Σάλος στην αγορά εργασίας, λόγω των capital controls

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015 10:37 Σάλος στην αγορά εργασίας, λόγω των capital controls

Καταγγελίες ότι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν από τους εργοδότες τους να μην δουλέψουν, λόγω των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων μέσω Τραπεζών.

Δεκάδες καταγγελίες δέχθηκαν το Σώμα Επιθεώρησης της Εργασίας, αλλά και συνδικαλιστικά σωματεία, σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, με τις οποίες σε αρκετές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, οι εργοδότες ανάγκασαν τους εργαζόμενους να μην εργαστούν, λόγω των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων μέσω τραπεζών.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε υποχρεωτική αργία, μέτρο όμως που δεν υφίσταται με βάση το εργασιακό δίκαιο της χώρας.

Υπήρξαν επίσης καταγγελίες για εργαζόμενους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, μέχρι να λήξουν τα έκτακτα μέτρα στον τραπεζικό κλάδο, ενώ σε άλλες οι εργαζόμενοι βγήκαν σε άδεια, για αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Υπήρξαν επιχειρήσεις που επέτρεψαν στους μισούς εργαζόμενους να δουλέψουν χθες και στους άλλους μισούς, τους υποχρέωσαν να μεταβούν σήμερα στην εργασία τους.

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΠΕ, οι παραπάνω περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας, πραγματοποιήθηκαν με τη δικαιολογία ότι η επιχείρηση αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, ενώ παράλληλα ασκούνταν πιέσεις στους εργαζόμενους να ψηφίσουν «Ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα για να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Επίσης, σε μια κραυγαλέα περίπτωση, ο εργοδότης δήλωσε ότι θα προμηθεύσει τους εργαζόμενους με ελληνικές σημαίες και... σφυρίχτρες και θα τους αναγκάσει να κάνουν πορεία στο Σύνταγμα, υπέρ του «Ναι». Στο ΣΕΠΕ δηλώνουν ότι επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, μόνο η μετατροπή της σύμβασης των εργαζομένων από πλήρους απασχόλησης, σε εκ περιτροπής εργασία.

news247.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση