Ο "άγνωστος" Ιταλός Τζιαμαριόλι της Τρόικας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 10:41 Ο "άγνωστος" Ιταλός Τζιαμαριόλι της Τρόικας

Ποιος είναι ο Νικολά Τζιαμαριόλι του ESM και γιατί έρχεται στην Αθήνα. Ποιον ρόλο θα διαδραματίσει στο ελληνικό ζήτημα. Η εμπειρία του από την διάσωση της Ιρλανδίας.

Ο ESM συμμετέχει για πρώτη φορά στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, συμπληρώνοντας έτσι το κουαρτέτο ή την... Quadriga όπως τους «βάφτισε» ο Γιούνκερ.

Εκπρόσωπός του ESM στην Αθήνα είναι ο Ιταλός Νικολά Τζιαμαριόλι, ο οποίος παίζει έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο από ό,τι οι συνάδελφοί του από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ο Τζιαμαριόλι δεν εξασφαλίζει ότι η Ελλάδα πληροί τους όρους για ένα νέο πακέτο βοήθειας.

Μίνι βιογραφικό

Ο Τζιαμαριόλι είναι επικεφαλής της Στρατηγικής και Θεσμικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Εντός του Τμήματος Οικονομικών και Στρατηγικής Πολιτικής, είναι υπεύθυνος για την
εφαρμογή της στρατηγικής του Μηχανισμού καθώς και την αξιολόγηση και την ανάπτυξη των εργαλείων του, ενώ εκπροσωπεί τον ESM αλλά και τον EFSF σε ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα.

Πριν αναλάβει καθήκοντα στον ESM υπήρξε εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, σύμβουλος του υπουργού και διευθυντής του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας.

Στο παρελθόν έχει διατελέσει οικονομολόγος και ανώτερος οικονομολόγος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (2001-2007), στην Γενική Οικονομική Διεύθυνση, επικεφαλής της δημοσιονομικής και τη νομισματικής πολιτικής της τράπεζες.

Ο Τζιαμαριόλι έχει πτυχίο Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο του Bocconi, ενώ απέκτησε Mάστερ στην Ποσοτική Ανάπτυξη από το Πανεπιστήμιο του Warwick και Ph.D. στα Οικονομικά από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο.

Έχει επίσης κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος
Άντζελες (UCLA) και έχει γράψει πολλά άρθρα και δημοσιεύματα σχετικά με νομισματικά και δημοσιονομικά θέματα.

Ο ρόλος του στο ελληνικό ζήτημα

Ο Τζιαμαριόλι είναι υπεύθυνος για να διαπραγματευτεί τους όρους του νέου δανείου του ESM - δηλαδή θέματα όπως η αποπληρωμή, η διάρκεια και το επιτόκιο.

Τα καθήκοντά του είναι η υλοποίηση της στρατηγικής του ESM. Είναι επίσης υπεύθυνος για τις σχέσεις του ESM με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους οίκους αξιολόγησης - και, επομένως, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ελληνική κρίση χρέους.

Το γεγονός του ότι ο Τζιαμαρόλι προέρχεται από την Ιταλία, η οποία έχει διατηρήσει μία ήπια και αρκετά φιλική θέση απέναντι στην Ελλάδα, αυτό δεν θα πρέπει να καθησυχάζει την Αθήνα. Ο Τζιαμαριόλι ήταν στην ομάδα του ΕSM στην Ιρλανδία - όπου όπως είναι γνωστό συνέταξε ένα βάναυσο πρόγραμμα λιτότητας.

Αξίζει να σημειώσουμε πως, όπως έχει ανακοινώσει και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στο επικείμενο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, θα ανέλθει στα 50 δισ. ευρώ.

Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε πως οι ευρωπαϊκές αρχές σχεδιάζουν τη χορήγηση εγγυήσεων από τον ESM προς τις ελληνικές τράπεζες, αμέσως μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας κυβέρνησης – εταίρων, ώστε να επανέλθουν στη βασική χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος. Οι εγγυήσεις ύψους 10 δισ. ευρώ θα δοθούν στις τράπεζες, μόνον εφόσον ψηφιστεί το νέο μνημόνιο, μέσω ειδικού λογαριασμού στον οποίο δεν θα έχουν πρόσβαση και με τις οποίες η ΕΚΤ θα μπορέσει να αντικαταστήσει τη χρηματοδότηση που έχει δοθεί από την έκτακτη διαδικασία του ELA με κανονική χρηματοδότηση.

πηγή: thetoc.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση