Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tο ντέρμπι Τσίπρα- Λαφαζάνη πάει για τελικό ξεκαθάρισμα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015 10:51 Tο ντέρμπι Τσίπρα- Λαφαζάνη πάει για τελικό ξεκαθάρισμα
Ακροβασίες Τσίπρα στην αυριανή Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα κινείται μεταξύ διαρκούς και εκτάκτου συνεδρίου ή …κομματικού δημοψηφίσματος στον ΣΥΡΙΖΑ
 
Την ίδια ημέρα που θα φτάνει στην Αθήνα το κουαρτέτο των δανειστών για την τελική διαπραγμάτευση του τρίτου πακέτου βοήθειας, με τα τεχνικά κλιμάκια να προετοιμάζουν το έδαφος για νέα προαπαιτούμενα και άμεση επιβολή σκληρών μέτρων στην φορολογία και το ασφαλιστικό, το κυβερνών κόμμα μπαίνει σ' ένα κυκεώνα κομματικών διαδικασιών με απαρχή την συνεδρίαση της Κ.Ε αύριο για να αποφασίσει σε ποιο όργανο (κεντρική Επιτροπή, Διαρκές ή έκτακτο συνέδριο ακόμα και δημοψήφισμα μελών) θα ξεκαθαριστούν οι εσωκομματικοί λογαριασμοί μεταξύ προεδρικών και Αριστερής Πλατφόρμας.
 
Ο Πρωθυπουργός φαίνεται να ακροβατεί πάνω στο τεντωμένο σκοινί του ΣΥΡΙΖΑ όπου παρά το γεγονός ότι από την πλευρά της προεδρικής πλειοψηφίας εκφράζεται η βεβαιότητα ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων ευνοούν τον Αλέξη Τσίπρα, μία …ανάποδη κομματική απόφαση υπέρ των προτάσεων της Πλατφόρμας και ένας λάθος υπολογισμός θα μπορούσε να προκαλέσει κυβερνητική κρίση φέρνοντας πιο κοντά το ενδεχόμενο των εκλογών.
 
Την ίδια στιγμή και ενώ γίνεται καθαρό στον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθούν να βρουν το πεδίο της σύγκρουσης όπου θα γίνει η διάσπαση μεταξύ Αριστερής Πλατφόρμας και προεδρικής πλειοψηφίας, το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται με το γάντι και διατηρεί χαμηλούς τόνους στην αντιπαράθεση με τον Γ. Βαρουφάκη και τον Π. Λαφαζάνη, με τον τελευταίο να δίνει πολιτική κάλυψη στον πρώην υπουργό Οικονομικών και στο Plan B ισχυροποιώντας το μέτωπο της δραχμής.
 
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε το μπρα ντε φερ μεταξύ της Πλατφόρμας (Λεουτσάκος, Παπαδόγιαννη, Νταβανέλος) που υποστήριζε την άμεση συνεδρίαση της ΚΕ για να ληφθεί απόφαση για την συμφωνία καθώς και διοργάνωση διαρκούς συνεδρίου (με τους συνέδρους του προηγούμενου συνεδρίου) πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το νέο πακέτο βοήθειας προκειμένου το κόμμα να αποφασίσει για την αποδοχή ή όχι της νέας συμφωνίας.
 
Μετά από ένα πεντάωρο έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ των μελών της Πλατφόρμας και των Προεδρικών (Μπουρνούς, Ηλιόπουλος, Σβίγγου, ενώ παρών ήταν και ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης) όπου η μόνιμη επωδός των μελών της Πλατφόρμας ήταν ότι οι προτάσεις της προεδρικής πλειοψηφίας είναι αντικαταστατικές αποφασίστηκε να μεταφερθεί το παιχνίδι της σύγκρουσης στο επόμενο επίπεδο, που είναι η Κεντρική Επιτροπή.
 
Τα μέλη της προεδρικής πλειοψηφίας πρότειναν εξ αρχής την  διοργάνωση έκτακτου συνεδρίου (με εκλογή συνέδρων από την βάση) τον Σεπτέμβριο. Η επιμονή των μελών της Πλατφόρμας για σύγκλιση της Κ.Ε και διοργάνωση διαρκούς συνεδρίου σε συνδυασμό με τη σιγουριά του επιτελείου του Πρωθυπουργού ότι …ο Τσίπρας μπορεί να κερδίσει όλες τις κομματικές διαδικασίες ακόμα και ένα διαρκές συνέδριο όπου η Πλατφόρμα θα είναι ενισχυμένη, οδήγησαν την προεδρική …φρουρά να συμφωνήσει με την διοργάνωση διαρκούς συνεδρίου υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει κομματικό δημοψήφισμα για τη συμφωνία.
 
Η πρόταση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αλλά παραπέμφθηκε στην αυριανή Κ.Ε για συζήτηση και ψήφιση ενώ οι κύριες προτάσεις παραμένουν η σύγκλιση εκτάκτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο και η διοργάνωση διαρκούς συνεδρίου και κομματικού δημοψηφίσματος, της ιδέας που λάνσαρε στο επιτελείο του Τσίπρα  ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης.
 
 
 
Έκπληξη αποτελεί η στάση που κράτησε η ομάδα των 53+ η οποία από την μία πλευρά ένα τμήμα των μελών της στην ΚΕ έχουν ταχθεί κατά της συμφωνίας ενώ η πλειοψηφία της τάσης έχει ταχθεί κατά των διαγραφών και υπέρ της ενότητας του κόμματος. Με σύνθημα δώστε χρόνο και χώρο στο κόμμα η ομάδα των 53+ αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αυριανή Κεντρική Επιτροπή κρατώντας αποστάσεις και από τις δύο πλευρές.
 
Από την αυριανή ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ο κίνδυνος να μπει η χώρα σε νέες εκλογικές περιπέτειες στον βαθμό που τελικά αποφασιστεί ακόμα και οριακά η καταψήφιση της συμφωνίας ή η προεδρική πλειοψηφία χάσει την τελική ψηφοφορία για το συνέδριο.
 
Όπως αναφέρουν κομματικά στελέχη θα είναι ευθεία αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής από τα όργανα του κυβερνώντος κόμματος γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει την χώρα σε πολιτική αστάθεια και αμφισβήτηση της υλοποίησης του Προγράμματος.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του δεν φέρεται αποφασισμένος να βάλει τέλος μία και καλή με το ρήγμα που έχει ανοίξει η Αριστερή Πλατφόρμα σε κόμμα και κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ αποφεύγει συστηματικά να τοποθετηθεί δημόσια για τον Γ. Βαρουφάκη.
 
Ο Π. Λαφαζάνης ο οποίος εμφανίστηκε ως πολιτικός προστάτης του Γ. Βαρουφάκη με τη χθεσινή του δήλωση ουσιαστικά στέλνει μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα να μην συμμετέχει στην προσπάθεια ποινικοποίησης της άποψης για την διαμόρφωση Plan B, την οποία έχει ξεκινήσει ήδη η αντιπολίτευση ζητώντας το κεφάλι του Γ. Βαρουφάκη στην συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Μνημόνια.     
 
thetoc.gr