Ολοκληρώθηκε τεράστια αστυνομική επιχείρηση της Europol με την κωδική ονομασία 'Blue Amber'

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2015 20:52 Ολοκληρώθηκε τεράστια αστυνομική επιχείρηση της Europol με την κωδική ονομασία 'Blue Amber'

Η Επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Blue Amber», που πραγματοποιήθηκε από τις αστυνομικές υπηρεσίες 28 χωρών της Ε.Ε και άλλων 33, αφορά σε σειρά διεθνών δράσεων, που υποστηρίχθηκαν από τη Europol και πραγματοποιήθηκαν το διάστημα από 4 Μαΐου μέχρι και 24 Ιουνίου 2015

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε διεθνούς κλίμακας κοινή αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, στην οποία συμμετείχαν υπηρεσίες και εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αστυνομίας, αναλαμβάνοντας επιμέρους αστυνομικές δράσεις κατά των ναρκωτικών, της κλοπής μετάλλων, καθώς και των απατών μέσω διαδικτύου στον τομέα των αερομεταφορών.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Blue Amber», αφορά σε σειρά διεθνών δράσεων, που υποστηρίχθηκαν από τη Europol και πραγματοποιήθηκαν το διάστημα από 4 Μαΐου μέχρι και 24 Ιουνίου 2015. Συμμετείχαν αστυνομικές υπηρεσίες από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και 33 ακόμα χώρες και άλλοι διεθνείς εταίροι, που ένωσαν τις δυνάμεις τους και αξιοποίησαν τους υπάρχοντες πόρους σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα.

Από το Κέντρο Επιχειρησιακού Συντονισμού της Europol , ειδικοί και εμπειρογνώμονες, αξιωματικοί–σύνδεσμοι και συνεργάτες από τους διεθνείς εταίρους επιβολής του νόμου, όπως SELEC (Southeast European Law Enforcement Center), TISPOL (European Traffic Police Network) και PCC-SEE (Police Cooperation Convention for Southeast Europe Secretariat), επεξεργάζονταν συνεχώς τις εισερχόμενες πληροφορίες ποινικού χαρακτήρα από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και ενημέρωναν όσους ασχολούνταν με τις αντίστοιχες επιχειρησιακές δράσεις.

Οι δράσεις και οι έλεγχοι αναπτύχθηκαν σε 260 σημεία σε όλο τον κόσμο, ενώ αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε αεροδρόμια, συνοριακά σημεία διέλευσης, λιμάνια, καθώς και σε συγκεκριμένες αστικές τοποθεσίες. Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Blue Amber», συνελήφθησαν περισσότερα από 500 άτομα, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 2,8 τόνοι κοκαΐνης, 390 οχήματα και περίπου 1.300 τόνοι κλεμμένων μετάλλων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αντιμετώπιση των απατών, μέσω διαδικτύου, στον τομέα των αερομεταφορών. Στο πλαίσιο αυτό, στις 16 και 17 Ιουνίου 2015 πραγματοποιήθηκε δράση σε 140 αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο της προτεραιότητας EMPACT «Απάτες με χρήση καρτών πληρωμής».

Συνολικά ελέγχθηκαν 130 άτομα, που είχαν στην κατοχή τους αεροπορικά εισιτήρια, τα οποία αγοράστηκαν με κλεμμένα στοιχεία πιστωτικών καρτών. Η επιχείρηση διοργανώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω τριών συντονιστικών κέντρων, που συστάθηκαν στη Europol στη Χάγη, στην Interpol στη Σιγκαπούρη και στην Ameripol στην Μπογκοτά, με την υποστήριξη του Καναδά και των Αμερικανικών Αρχών επιβολής του νόμου. Στην κοινή επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικές Αρχές από 49 χώρες, 38 εταιρείες (33 αεροπορικές εταιρείες και 5 ταξιδιωτικά γραφεία) και 140 αεροδρόμια από πέντε ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία, Αμερική και Αφρική).

 

 Υποστηρικτικό ρόλο στην κοινή επιχείρηση, ως προς την παροχή πληροφοριών αναφορικά με την επιβεβαίωση των ύποπτων για απάτη συναλλαγών, είχαν εκπρόσωποι από εταιρείες έκδοσης καρτών πληρωμής, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών ΙΑΤΑ και η πρωτοβουλία Perseuss, ενώ οι διεθνείς οργανισμοί Eurojust και Frontex , ενίσχυσαν με εκπροσώπους τους, 12 αεροδρόμια της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια της κοινής επιχείρησης, αναφέρθηκαν 222 ειδοποιήσεις αναφορικά με ύποπτες για απάτη συναλλαγές από τις εταιρείες (163 στην Ευρώπη, 23 σε Ασία-Ειρηνικό, 18 σε Λατινική Αμερική και 18 σε Καναδά).

Ως αποτέλεσμα της προαναφερθείσας κοινής επιχείρησης, απαγορεύτηκε η πραγματοποίηση πτήσης και διενεργήθηκε έλεγχος από τις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές, σε 130 επιβάτες (101 σε Ευρώπη, 11 σε Ασία – Ειρηνικό, 10 σε Λατινική Αμερική, 2 στις Η.Π.Α. και 6 στον Καναδά). «Για άλλη μια φορά διαπιστώσαμε ότι η επιτυχής διεθνής συνεργασία μπορεί να επιφέρει σημαντικό αντίκτυπο στο οργανωμένο έγκλημα. Το αποτέλεσμα αυτής της επιχείρησης, με πάνω από 500 συλλήψεις, είναι μια υπενθύμιση προς τους εγκληματίες ότι δεν πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς πουθενά.

Η Europol θα συνεχίσει να στηρίζει τις εθνικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου με τις μοναδικές πληροφοριακές και τεχνικές δυνατότητες, που διαθέτει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Rob Wainwright, Διευθυντής της Europol. Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε ενεργά σε όλα τα σκέλη της Κοινής Αστυνομικής Επιχείρησης. Κατά το χρονικό διάστημα από 26 έως 28 Μαΐου, η Ελληνική Αστυνομία υλοποίησε δράσεις για την καταπολέμηση της Κλοπής Μετάλλων, στο πλαίσιο της προτεραιότητας EMPACT «Οργανωμένο έγκλημα κατά της ιδιοκτησίας» (Organised Property Crime – Metal Theft).

Στις εν λόγω δράσεις «Blue Amber», εντάχθηκε και το εγχώριο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης με την κωδική ονομασία «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», στο πλαίσιο σύγκλισης της εθνικής αντεγκληματικής πολιτικής με τις προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ειδικότερα, κατά την επιχείρηση, στην οποία συμμετείχε πλήθος Αστυνομικών και υπάλληλοι συναρμόδιων Αρχών (ΣΔΟΕ – ΥΠΕΚΑ κ.λπ.) συνελήφθησαν 105 άτομα, πραγματοποιήθηκαν 520 έλεγχοι εγκαταστάσεων επιχειρήσεων, 7.537 έλεγχοι ατόμων, 5.779 έλεγχοι οχημάτων και 891 λοιποί έλεγχοι.

Βεβαιώθηκαν συνολικά 266 παραβάσεις (διακεκριμένη κλοπή, νομιμότητα λειτουργίας επιχειρήσεων, νομιμότητα κατοχής υπό μεταφορά υλικών, τήρηση περιβαλλοντολογικών κανονισμών, κ.λπ.) και κατασχέθηκαν συνολικά 7.268 αντικείμενα, υλικά και μέσα (χάλκινα/σιδερένια, αλουμινένια, κλπ). Πρόσθετα, κατά το χρονικό διάστημα από 15 έως 19 Ιουνίου, η χώρα μας συμμετείχε σε δράσεις για τη αντιμετώπιση της εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών στην Ελληνική επικράτεια, μέσω των κεντρικών και περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων EMPACT «Ηρωίνης, Κοκαΐνης και Συνθετικών Ναρκωτικών».

Στους Αερολιμένες Αθηνών, Μακεδονίας, Ρόδου, Ηρακλείου, Κέρκυρας, Αλεξανδρούπολης, Μυτιλήνης, Χανίων, Σάμου και Καλαμάτας διεξήχθησαν συντονισμένοι και συστηματικοί αστυνομικοί έλεγχοι. Η επιχείρηση συντονίστηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με τη συμμετοχή των κατά τόπους αρμόδιων Τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών, ενώ στους Αερολιμένες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, αναπτύχθηκε συνεργασία και με τις συναρμόδιες Τελωνειακές Αρχές.

Στόχος ήταν η διενέργεια στοχευμένων ελέγχων επιβατών και δεμάτων αποστολής με προορισμό την Ελλάδα ή μέσω αυτής (transit), από χώρες παραγωγής ή προέλευσης ναρκωτικών (Λατινική Αμερική, Ασία, Ανατολική Ευρώπη), με σκοπό την αποτροπή εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών συνελήφθη ένας Πορτογάλος, ο οποίος προσπάθησε να εισάγει στη χώρα μας από τη Βραζιλία, μέσω Ζυρίχης, κοκαΐνη, συνολικού βάρους 420 γραμμαρίων.

Επιπλέον, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 60 ναρκωτικά δισκία και 120 δισκία αγνώστου συνθέσεως. Η συμμετοχή της χώρας μας στη δράση για την αντιμετώπιση των απατών, μέσω διαδικτύου, στον τομέα των αερομεταφορών, υλοποιήθηκε υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τις αστυνομικές Αρχές των αερολιμένων της Χώρας μας («Ελ. Βενιζέλος» στην Αθήνα, «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» στα Χανιά, «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο, «Ιωάννης Καποδίστριας» στη Κέρκυρα, «Καπετάν Βασ. Κωνσταντακόπουλος» στη Καλαμάτα, «Διαγόρας» στη Ρόδο, και των κρατικών αερολιμένων Σαντορίνης και Μυκόνου).

Διενεργήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι επιβατών, βάσει πληροφοριών που περιήλθαν από αεροπορικές εταιρείες και ταξιδιωτικά γραφεία, αναφορικά με ύποπτες για απάτη συναλλαγές - κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων μέσω Διαδικτύου (fraud notifications). Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας δράσης, διαβιβάσθηκαν συνολικά έξι  ειδοποιήσεις, για επτά επιβάτες, με πληροφορίες αναφορικά με ύποπτες για απάτη συναλλαγές – κρατήσεις αεροπορικού εισιτηρίου, μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και Ρόδου «Διαγόρας» και προέκυψαν τρεις συλλήψεις, ενώ τρία άτομα δεν εμφανίστηκαν για την πραγματοποίηση της πτήσης.

Όσον αφορά στην περίπτωση των τριών συλληφθέντων, δύο εκ των οποίων επιχείρησαν να ταξιδέψουν στην Ιταλία και ένας στη Γαλλία, βρέθηκαν να κατέχουν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και κατηγορήθηκαν για παραβάσεις της νομοθεσίας περί Αλλοδαπών και του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης. Στο πλαίσιο της Επιχείρησης συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός πληροφοριών, που μπορούν να αξιοποιηθούν για μελλοντικές έρευνες και επιχειρήσεις, ενώ καθοριστικής σημασίας για τη διεξαγωγή των δράσεων ήταν η συνεργασία των πολιτών.

 

πηγή: news247.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση