Σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ με ορατό το ενδεχόμενο διάσπασης

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2015 11:33 Σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ με ορατό το ενδεχόμενο διάσπασης

Πρόβα... διαζυγίου στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιείται σήμερα στις 10.00 π.μ. στο Cine Κεραμεικός. Στα χαρακώματα Προεδρικοί και Αριστερή Πλατφόρμα

Πρόβα διαζυγίου θα αποτελέσει η σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ όπου θα ανέβουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της Αριστερής Πλατφόρμας και των Προεδρικών, την επομένη της συνέντευξης Τσίπρα. Την ίδια στιγμή που καταφτάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών με τους οποίους μπαίνει στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση για το τρίτο πακέτο βοήθειας, το κυβερνών κόμμα χορεύει στον ρυθμό της Αριστερής Πλατφόρμας.

Μετά την δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του Πρωθυπουργού -που μιλώντας στο ραδιοσταθμό "στο Κόκκινο" κατηγόρησε την Αριστερά Πλατφόρμα ευθέως για σχέδιο διάσπασης- και του Παναγιώτη Λαφαζάνη -που απάντησε με δηκτικό τρόπο ότι δεν άκουσε καν την συνέντευξη του Πρωθυπουργού γιατί είχε άλλες δουλειές- το πεδίο της σύγκρουσης θα μεταφερθεί στην Κεντρική Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να είναι ανοιχτή για τα ΜΜΕ για πρώτη φορά, σε μία κίνηση με διπλό στόχο. Πρώτον να διαφανούν τα χαρακτηριστικά του μελλοντικού κόμματος που επιδιώκει να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή σε ένα πολιτικό φορέα ανοιχτό στην κοινωνία με διαφανείς διαδικασίες. Δεύτερον, το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα εκτιμά ότι ο Πρωθυπουργός έχει θετική απόκριση από την κοινωνία όταν μιλά δημόσια, αξιοποιώντας αυτή την ευκαιρία απέναντι στην Αριστερή Πλατφόρμα που θα αναγκαστεί να παρουσιάσει ανοικτά τις θέσεις της, χωρίς μετέπειτα να υπάρχει πληροφόρηση μέσω διαρροών. «Όλα στο φως για να ακουστούν δημόσια όλες οι απόψεις μακριά από φράξιες, ομαδοποιήσεις και κατευθυνόμενη πληροφόρηση»,  σημείωναν χαρακτηριστικά χθες κυβερνητικά στελέχη.

Η Ομάδα των Προεδρικών -στους οποίους ανήκουν η Ενωτική Κίνηση, η Πλατφόρμα 2010 καθώς και η Κίνηση των 53+ οι οποίοι ήδη κατέθεσαν κείμενο- θα υπερασπιστεί την διοργάνωση έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο με εκλογή νέων συνέδρων από την βάση. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αντιπροτείνει στην ομιλία του «διαρκές συνέδριο» ακόμα και το επόμενο Σαββατοκύριακο με τους αντιπροσώπους του προηγούμενου Συνεδρίου, αλλά και εσωκομματικό δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσουν τα μέλη για την συμφωνία που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη θα τεθεί το θέμα να αποφασίσει η ΚΕ για τη συμφωνία και να γίνει διαρκές συνέδριο χωρίς κομματικό δημοψήφισμα, αφού έχει αποφασίσει ο λαός στις 5 Ιουλίου δίνοντας στο ΟΧΙ 62%. Παράλληλα η Αριστερή Πλατφόρμα ζητά την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στις βάσεις της αντιμνημονιακής πολιτικής και την απόρριψη της συμφωνίας.

Στο ...κέντρο βρίσκεται η ηγεσία η ομάδα των 53+ που με ανακοίνωσή της φαίνεται να κρατά ίσες αποστάσεις από την ηγεσία του κόμματος και την Πλατφόρμα, αφού από την μία πλευρά ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την τακτική της διαπραγμάτευσης και μιλά για «στρατηγική ήττα», και από την άλλη προτείνει «να μην μετατραπεί η συνθηκολόγηση της κυβέρνησης σε πολιτική γραμμή». Υπέρμαχοι της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ την οποία εκφράζει και ο γραμματέας του κόμματος Τ. Κορωνάκης που ανήκει στους 53+, ζητούν να διεξαχθεί «ένα συνέδριο όχι ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και διάσπασης» και επισημαίνουν ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν ούτε προδότες ούτε τζάμπα μάγκες. Η πόλωση, η ανθρωποφαγία και το κυνήγι μαγισσών απλά θα φέρουν τη διάσπαση η οποία με τη σειρά της θα καταστήσει ακόμα πιο μεγάλη την ήττα», αφήνοντας αιχμές και κατά της Πλατφόρμας, αλλά και κατά της ηγεσίας του κόμματος.

πηγή:thetoc.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση