Εκλογές τον Νοέμβριο του 2015 πρότεινε ο Θεοδωράκης

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2014 17:49 Εκλογές τον Νοέμβριο του 2015 πρότεινε ο Θεοδωράκης

Τετ-α-τετ με τον Κάρολο Παπούλια είχε ο πρόεδρος του «Ποταμιού» - Διαβάστε τι συζήτησαν

Διεξαγωγή εκλογών τον Νοέμβριο του 2015 πρότεινε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έπειτα από τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουν στη διεξαγωγή εκλογών τον επόμενο χρόνο, αφού προηγουμένως η παρούσα Βουλή, εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αλλαγή του Συντάγματος, αλλάξει ο εκλογικός νόμος και συμφωνηθεί πατριωτική, όπως τη χαρακτήρισε, θέση στο ζήτημα της διευθέτησης του δημόσιου χρέους.

Μάλιστα, αναφερόμενος στην πρότασή του επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να «σπάσει» η τουριστική περίοδος του 2015, καθώς ο τουρισμός είναι η μοναδική, αυτήν τη στιγμή, παραγωγική πηγή εσόδων για τη χώρα και εξήγησε ότι η παρούσα Βουλή πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μεγάλη πλειοψηφία.

«Θα είναι ντροπή να εκλεγεί Πρόεδρος με 120- 130 βουλευτές γιατί τότε κανείς δεν θα τον σέβεται», είπε χαρακτηριστικά.



Νωρίτερα, κατά της διάρκειας 45 λεπτών συνάντηση με τον κ. Παπούλια και αναφερόμενος στην εκλογή νέου Προέδρου ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για «έναν Πρόεδρο που να μας ενώνει».

Στο διάλογο που είχαν οι δύο άνδρες μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ευρισκόμενοι στο γραφείο του κ. Παπούλια, ο πρόεδρος του «Ποταμιού» επισήμανε την ανάγκη να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας που θα ενώνει όλους τους Έλληνες.

«Ελπίζω να μπορέσουμε και τώρα να εκλεγεί ένας Πρόεδρος που θα είναι Πρόεδρος όλων των Ελλήνων, που θα ενώσει όλους τους Έλληνες», απάντησε ο κ. Παπούλιας.

«Είναι καλό ο Πρόεδρος να βγαίνει με μεγάλη πλειοψηφία», παρατήρησε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Ένας πρόεδρος με σχετική πλειοψηφία της Βουλής θα είναι μια ήττα του κοινοβουλευτικού συστήματος».

Για τον εκλογικό νόμο, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε πως αν δεν δεχθούν τα άλλα κόμματα την πρόταση του Ποταμιού για καθιέρωση παραλλαγής του γερμανικού εκλογικού συστήματος, πρέπει να γίνουν διορθώσεις στον υπάρχοντα, όπως το «σπάσιμο των περιφερειών». Ζήτησε ακόμη να διαμορφωθεί μια πατριωτική -ελληνική και όχι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλου- ομάδα κι αυτή να διαπραγματευθεί με τους δανειστές.



Ο κ. Θεοδωράκης ενημέρωσε ακόμη τον κ. Παπούλια για τις θέσεις του κόμματός του για τα εθνικά θέματα, για την ενίσχυση της παραγωγής και τις εξαγωγές, καθώς, όπως είπε, «καλή η κουβέντα για τα δάνεια, αλλά η Ελλάδα θα πάψει να έχει δεσμεύσεις όταν παράγει».



Ο διάλογος που είχε ο Σταύρος Θεοδωράκης με τον Κάρολο Παπούλια:

ΣΤ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:  Κύριε Πρόεδρε, χαίρομαι πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Και εγώ χαίρομαι για τη συνάντηση αυτή, κύριε Πρόεδρε, ύστερα από πολύ καιρό που έχουμε να ιδωθούμε.  Όπως ξέρετε, στους αρχηγούς που συνάντησα μέχρι σήμερα, υπογράμμισα την ανάγκη ελάχιστης συνεννόησης για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα του τόπου.  Δεν είναι ανάγκη να το επαναλάβω και σε σας, είναι αυτονόητο, ότι πρέπει όλοι μας να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις των καιρών.

ΣΤ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:  Το λέτε συχνά και έχετε απόλυτα δίκιο, κύριε Πρόεδρε.  Μόνο που φοβάμαι ότι ο καθένας θέλει τη συνεννόηση προς όφελός του, μιλώντας τουλάχιστον για το παλιό πολιτικό σύστημα.

Εγώ σας έφερα - θα μου επιτρέψετε, δεν ξέρω αν είθισται -  ένα μικρό δώρο (προσφέροντας ένα στικάκι υπολογιστή).  Είναι από την προηγούμενη συνάντησή μας το 2005, τον Φεβρουάριο, όταν εκλεγήκατε  Πρόεδρος με 279 ψήφους.  Και είχα κάνει τότε μία εκπομπή, αν θυμάστε, είχα μιλήσει με προσωπικότητες, με τον κ.Μολυβιάτη, τον κ.Λιβάνη, για το πόσο σημαντικό είναι να εκλέγεται ένας Πρόεδρος με τόσο μεγάλη πλειοψηφία: 279 ψήφοι.

Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό χρειαζόμαστε και τώρα.  Χρειαζόμαστε έναν Πρόεδρο που να μας ενώνει, όπως μας ένωσε τότε ο Παπούλιας.  Αυτή είναι η δική μου συγκεκριμένη πρόταση, για να μην λέμε μόνο λόγια, για το θέμα της συναίνεσης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Ελπίζω να μπορέσουμε και τώρα να έχουμε μια πλειοψηφία τέτοια που να εκλέξει έναν Πρόεδρο που θα είναι Πρόεδρος όλων των Ελλήνων, θα ενώσει όλους τους Έλληνες.  Και νομίζω ότι αυτός είναι ο βασικός και ουσιαστικός ρόλος ενός Προέδρου, που δεν έχει ιδιαίτερες εξουσίες.  Και όλα τα άλλα θα τα βρούμε στην πορεία.

ΣΤ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:  Αυτό πιστεύω και εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Πρέπει να πάει μπροστά ο τόπος.

ΣΤ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:  Έχετε δίκιο.  Και νομίζω ότι ένας Πρόεδρος με σχετική πλειοψηφία της Βουλής θα είναι μία ήττα του κοινοβουλευτικού μας συστήματος.  Είναι καλό ο Πρόεδρος να βγαίνει με μεγάλη πλειοψηφία.

protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση