Μετά τη βόμβα της ΕΚΤ για το κούρεμα στα ενέχυρα στις ελληνικές τράπεζες ο Α. Τσίπρας επικοινώνησε με τον Μάριο Ντράγκι

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 07 Ιουλίου 2015 07:36 Μετά τη βόμβα της ΕΚΤ για το κούρεμα στα ενέχυρα στις ελληνικές τράπεζες ο Α. Τσίπρας επικοινώνησε με τον Μάριο Ντράγκι

- Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι
- Ο έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας ELA παραμένει αμετάβλητος για τις ελληνικές τράπεζες στα 88,6 δισ. ευρώ
- Ο Μάριο Ντράγκι με αυτή την απόφασή του δίνει χρόνο στους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής για αποφάσεις
- Η απόφαση αυτή προς το παρόν δεν επηρεάζει στην Ελλάδα το όριο των αναλήψεων
- Η ΕΚΤ για την αύξηση του ELA θέτει ως προϋπόθεση η Ελλάδα να βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης ή να υπάρχει προοπτική για ένα τέτοιο πρόγραμμα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν τράβηκε την πρίζα για τις ελληνικές τράπεζες και όπως ήταν αναμενόμενο δεν τις βοήθησε κιόλας, καθώς μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίστηκε πως παραμένει αμετάβλητος ο έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας ELA στα 88,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με την απόφαση της η ΕΚΤ δείχνει πως ο Μάριο Ντράγκι είναι αποφασισμένος να δώσει χρόνο στους πολιτικούς της ευρωζώνης να λάβουν αποφάσεις για μία πιθανή επίτευξη συμφωνίας.

Ωστόσο, η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει το κούρεμα στις εγγυήσεις των τραπεζών, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην άντληση ρευστότητας, λόγω των εξελίξεων που υπάρχουν, μετά τη συντριπτική νίκη του ΟΧΙ στο χθεσινό δημοψήφισμα.  Αυτό το γεγονός δεν επιδεινώνει τρομερά την κατάσταση, αλλά δείχνει πως όσο απομακρύνεται το σενάριο μίας συμφωνίας, τόσο η ΕΚΤ θα σκληραίνει τη στάση της.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ με αυτές τις αποφάσεις του δεν τραβάει το σχοινί, αλλά αντίθετα δίνει χρόνο στους ευρωπαίους ηγέτες για την επίτευξη μιας συμφωνίας, καθώς έχει δηλώσει πολλάκις πως για να διατηρήσει τη χρηματοδότηση μέσω ELA, πρέπει η Ελλάδα είτε να είναι σε πρόγραμμα ή να υπάρχει η προοπτική για ένα πρόγραμμα.

Πάντως, η αύξηση του κουρέματος των εγγυήσεων είναι ενδεικτική των πιέσεων που δέχεται η ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα στη χώρα.

Μάλιστα, στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ αναφέρει πως παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και εμμέσως προειδοποιεί πως είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής της.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά από αυτή την εξέλιξη επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Ο κ. Τσίπρας με τον Μάριο Ντράγκι, συζήτησε τα θέματα που αφορούν την ρευστότητα των τραπεζών. Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ζήτημα της άμεσης ανάγκης άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων και της παροχής ELA.
 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας:

" Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει την παροχή επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο της 26ης Ιουνίου 2015.

Ο ELA μπορεί να παρέχεται μόνο έναντι επαρκών εγγυήσεων.

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδος έχει επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι οι εξασφαλίσεις που χρησιμοποιούν στο ELA βασίζεται σε σημαντικό βαθμό σε κρατικά ομόλογα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να προσαρμόσει τις περικοπές στις εξασφαλίσεις (κούρεμα των collaterals) που είναι αποδεκτές από την Τράπεζα της Ελλάδος για τον ELA.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής που έχει λάβει" .

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ δεν διευκρινίζει από πότε θα ισχύσει το νέο αυστηρότερο καθεστώς που απεφάσισε σήμερα. Επομένως δεν μπορεί να προσδιοριστεί το πότε θα αρχίσει να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

 

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση