Αυτή είναι η απάντηση του Ντάισελμπλουμ στον Τσίπρα - Καμία επαφή μέχρι το δημοψήφισμα - Η προειδοποίηση για το αποτέλεσμα της Κυριακής

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2015 23:16 Αυτή είναι η απάντηση του Ντάισελμπλουμ στον Τσίπρα - Καμία επαφή μέχρι το δημοψήφισμα - Η προειδοποίηση για το αποτέλεσμα της Κυριακής

- Στην δημοσιότητα δόθηκε η επιστολή του Γερούν Ντάισελμπλουμ στον Αλέξη Τσίπρα μετά το νέο "ναυάγιο" στο αποψινό Eurogroup
- Επαναλαμβάνει γιατί απορρίφθηκε το νέο αίτημα για παράταση του προγράμματος χρηματοδότησης
- Επανεξέταση του αιτήματος για βοήθεια μόνο μετά το δημοψήφισμα και αναλόγως του αποτελέσματος!
- Ηχηρό "καρφί" στο κλείσιμο της επιστολής: "Είχατε συμφωνήσει να τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας συνολικά και εγκαίρως"
- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Την απάντησή του στον Αλέξη Τσίπρα (όπως είχε... προαναγγείλει με "τιτίβισμά" του) απέστειλε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγες ώρες μετά την λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Μία συνεδρίαση που για ακόμη μία φορά δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, με πολλούς ευρωπαίους ηγέτες να ξεκαθαρίζουν πως οποιαδήποτε νέα εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους της θα υπάρξει μονάχα μετά το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής.

Στην επιστολή του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών αναφέρει γιατί δεν έγινε δεκτό το νέο αίτημα παράτασης της ελληνικής κυβέρνησης (σ.σ. κάτι που είχε επαναλάβει ήδη από το βράδυ της Τρίτης), ενώ στο τέλος της... υπενθυμίζει στην ελληνική κυβέρνηση πως στις 20 Φεβρουαρίου είχε δεσμευτεί πως θα εκπληρώσεις τις δανειακές της υποχρεώσεις τόσο στο σύνολό τους, όσο και εγκαίρως...
 

Ολόκληρη η επιστολή



ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΥΝ ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Αναφέρει συγκεκριμένα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα:

"Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,

Παρέλαβα τα γράμματά σας της 30ής Ιουνίου 2015, με τα οποία ζητούσατε ξανά μία παράταση του υπάρχοντος προγράμματος χρηματοδότησης του EFSF αλλά και στα οποία κάνατε αίτημα - απευθυνόμενος στην ιδιότητά μου ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM- για υποστήριξη από τον ESM. Τα γράμματά σας κοινοποιήθηκαν στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup και τα συζητήσαμε στις έκτακτες τηλεδιασκέψεις του Eurogroup στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου.

Πρώτον, όσον αφορά στο επιπλέον αίτημα για παράταση του υπάρχοντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας του EFSF, το Eurogroup επανεπιβεβαίωσε στις 30 Ιουνίου την απόφαση του Eurogroup της 27ης Φεβρουαρίου, να μην υποστηρίξει μία παράταση, δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση παρέμειναν αμετάβλητες".

Στην συνέχεια ο πρόεδρος του Eurogroup τονίζει πως η υπάρχουσα συμφωνία οικονομικής βοήθειας του EFSF με την Ελλάδα έληξε στις 30 Ιουνίου του 2015, όπως και όλες οι συμφωνίες που σχετίζονταν με το υπάρχον πρόγραμμα της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων και των χρημάτων που θα μπορούσε να πάρει η Ελλάδα σε περίπτωση συμφωνίας (σ.σ. 7,2 δισ. ευρώ από τις δόσεις που απέμεναν και τα κέρδη από τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών).

Στο σημείο αυτό έρχεται και η... "μπηχτή", με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να αναφέρει χαρακτηριστικά: "Με αφορμή την επιστολή σας, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε πως στις 20 Φεβρουαρίου, οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να επαναλάβουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους πως θα τιμήσουν τις οικονομικές σας υποχρεώσεις σε όλους τους πιστωτές συνολικά και εγκαίρως".

Για να κλείσει την επιστολή του ο επικεφαλής του Eurogroup, προαναγέλλοντας το... "πάγωμα" των διαπραγματεύσεων μέχρι να διεξαχθεί το δημοψήφισμα.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: "Δεύτερον, θα επανέλθουμε στο αίτημά σας για παροχή οικονομικής βοήθειας από τον ESM μόνο μετά το δημοψήφισμα και με βάση το αποτέλεσμά του".






 

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση