Αρχίζει το «σκληρό ροκ» της κυβέρνησης με το κουαρτέτο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2015 08:07 Αρχίζει το «σκληρό ροκ» της κυβέρνησης με το κουαρτέτο

Η Ντ. Βελκουλέσκου φτάνει σήμερα Πέμπτη στην Αθήνα. Με Τσακαλώτο και Σταθάκη θα συναντηθεί αρχικά το κουαρτέτο των δανειστών.

Τρέχουν και δεν φτάνουν στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατάλληλη προετοιμασία ανά υπουργείο για τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο τρίτο πακέτο στήριξης.

Οι πρώτες επαφές με υπουργούς

Την Πέμπτη αναμένεται εκτός απροόπτου να καταφθάσει στην Αθήνα και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντ. Βελκουλέσκου όπου μαζί με τους τρείς επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων από την ΕΚΤ, τον ΕSM και την Ε.Ε. θα ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν έχουν ζητήσει ακόμα να συναντηθούν με υπουργούς αλλά τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος όσο και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης αναμένεται να είναι τα πρώτα κυβερνητικά στελέχη που θα συναντηθούν με το κουαρτέτο των δανειστών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχουν διαμορφωθεί προτάσεις από διάφορα υπουργεία και δεν αποκλείεται μετά την συνάντηση με τους κ.κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη να ακολουθήσουν επαφές των θεσμών με υπουργούς όπως τον Γ. Κατρούγκαλο για τα θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό, τον αν. υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκη για το Δημόσιο και τον αν. Υπουργό Αγροτική Ανάπτυξης κ. Αποστόλου για τα φορολογικά των αγροτών.

Τα προαπαιτούμενα

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι δεν έχει γίνει καμία επίσημη κρούση από την πλευρά των δανειστών για την προώθηση νομοσχεδίων με προαπαιτούμενα τις επόμενες ημέρες και επιμένουν στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο EuroSummit. Κατά την χτεσινή ημέρα συνεχίστηκαν χωρίς προβλήματα οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια γύρω από θέματα που αφορούν ενεργειακά ζητήματα, το νέο πλαίσιο αδειοδοτήσεων, την συνέχεια των δημοσιονομικών αλλαγών αλλά και φορολογικές παρεμβάσεις.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι όλες οι συζητήσεις έγιναν σε πάρα πολύ καλό κλίμα και ακολουθήθηκε πλήρως η ροή του προγράμματος, ενώ οι θεσμοί επισκέφθηκαν εκ νέου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Παράλληλα συνεδρίασε και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής το οποίο απασχολήθηκε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Λαγκάρντ: Το πρόγραμμα, ιδιοκτησία της κυβέρνησης

Από την πλευρά των δανειστών και κυρίως από το ΔΝΤ τον τόνο των διαπραγματεύσεων έδωσε με δηλώσεις της η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κ. Λαγκάρντ η οποία σε συνέντευξή της τόνισε πως χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να κάνουν ιδιοκτησία τους το πρόγραμμα, αφήνοντας αιχμές για τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων μεταξύ των οποίων και ο κ. Τσίπρας που έχουν αναφέρει ότι ψηφίζουν τα μέτρα αλλά δεν τα πιστεύουν. Παράλληλα η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι δεν θα κρίνει την ελληνική κυβέρνηση από τα λόγια αλλά από τα έργα σημειώνοντας ότι απαιτείται επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι οι δηλώσεις Λαγκάρντ αποτελούν προάγγελο της σκληρής στάσης που αναμένεται να κρατήσει η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντ. Βελκουλέσκου για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά. 

πηγή: thetoc.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση