"Τσουνάμι" απολύσεων στον Ant1 - Τέλος μέχρι... νεωτέρας τα δελτία ειδήσεων

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 02 Αυγούστου 2015 08:15 "Τσουνάμι" απολύσεων στον Ant1 - Τέλος μέχρι... νεωτέρας τα δελτία ειδήσεων

- Δραματικές οι εξελίξεις στο κανάλι του Αμαρουσίου με δεκάδες απολύσεις εργαζομένων
- Δεν μεταδόθηκαν τα δελτία ειδήσεων του Ant1 από χθες
- Παρέμβαση... "καμπανάκι" από Νίκο Παππά και Γιώργο Κατρούγκαλο
- Τι μέλλει γενέσθαι με το πρόγραμμα του σταθμού και το σενάριο για... "ψυχαγωγική ταυτότητα"
- Για εργασιακή ζούγκλα κάνει λόγο με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ

Το "κύμα" μαζικών απολύσεων στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 ήρθε να προστεθεί ως μία επιβεβαίωση της κρίσης που ταλανίζει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην χώρα, ειδικά μετά και τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων.

Στο προσκήνιο, λοιπόν, οι απολύσεις στο κανάλι του Αμαρουσίου που πέφτουν... "βροχή", δημιουργώντας ανησυχία για το αν αυτό μπορεί να είναι μόνο η αρχή.

Μόλις χθες έγινε γνωστό πως απολύθηκαν 34 εργαζόμενοι και λόγω του κλίματος, οι εργαζόμενοι στον ΑΝΤ1 αποφάσισαν στάση εργασίας αρχικά μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ενώ κόσμος συγκεντρώθηκε στα studio του καναλιού στα Σπάτα, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί.

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων το βράδυ της Παρασκευής δεν μεταδόθηκε ποτέ, με τα επόμενα προγραμματισμένα δελτία να έχουν την ίδια τύχη...

Στο σημείο το απόγευμα της Παρασκευής υπήρχαν και ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως δεν θα μεταδοθούν δελτία ειδήσεων από τον ΑΝΤ1 μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Παρέμβαση από ΣΥΡΙΖΑ, Παππά και Κατρούγκαλο

Με αφορμή  τις απολύσεις στον τηλεοπτικό σταθμό Αντ1 και καταγγελίες συνδικαλιστικών οργανώσεων για απειλές για ανάλογες κινήσεις από ιδιοκτήτες άλλων μέσων, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσαν τα εξής:

"Οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών οφείλουν να γνωρίζουν ότι ανεξαρτήτως τέτοιων ενεργειών, οι προϋποθέσεις της αδειοδότησης και ειδικότερα το καθεστώς  των εργοδοτικών υποχρεώσεων που προβλέπει ο νέος νόμος θα εφαρμοστούν στο ακέραιο.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Εργασίας θα εξασφαλίσουν την τήρηση της νομιμότητας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ να μην είναι θύματα εκβιασμών και εκφοβισμών.

Καλούμε τους εργοδότες ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών να σεβαστούν τη νομιμότητα, τα εργασιακά δικαιώματα και την ελευθεροτυπία και να μη χρησιμοποιήσουν το νομοσχέδιο ως πρόσχημα απολύσεων, την περίοδο μάλιστα που έχει ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για το μείζον αυτό ζήτημα νομιμότητας και δημοκρατίας".

«Τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών αρνούνται να καταβάλλουν τα χρωστούμενα στο ελληνικό κράτος, προβάλλοντας διάφορες νομιμοφανείς δικαιολογίες, συνεχίζουν να καλλιεργούν, εις βάρος των εργαζομένων τους, ένα κλίμα αυθαιρεσίας και καταστρατήγησης ακόμα και των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων», αναφέρει παράλληλα σε σχετική ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι μαζικές απολύσεις, τουλάχιστον 30 τεχνικών, στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 και οι μειώσεις μισθών κατά 50% στους τεχνικούς, στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, είναι μόνο το πιο πρόσφατο κρούσμα αυθαιρεσίας», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Η εκτεταμένη ασυδοσία μερίδας της εργοδοσίας, με θύματα τους εργαζόμενους, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΜΜΕ, θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν βρίσκονται πια στο απυρόβλητο, κι ότι η «προνομιακή» τους σχέση με την εκτελεστική εξουσία έλαβε τέλος στις 26 Ιανουαρίου», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η παρέμβαση του ΚΚΕ

Για εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στα ΜΜΕ κάνει λόγο το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών σε τηλεοπτικούς σταθμούς και σε άλλους κλάδους.

Αυτό σημειώνει είναι το αποτέλεσμα της γενικευμένης επίθεσης του κεφαλαίου για να βγει από την κρίση, γι’ αυτό και αξιοποιεί όλο το αντεργατικό οικοδόμημα των προηγουμένων κυβερνήσεων, το οποίο διατηρεί ανέπαφο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Οι επόμενες μέρες στον ΑΝΤ1

Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες μέχρι τις 10 Αυγούστου θα ακολουθήσουν και νέες απολύσεις που σε συνδυασμό με τις 34 μπορεί να ξεπερνούν σε συνολικό αριθμό και τους 50 εργαζόμενους.

Η κατάσταση πάντως στον ΑΝΤ1 αλλά και σε άλλα μέσα ενημέρωσης είναι τραγική καθώς οι δυσμενέστατες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν δεν βοηθούν τα κανάλια να ανασάνουν και να ορθοποδήσουν.

Πάντως, για τον ΑΝΤ1 φαίνεται πως αυτές οι απολύσεις ενισχύουν τα σενάρια που θέλουν τον τηλεοπτικό σταθμό να καταθέτει πρόταση για ψυχαγωγικό σταθμό, κάτι που σημαίνει πως δεν θα έχει ανάγκη τόσο μεγάλο αριθμό εργαζομένων όσους απαιτεί ένας τηλεοπτικός σταθμός που έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.

Φυσικά, εκτός από το κύμα απολύσεων στον ΑΝΤ1 κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και μία γενναία μείωση μισθών έως και 30% στους εργαζόμενους που θα παραμείνουν στη δουλειά τους.

Ρεπορτάζ: Κώστας Στάμου

newsit.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση