ΕΚΤ: Δεν αύξησε τον ELA - Μεγαλύτερο "κούρεμα" στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2015 22:04 ΕΚΤ: Δεν αύξησε τον ELA - Μεγαλύτερο "κούρεμα" στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών

Δυσμενής εξέλιξη - Προειδοποίηση για ακόμη χειρότερα - Όλα εξαρτώνται από τις αυριανές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής - Τι σημαίνει πρακτικά το μικρό haircut στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών - Κυβέρνηση: Δεν ανησυχούμε

Σε «κούρεμα» των ενεχύρων που έχουν καταθέσει για τη χρηματοδότησή τους οι ελληνικές τράπεζες, προχώρησε η ΕΚΤ, η οποία ωστόσο διατήρησε αμετάβλητο το ποσό του ELA.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κούρεμα αυξάνεται κατά 10%, ωστόσο δεν είναι γνωστό εάν το ποσοστό αυτό ισχύει για όλα τα είδη των ενεχύρων, ή μόνο για ορισμένα από αυτά. Άλλες πληροφορίες θέλουν το μέσο κούρεμα να είναι μικρότερο και συγκεκριμένα της τάξης του 5%, ενώ έγινε γνωστό ότι δύο μέλη του δ.σ της Κεντρικής Τράπεζας τάσσονταν υπέρ ενός μεγαλύτερου haircut στα collaterals.

Το μέσο ποσοστό δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστό καθώς διαφορετικό είναι το κούρεμα για τους τίτλους του Πυλώνα ΙΙ, άλλο είναι για τα έντοκα γραμμάτια, άλλο για τα ομόλογα του Δημοσίου, άλλο για τα δάνεια κλπ. Το μέσο κούρεμα στα ελληνικά ενέχυρα ήταν μέχρι τώρα της τάξης του 35%. Με τη νέα απόφαση το συνολικό κούρεμα πλησιάζει το 40-45%. Πάντως όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή ενέχυρα. 

Σε κάθε περίπτωση, οι κρίσιμες αποφάσεις μετατίθενται για την Τετάρτη όπου και θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ της ΕΚΤ.

Επίσης μία σημαντική παράμετρος είναι ότι η απόφαση της ΕΚΤ τίθεται σε ισχύ από την Τετάρτη.

Εάν ισχύει η πληροφορία για μέσο κούρεμα 10% στα ελληνικά ενέχυρα, σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να καταθέσουν στην ΤτΕ collateral αξίας 7 – 9 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, το κούρεμα περιορίζει το ύψος της ρευστότητας που μπορούν να αντλήσουν οι τραπεζίτες σε περίπτωση που η ΕΚΤ την Τετάρτη εγκρίνει την αύξηση του ορίου του ELA.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, το επιπλέον ποσό που μπορεί να αντληθεί, είναι της τάξεως των 1,5 – 2 δισ. που είναι εκ των πραγμάτων πολύ μικρό.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Goldman, το συνολικό νούμερο μέχρι σήμερα ήταν 24 δισ. ευρώ αλλά για κάθε 10 μονάδες που θα μειώνεται η αξία των ενεχύρων, θα μειώνεται η αξία τους κατά 8 δισ. Συνεπώς οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι έχει υπάρξει μία πρώτη μείωση όχι τέτοια όμως που να μηδενίσει την υπόλοιπη αξία των ενεχύρων.

Δηλαδή, με τα ενέχυρα αξίας 157 δισ. που έχουν υποθηκευτεί για την εξασφάλιση της ρευστότητας, οι ελληνικές τράπεζες είχαν δυνατότητα να αυξηθεί ο ELA μέχρι περίπου τα 100 - 110 δισ. Τώρα το πλαφόν αυτό κατεβαίνει και το νούμερο είναι πλέον διψήφιο.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ είναι η ακόλουθη:

Ο ELA διατηρείται αμετάβλητος στο επίπεδο που βρίσκονταν στις 26 Ιουνίου 2015. Υπήρξε προσαρμογή του «κουρέματος» των ενέχυρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον ELA.

Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας εξετάζει προσεκτικά την κατάσταση των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει τον ELA στα επίπεδα που βρίσκονταν στις 26 Ιουνίου 2015 και αφού συζήτησε την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο ELA μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με την κατάθεση συγκεκριμένων ενεχύρων. Η οικονομική κατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει επίπτωση στις ελληνικές τράπεζες, από τη στιγμή που τα περισσότερα ενέχυρα που χρησιμοποιούν μέσω του ELA αποτελούν collaterals τα οποία εγγυάται το ελληνικό κράτος.

Υπό αυτό το πρίσμα, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να προσαρμόσει το «κούρεμα» των ενεχύρων που κάνει δεκτά η ΤτΕ.

Το διοικητικό συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής και στην διατήρηση της σταθερότητας των τιμών στην Ευρωζώνη. Το διοικητικό συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε εργαλείο διαθέτει στα πλαίσια των δυνατοτήτων του».

Το κείμενο στα αγγλικά είναι το ακόλουθο:

6 July 2015 - ELA to Greek banks maintained

Emergency liquidity assistance maintained at 26 June 2015 level
Haircuts on collateral for ELA adjusted
Governing Council closely monitoring situation in financial markets
The Governing Council of the European Central Bank decided today to maintain the provision of emergency liquidity assistance (ELA) to Greek banks at the level decided on 26 June 2015 after discussing a proposal from the Bank of Greece.

ELA can only be provided against sufficient collateral.

The financial situation of the Hellenic Republic has an impact on Greek banks since the collateral they use in ELA relies to a significant extent on government-linked assets.

In this context, the Governing Council decided today to adjust the haircuts on collateral accepted by the Bank of Greece for ELA.

The Governing Council is closely monitoring the situation in financial markets and the potential implications for the monetary policy stance and for the balance of risks to price stability in the euro area. The Governing Council is determined to use all the instruments available within its mandate.

Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters: Δεν ανησυχούμε 

Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το haircut στα collaterals δεν πρόκειται να επηρεάσει την τρέχουσα δραστηριότητα των ελληνικών τραπεζών, διαβεβαιώνει Έλληνας αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση της ΕΚΤ για αναπροσαρμογή των haircut δεν θα επιφέρει αλλαγές στη δραστηριότητα των ελληνικών τραπεζών, καθώς προς το παρόν το ύψος των συνολικών collaterals που διαθέτουν οι τράπεζες είναι υψηλότερο του τρέχοντος επιπέδου τoυ ELA.

«Αντέχει» χωρίς ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ έως και την Τετάρτη

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να «αντέξει» χωρίς ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ έως και την Τετάρτη, ανέφερε νωρίτερα δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, επικαλούμενο πηγές της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θεωρεί ότι θα πρέπει να διατηρήσει αμετάβλητο στα 88,6 δισ. ευρώ τον Έκτακτο Μηχανισμό Στήριξης και να περιμένει το κατά πόσο Ελλάδα και πιστωτές θα κατορθώσουν να καταλήξουν σε συμφωνία, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Είναι φανερό ότι η διοίκηση της ΕΚΤ αναμένει τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών και κυρίως τις όποιες πολιτικές αποφάσεις μπορούν να ληφθούν στην αυριανή συνεδρίαση των ηγετών της Ευρωζώνης και ακολούθως σε αυτήν του Eurogroup.

Πηγή: newmoney.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση