«Τρίτο πακέτο» ή τελική ρήξη

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2015 09:04 «Τρίτο πακέτο» ή τελική ρήξη

Διλήμματα ιστορικής ευθύνης καλείται να απαντήσουν μέσα στο 24ωρο που διανύουμε η Ευρώπη, με την Αθήνα να μετρά πλέον τα τελευταία όρια των πιστωτικών της αντοχών. Με κλειστές τράπεζες, με την Ελλάδα επισήμως «ληξιπρόθεσμη» στο ΔΝΤ και χωρίς πρόγραμμα οικονομικής στήριξης από χθες τα μεσάνυχτα, μοναδική διέξοδος λύσης δείχνει η πρωτοβουλία Τσίπρα με το αίτημα για νέα, διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Το αίτημα, το οποίο κατατέθηκε χθες και συνοδεύθηκε το βράδυ από επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης με συγκεκριμένες προτάσεις μέτρων και μεταρρυθμίσεων, συζητείται το μεσημέρι στην, δεύτερη κατά σειρά, τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Οι πληροφορίες λένε ότι, για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, υπήρξε μαραθώνιος διαβουλεύσεων, διεργασιών και παρεμβάσεων μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών, Βερολίνου αλλά και Ουάσιγκτον, με στόχο να κλείσει πλήρως το πλαίσιο της συμφωνίας και να επικυρωθεί σήμερα από το Eurogroup. Μια τέτοια επικύρωση, στη βάση τουλάχιστον των κεντρικών αξόνων της συμφωνίας, θα μπορούσε – υπό προϋποθέσεις - να δώσει και το πολιτικό σήμα στην ΕΚΤ για να προχωρήσει σε μερική άρση της πιστωτικής ασφυξίας, σε πρώτη φάση τουλάχιστον μέσω της αύξησης του ELA.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι ο δεύτερος κρίσιμος σταθμός της σημερινής ημέρας, με την Τράπεζα της Ελλάδας να έχει ήδη υποβάλλει αίτημα αύξησης του ορίου χρηματοδότησης από τον ELA όπως επιβεβαίωσε χθες το βράδυ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Τα μηνύματα τόσο από το κυβερνητικό επιτελείο όσο και από τις Βρυξέλλες ήταν συγκρατημένα ενθαρρυντικά έως χθες το βράδυ, με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά και τους κατ’ επανάληψη τορπιλισμούς που έχουν καταγραφεί στη μακρά μάχη των διαπραγματεύσεων. Ενδεικτικές ήταν οι νέες, δολοφονικές διαρροές του στρατοπέδου Σόιμπλε ο οποίος, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε σε γερμανούς βουλευτές ότι «θα συστήσει στην ΕΚΤ να μην αυξήσει τον ELA», ενώ σε σκληρή γραμμή εμφανίζεται – επισήμως τουλάχιστον – και η Ανγκελα Μέρκελ διαμηνύοντας ότι η όποια συζήτηση για «τρίτο πακέτο» μπορεί να γίνει μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Η ίδια η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, πάντως, έχει τεθεί ως διαπραγματευτικό όπλο στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, ενώ κοινοτικοί παράγοντες στις Βρυξέλλες επεσήμαναν πως η επανεκκίνηση των διαβουλεύσεων συνιστά θετικό μήνυμα και μπορεί να ανοίξει διόδους απεμπλοκής. Κατά τους ίδιους αξιωματούχους, έως αργά χθες τουλάχιστον, στο τραπέζι παρέμενε και η γνωστή πρόταση Γιούνκερ.

Στην ουσία της ελληνικής πρωτοβουλίας, το αίτημα Τσίπρα αφορά ουσιαστικά νέο δάνειο, ύψους περίπου 30 δις ευρώ, έως το 2017 από τον ESM για την επόμενη διετία, με παράλληλη δεσμευτική απόφαση για λύση στο θέμα του χρέους. Παράλληλα η ελληνική πλευρά θα δεσμεύεται για μια σειρά μεταρρυθμίσεων, με τον Γιάννη Δραγασάκη να λέει στη χθεσινοβραδυνή του συνέντευξη ότι έχει υπάρξει προσέγγιση με τους πιστωτές και πως οι αποκλίσεις έχουν περιοριστεί σε έξι σημεία.

Στα θετικά σημεία ενός τρίτου προγράμματος απ’ ευθείας με τον ESM καταγράφεται η πιθανή απεμπλοκή του ΔΝΤ καθώς η συμμετοχή του Ταμείου προβλέπεται μόνον «εάν κριθεί αναγκαία» από το καταστατικό του ευρωπαϊκού μηχανισμού. Το διετές πρόγραμμα θα λύνει το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας και θα δίνει μακροπρόθεσμα περιθώρια άσκησης ουσιαστικής πολιτικής στην κυβέρνηση, χωρίς το πιστόλι της πιστωτικής ασφυξίας στον κρόταφο.

Στην δύσκολη πλευρά του, πρέπει να επισημανθεί ότι το καταστατικό του ESM προβλέπει αυστηρό conditionality, δηλαδή όρους και προϋποθέσεις, για την αποδέσμευση χρηματοδότησης, ενώ τον πρώτο λόγο θα έχει η Γερμανία, ως μεγαλύτερος μέτοχος του οργανισμού με δικαίωμα αναστέλουσας μειοψηφίας (blocking minority).

Σε κάθε περίπτωση, καταλυτικό ρόλο θα έχει η τελική μορφή της λύσης που θα περιγράφεται για το χρέος – πριν απ’ όλα αυτά, ωστόσο, το μείζον ζητούμενο είναι να επιβεβαιωθεί στο σημερινό Εurogroup ότι όντως υπάρχει η πολιτική βούληση στην Ευρώπη για να περάσει η Ελλάδα τον κάβο των επόμενων κρίσιμων 24ώρων…

tvxs.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση