Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τσίπρας κάνει άνοιγμα, σε κοινή πορεία Λαφαζάνης - Ζωή

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 02 Αυγούστου 2015 22:16 Ο Τσίπρας κάνει άνοιγμα, σε κοινή πορεία Λαφαζάνης - Ζωή

Προετοιμάζοντας τη ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ. Φλαμπουράρης, Παππάς, Σπίρτζης, Κοτζιάς, Κοτσακάς για την επόμενη μέρα. Κοινή πορεία Λαφαζάνη–Ζωής, ετοιμάζουν πολιτική κίνηση.

Το …Plan b για κόμμα και κυβέρνηση ετοιμάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ όπου ήταν εμφανής η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των ευρωπαϊστών και των υποστηρικτών της δραχμής.

Ενόψει το προαναγγελθέντος διαζυγίου το επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα προετοιμάζει με εντατικούς ρυθμούς το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και του κέντρου προκειμένου να ανατραπούν και οι κομματικοί συσχετισμοί ενόψει συνεδρίου αλλά και να γίνει το άνοιγμα της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού σε δυνάμεις της Κεντροαριστεράς γεγονός που θα βάλει την «σφραγίδα» του στην στροφή του Αλέξη Τσίπρα στον ρεαλισμό και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Στόχος να ανοίξουν οι πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ και να εισέλθουν πασοκογενείς που θα αξιοποιηθούν μελλοντικά και σε κυβερνητικά πόστα. Στο Μέγαρο Μαξίμου, ένα στενό επιτελείο παρά τω πρωθυπουργώ, προετοιμάζει εδώ και μερικές μέρες το σχέδιο για την σταδιακή μετατροπή του κόμματος από πολιτικό φορέα της ριζοσπαστικής αριστεράς σε συνασπισμό δυνάμεων όπου θα συνυπάρχει το τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ με ομάδες της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας.

Για τον σκοπό αυτό έχουν ενεργοποιηθεί οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλ. Φλαμπουράρης, Νίκος Παππάς αλλά και οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ Χρήστος Σπίρτζης και Νίκος Κοτζιάς προκειμένου να προσεγγίσουν στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΔΗΣΟ για να φέρουν σε πέρας το… άνοιγμα του κόμματος στην σοσιαλδημοκρατία και να εντάξουν νέα στελέχη και μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του Συνεδρίου αλλά και για να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του κόμματος ενόψει εκλογών. Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται επαφές και με στελέχη της ΔΗΜΑΡ και των Οικολόγων.

Στο παρασκήνιο έχουν γίνει συναντήσεις με πρώην υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΔΗΣΟ κυρίως με στελέχη της γενιάς των 45άρηδων που έχουν αναφορές στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Μεταξύ των δύο πλευρών έχουν γίνει αναλυτικές συζητήσεις για την είσοδό τους στον ΣΥΡΙΖΑ και την συμμετοχή τους στα κομματικά όργανα ακόμα και στην κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν προσεγγιστεί στελέχη από τον συνδικαλιστικό χώρο που ανήκουν στην ΠΑΣΚΕ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αλλά και αυτοδιοικητικοί παράγοντες που είχαν αναφορές στο ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτήν την κατεύθυνση έχει ενεργοποιηθεί και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αν. Κοτσακάς ο οποίος γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία των στελεχών που προέρχονται από τα παλαι ποτέ κραταιό Κίνημα.

Ο Αντώνης Κοτσακάς είχε συμβάλει αθόρυβα και στην πρώτη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας στο πρώτο συνέδριο του κόμματος και χαίρει της εκτίμησης του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του. Η πεντάδα των κ.κ. Φλαμπουράρη, Παππά, Κοτσακά, Σπίρτζη και Κοτζιά συνεπικουρείται από στελέχη του κόμματος στην αυτοδιοίκηση και στο συνδικαλιστικό που πραγματοποιούν συναντήσεις και αξιολογούν στελέχη με βάση την επιρροή που έχουν στους χώρους δράσης τους.

Οι συναντήσεις και οι επαφές θα κορυφωθούν στα τέλη Αυγούστου οπότε αναμένεται να υπάρχει συνολική εικόνα και με αφορμή τις προσυνεδριακές διαδικασίες να εμφανιστεί το άνοιγμα του κόμματος προς την Κεντροαριστερά.

Κοινή πορεία Λαφαζάνη - Ζωής

Από την πλευρά της η Αριστερή Πλατφόρμα ετοιμάζει με σταθερά βήματα την άμυνα της στην σύγκρουση με την προεδρική πλειοψηφία. Για την πλειοψηφία των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας θεωρείται δεδομένο το διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, και ετοιμάζονται για την συγκρότηση πολιτικού φορέα προκειμένου να διεκδικήσουν την είσοδό τους στην βουλή στις επόμενες εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση όμως δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν πρώτοι την κίνηση που θα τους χρεώσει την διάσπαση του κόμματος και περιμένουν από τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει την πρωτοβουλία για να …οριστικοποιηθεί το διαζύγιο μεταξύ των δύο πλευρών.

Στη βουλή διαθέτουν μία συμπαγή ομάδα από 30 βουλευτές ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανεξαρτητοποιηθούν 4 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από την ΚΟΕ και παραιτήθηκαν από την ΚΕ του κόμματος (Κοδέλας, Τριανταφύλλου, Χατζηλάμπρος, Κυριακάκης).

Η Πλατφόρμα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Δεν είναι τυχαία και η συγχρονισμένη υπεράσπιση της Προέδρου της Βουλής για το θέμα της αντικατάστασης των μελών του ΕΣΠ που έθεσε ο Νίκος και ο Στ. Παππάς στην ΚΕ με στόχο την πρόεδρο του Συμβουλίου και μητέρα της Ζωής Λίνα Αλεξίου αλλά και την ίδια την Ζωή Κωνσταντοπούλου ως υπεύθυνης για το «πάγωμα» των διαδικασιών.

Ο Θ. Πετράκος επιτέθηκε στον Ν. Φίλη υπερασπιζόμενος την Πρόεδρο της Βουλής ενώ στις τοποθετήσεις των στελεχών της Πλατφόρμας στην ΚΕ ήταν εμφανής η προσπάθεια να επιρρίψουν ευθύνες στην ηγεσία του κόμματος ότι συντονίζει στο παρασκήνιο την επίθεση στον Π. Λαφαζάνη, στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην Ν. Βαλαβάνη αλλά και σε άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με τα συστημικά μέσα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις έχουν φουντώσει στο εσωτερικό της Πλατφόρμας για την προετοιμασία πολιτικού φορέα.

Η κ. Κωνσταντοπούλου έχει αναλάβει σε σημαντικό βαθμό την πολιτική αποδόμηση της κυβερνητικής πολιτικής ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και τα στελέχη της Πλατφόρμας την προώθηση του σχεδίου Β. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μετά την συγκέντρωση για τα πεντάχρονα της ISKRA η Πλατφόρμα έχει επαφές με στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καθώς και άλλα μικρότερα κόμματα και κινήσεις για εκλογική συνεργασία ενόψει των πιθανών βουλευτικών εκλογών. 

Φωτογράφια Sooc 

πηγή: thetoc.gr