LIVE: Λεπτό προς λεπτό οι πολιτικές εξελίξεις στο πιο κρίσιμο Eurogrοup

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 07 Ιουλίου 2015 15:04 LIVE: Λεπτό προς λεπτό οι πολιτικές εξελίξεις στο πιο κρίσιμο Eurogrοup

Το πιο κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα είναι σε εξέλιξη....

Με «όπλα» το ισχυρό «όχι» του δημοψηφίσματος και το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στις Βρυξέλλες στην πιο κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 7:00 (ώρα Ελλάδος).

Ξεκίνησε η συνεδρίαση του Eurogroup όπου ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος θα καταθέσει τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης.

Δείτε όλες τις δηλώσεις και τις τελευταίες εξελίξεις ζωντανά μέσα από την ΕΡΤ....

Η νέα Ελληνική πρόταση στο Eurogroup

Δάνειο-γέφυρα 7 δισ ευρώ θα ζητήσει σήμερα από τους ομολόγους στην Ευρωζώνη ο Αλέξης Τσίπρας, πιθανότατα τις επόμενες 48 ώρες για να μπορέσει να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες της χώρας και να αποφεύγει τη χρεοκοπία.

Σύμφωνα με ιταλό ευρωβουλευτή που επικαλείται το Ansa ο Γιούνκερ έχει ήδη αναπτύξει την συζήτηση για μια τέτοια προοπτική. «Ο άμεσος στόχος είναι να σώσουμε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, κάθε λεπτό είναι πολύτιμο» λέει ο Τζιάνι Πιτέλα.  

Τι προβλέπει η ελληνική πρόταση

Οι προτάσεις που θα παρουσιάσει ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν διαφέρουν σημαντικά από την πρόταση που απέρριψαν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα της Κυριακή, όπως αποκαλύπτει η γερμανική Sueddeutsche Zeitung.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι προτάσεις περιλαμβάνουν την διατήρηση της έκπτωσης του ΦΠΑ για τα νησιά αλλά και ΦΠΑ 13% για τα εστιατόρια, όπως άλλωστε και η τελευταία πρόταση Γιούνκερ.

Επίσης, περιλαμβάνονται περιορισμένες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, λόγω των αντιδράσεων υπουργού Άμυνας και αρχηγού του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου (ΑΝΕΛ) Π. Καμμένου. 

 Η Αθήνα προτείνει να παραπεμφθεί αργότερα στο μέλλον η κατάργηση του ΕΚΑΣ, ενώ ζητάει να αποτελούν μέρος της συμφωνίας ένα αναπτυξιακό πακέτο και δέσμευση για μελλοντική μείωση του δημοσίου χρέους.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση