Το 2016 αλλάζουν οι αντικειμενικές αξίες – Μειωμένος ΕΝΦΙΑ το 2017

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2014 11:12 Το 2016 αλλάζουν οι αντικειμενικές αξίες – Μειωμένος ΕΝΦΙΑ το 2017

Βιάστηκαν να χαρούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τις δηλώσεις Ντράγκι ότι ξεκίνησε η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών, και συνεπώς οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ. Διαβάστε το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών.

Αλλά φευ προσγειωθήκαμε και μάλιστα ανώμαλα, αφού η ελληνική γραφειοκρατία θα χρειαστεί 2 χρόνια για να συντάξει τις νέες αντικειμενικές τιμές, οι οποίες συνεπώς θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2017.

Δηλαδή μικρότερος ΕΝΦΙΑ και λιγότεροι φόροι στην ακίνητη περιουσία λόγω μείωσης των αντικειμενικών αξιών, προσεχώς…

Σύμφωνα με την «Ημερησία» το νέο αυτόματο σύστημα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο στα τέλη Ιανουαρίου 2016. Με βάση το σύστημα αυτό, η αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων θα γίνεται αυτόματα χωρίς να απαιτείται η συνδρομή επιτροπών, προκειμένου να αποφανθούν για τις νέες τιμές σε κάθε ζώνη. Το ηλεκτρονικό σύστημα θα αντλεί στοιχεία από όλη την Ελλάδα, που θα προέρχονται από φορείς όπως την Τράπεζα της Ελλάδος, τις κτηματικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και τα υποθηκοφυλακεία.

Οι τιμές που θα υπολογίζονται αυτόματα από το ηλεκτρονικό σύστημα, θα χρησιμοποιούνται για να προσδιορίζονται οι φόροι των ακινήτων, καθώς και τα τέλη που επιβάλλονται κατά περίπτωση.

Προς το παρόν έγινε το πρώτο βήμα με επιτροπή που έχει συσταθεί για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
 

Το χρονοδιάγραμμα στο οποίο έχει δεσμευτεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ακόμη τέσσερα βήματα:


-Τον Ιανουάριο του 2015 θα συσταθεί μια άλλη ειδική μονάδα επίσης στη ΓΓΔΕ, η οποία θα προχωρήσει στη συλλογή στοιχείων από την αγορά για την προσαρμογή των τιμών ζώνης σε επίπεδα που αντανακλούν τις πραγματικές συνθήκες στην αγορά ακινήτων.

-Τον Σεπτέμβριο του 2015 η δουλειά της ειδικής μονάδας θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Οι τιμές ζώνης θα αντανακλούν τις πραγματικές συνθήκες με βάση στοιχεία από τις αγοραπωλησίες.

- Τον Ιανουάριο του 2016 θα συσταθεί μία ακόμα επιτροπή -υπηρεσία αποτίμησης- και θα αρχίσει να καταγράφεται ένας δείκτης πραγματικών τιμών ακινήτων. Παράλληλα η Φορολογική Διοίκηση θα είναι σε θέση να διασταυρώνει πλήρως όλες τις δηλώσεις ακινήτων όλων των φορολογουμένων με την πραγματική περιουσιακή τους κατάσταση.

-Τον Ιανουάριο του 2017 ευθυγραμμίζονται οι εμπορικές και οι αντικειμενικές αξίες.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση