Λούκα Κατσέλη: Η ρευστότητα από την Τρίτη το πρωί θα καθορίσει και το όριο των αναλήψεων

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 04 Ιουλίου 2015 10:26 Λούκα Κατσέλη: Η ρευστότητα από την Τρίτη το πρωί θα καθορίσει και το όριο των αναλήψεων

"Η ρευστότητα θα εξαρτηθεί από την ΕΚΤ που συνεδριάζει τη Δευτέρα το πρωί. Η απόφαση θα κρίνει και το νέο επίπεδο της ρευστότητας καθώς και τα όρια από την Τρίτη και μετά", αναφέρει η Λούκα Κατσέλη. Χωρίς προβλήματα οι αναλήψεις από τα ΑΤΜ

"Υπάρχουν χρήματα μέχρι τη Δευτέρα αλλά η ρευστότητα βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι", δήλωσε η Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, με παρέμβαση της το πρωί του Σαββάτου στο MEGA, μία ημέρα πριν το δημοψήφισμα.

"Όποιος πολίτης θέλει να πάει στα ΑΤΜ μέσα στο Σαββατοκύριακο και να τραβήξει μέχρι 60 ευρώ, μπορεί χωρίς κανένα πρόβλημα να το κάνει", είπε η κ. Κατσέλη.

"Στόχος μας είναι να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες. Η ρευστότητα από την Τρίτη το πρωί θα καθορίσει και το όριο των αναλήψεων. Αυτή η ρευστότητα θα εξαρτηθεί από την ΕΚΤ που συνεδριάζει τη Δευτέρα το πρωί. Η απόφαση θα κρίνει και το νέο επίπεδο της ρευστότητας καθώς και τα όρια από την Τρίτη και μετά" διευκρίνισε.

Σε ό,τι αφορά τα διαθέσιμα ποσά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις τράπεζες, η εκτίμηση της ήταν η εξής:

"Αυτή τη στιγμή έχουμε αρκετό "μαξιλάρι" μέχρι το τέλος της τραπεζικής αργίας. Ας μην κάνουμε σενάρια καταστροφολογίας, από Δευτέρα πρωί η ΕΚΤ εκτιμώ πως θα πάρει τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει.

Τα χρήματα στις τράπεζες φτάνουν μέχρι το τέλος της Δευτέρας. Θα εξαρτηθεί το όριο από την ΕΚΤ. Υπάρχει πιθανότητα να ανοίξουν οι τράπεζες μέσα σε 48 ώρες από την απόφαση της ΕΚΤ. Χρειάζεται όμως ψυχραιμία για την ασφάλεια και των πελατών και των εργαζομένων".

Ξεκαθάρισε πως οι συναλλαγές δεν εξαρτώνται από τη συμφωνία, αλλά από την απόφαση της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι, το πρωί της Δευτέρας:

"Υπάρχει πιθανότητα να γίνουν περισσότερες συναλλαγές από Τρίτη, Τετάρτη και μετά, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το συνολικό πλαίσιο. Οι συναλλαγές δεν εξαρτώνται από τη συμφωνία αλλά από το χρηματοδοτικό πλαίσιο και το όριο των αναλήψεων και τους περιορισμούς που θα υπάρχουν. Οι συναλλαγές μέσα στα υποκαταστήματα , σιγά σιγά επιτρέπονται όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες για την ασφάλεια όλων μας.

Η φερεγγυότητα των τραπεζών ελέγχεται από την ΕΚΤ. Όσο πιο γρήγορα επανέλθουμε στην ομαλότητα, τόσο πιο εύκολα θα επανέλθουν στην ομαλότητα και οι τράπεζες μας".

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, το βράδυ της Παρασκευής, η κα Κατσέλη διέψευσε δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο οι ελληνικές τράπεζες καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης, τα οποία προβλέπουν haircut (κούρεμα) τουλάχιστον 30% για όλες τις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ.

"Πλήρως ανυπόστατο το δημοσίευμα, δεν συζητιέται καν ως άσκηση. Αν δεν υπάρχει βέβαια ενίσχυση από τον ELA, θα υπάρξει πρόβλημα", είπε χαρακτηριστικά.

 

πηγή: news247.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση