Σκέψεις να ανοίξουν από την Πέμπτη τράπεζες και θυρίδες

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 07 Ιουλίου 2015 12:34 Σκέψεις να ανοίξουν από την Πέμπτη τράπεζες και θυρίδες

Να ανοίξουν οι τράπεζες την Πέμπτη ζητούν οι διοικήσεις τους. Με υπογραφή Τσακαλώτου κλειστές έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Με την πρώτη υπουργική απόφαση που φέρει την υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου ως υπουργού Οικονομικών η «τραπεζική αργία» παρατάθηκε μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Ήδη όμως, στην κυβέρνηση συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την «επόμενη ημέρα» -ουσιαστικά την Πέμπτη- καθώς η ασφυξία στην αγορά έχει φτάσει σε πολύ επικίνδυνα επίπεδα. Το οικονομικό επιτελείο δέχεται ήδη «πιεστικές» εισηγήσεις από τις διοικήσεις των τραπεζών η «αργία» να σταματήσει την Τετάρτη προκειμένου από την Πέμπτη να επαναλειτουργήσουν όλα τα καταστήματα των τραπεζών.

Το να δοθεί η δυνατότητα αναλήψεων θεωρείται απίθανο καθώς μετά και τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «φρέσκο χρήμα» στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν πρόκειται να εισρεύσει μέχρι να φανεί… φως από τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους. Τουλάχιστον, αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη που πιέζουν για την επαναλειτουργία, θα δοθεί η δυνατότητα να διεκπεραιωθούν άλλες συναλλαγές όπως η κατάθεση επιταγών σε τραπεζικούς λογαριασμούς, η πρόσβαση των πολιτών στις θυρίδες τους, η έκδοση καρτών και κωδικών ηλεκτρονικής τραπεζικής προκειμένου να μειωθούν οι ατελείωτες ουρές με τους συνταξιούχους κλπ.

Στα σκαριά νέα ΠΝΠ

               Ακόμη και σε διεθνές επίπεδο, το να κρατήσει η «τραπεζική αργία» περισσότερες από επτά ημέρες είναι φαινόμενο που δεν συναντάται καθώς τα κλειστά καταστήματα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις συναλλαγές όχι μόνο των ιδιωτών αλλά και των επιχειρήσεων. Αν γίνουν δεκτές οι εισηγήσεις των τραπεζιτών –το θέμα έχει συζητηθεί ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου από την Κυριακή και φαίνεται ότι και η κυβέρνηση συμφωνεί στην επαναλειτουργία των καταστημάτων- θα τροποποιηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έτσι ώστε:

1.      Να ανοίξουν τα καταστήματα των τραπεζών αλλά με σαφώς προσδιορισμένες τις συναλλαγές που θα πραγματοποιούν (σ.σ τα γκισέ θα δίνουν μετρητά μέχρι το όριο των αναλήψεων που θα ισχύει για τα ATMs).

2.      Να παραμείνουν σε ισχύ τα capital controls τα οποία αναμένεται ότι θα βρίσκονται στη ζωή μας για αρκετό καιρό ακόμη. Το αν το όριο θα παραμείνει στα 60 ευρώ ή αν θα μεταβληθεί, θα αποφασιστεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή καθώς θα εξαρτηθεί και από την πορεία των αναλήψεων μέσω των ATMs (σ. σ γίνονται αναλήψεις περίπου) 70-80 εκατ. ευρώ ημερησίως αλλά και από την πορεία των διαπραγματεύσεων

Όσον αφορά στο θέμα που προέκυψε με τις θυρίδες μετά και τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, το πιθανότερο είναι ότι από την Πέμπτη, θα επιχειρηθεί να δοθεί πρόσβαση των πολιτών στο περιεχόμενο των θυρίδων τους με το ίδιο καθεστώς που υπήρχε και πριν τα Capital Controls. Δηλαδή, να ισχύει ελεύθερη πρόσβαση και χωρίς την παρουσία συνοδού. 

 

πηγή:thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση