκτακτη σύγκλιση του Eurogroup την Τρίτη πριν τα μεσάνυχτα, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία και λύση. 

Κύκλοι του Μαξίμου σε δεικτικό ύφος αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «Η Ελλάδα πήρε ένα μήνυμα από τον Γιούνκερ» που περιελάμβανε τα εξής σημεία:

1. Να γίνει αποδεκτό το κείμενο των θεσμών

2. O Τσίπρας να ζητήσει από τον κόσμο να ψηφίσει ναι στο δημοψήφισμα

3. Οι θεσμοί να αποδεχτούν μία αλλαγή στο κείμενο τους η οποία δεν ξεκαθαρίζεται ποια θα μπορούσε να ήταν και . 

4. Η κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτο Eurogroup, το οποίο θα μπορούσε να συγκληθεί ακόμα και αύριο.

Το σχόλιο των κύκλων του Μαξίμου καταλήγει: «η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει προς την κάλπη, ακούει με ενδιαφέρον ότι λέγεται και γράφεται και εργάζεται για την λύση. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ψηφίσει ΟΧΙ την Κυριακή στην κάλπη», απορρίπτοντας την νέα πρόταση του Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Reuters: Η πρόταση περιλαμβάνει το χρέος

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters ο Πρόεδρος της Κομισιόν ζητούσε από τον κ. Τσίπρα να συμφωνήσει με την βελτιωμένη πρόταση των θεσμών για το  ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 23 στο 13% . Δεν είναι γνωστό, αναφέρει το Reuters εάν υπάρχουν άλλες αλλαγές.

Αν η πρόταση των θεσμών γίνει δεκτή, οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης θα μπορούσαν να υιοθετήσουν μια δήλωση αντιπροτείνοντας ρύθμιση για το χρέος, η οποία θα επανεξέταζε την πρόταση των δανειστών όπως είχε αποτυπωθεί στην απόφαση την απόφαση του Eurogroup  του 2012 για τη διάρκεια των δανείων, μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του μορατόριουμ των τόκων υπερημερίας, και θα μπορούσε να εφαρμοστεί τον Οκτώβριο.

Η προσφορά αυτή θα εξαρτιόταν από μια επιστολή προς τον Γιούνκερ, τον Ντάισελμπλουμ, την Μέρκελ και τον Ολάντ η οποία θα πρέπει να αποσταλεί έγκαιρα από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να γίνει νέο Eurogroup σήμερα.

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση