Σταθεροποιήθηκε το ΧΑΑ: Ισχυρή η πίεση στις τράπεζες

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 04 Αυγούστου 2015 18:35 Σταθεροποιήθηκε το ΧΑΑ: Ισχυρή η πίεση στις τράπεζες

Με απώλειες της τάξης του 1,22% έκλεισε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την ελεύθερη πτώση 16,2% που σημείωσε τη Δευτέρα.

Με απώλειες της τάξης του 1,22% έκλεισε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την ελεύθερη πτώση 16,2% που σημείωσε τη Δευτέρα.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 659,94 μονάδες βάσης με τον τζίρο να αγγίζει τα 62,9 εκατομμύρια ευρώ.

Για δεύτερη συνεχή ημέρα, ωστόσο, ο τραπεζικός κλάδος ήταν εκείνος που κατέγραψε ισχυρές πιέσεις, σημειώνοντας απώλειες πάνω από 29%, ενώ αντίστοιχη πτώση είχαν σημειώσει οι τραπεζικές μετοχές και τη Δευτέρα.

Το Χρηματιστήριο κατάφερε να περιορίσει ορισμένες από τις απώλειες που είχε ενδοσυνεδριακά. Μία περίπου ώρα πριν το κλείσιμο της αγοράς, στις 16.15, ο γενικός δείκτης τιμών βρίσκεται στις 653,89 μονάδες βάσης, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 2,12% και με τον τζίρο να ξεπερνά μετά βίας τα 54 εκ.

Λαζαρίδης: Η εικόνα της αγοράς εξομαλύνεται 

Η δεύτερη ημέρα της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου δείχνει ότι η εικόνα της αγοράς εξομαλύνεται,  ότι τα όποια μέτρα ελέγχου της μεταβλητότητας των τιμών που έχουν ληφθεί δεν θα διαρκέσουν για πολύ, σημείωσε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σ. Λαζαρίδης. 

Σχολιάζοντας τις «απειλές» ξένων οίκων (FTSE- MSCI) περί διαγραφής της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από τους διεθνείς δείκτες , ο κ. Λαζαρίδης τόνισε ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι ο κρίσιμος μήνας για την αξιολόγηση, επισημαίνοντας ότι τα capital controls δεν αφορούν τους ξένους επενδυτές και ότι μέχρι τότε η ομαλότητα θα έχει επιστρέψει αλλά και τα επίπεδα ρευστότητας της αγοράς θα έχουν επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα.

Ήδη όπως τόνισε, υπάρχουν θετικές ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση καθώς υπάρχει σημαντική εισροή εγγυήσεων από ξένους brokers.

Ακόμη, όπως σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης, από τις επαφές που είχε με τις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών, δεν φάνηκε ότι επιθυμούν να εγκαταλείψουν την ελληνική αγορά και ότι το πρώτο μέλημά τους ήταν πώς θα λειτουργήσει και πάλι ομαλά η αγορά, καθώς σε αρκετές εισηγμένες υπάρχουν ξένοι βασικοί μέτοχοι.

Τι συνέβη νωρίτερα στο ΧΑΑ

Και όμως, το χρηματιστήριο την Τρίτη άνοιξε στα θετικά. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά όμως πήρε και πάλι την κατηφόρα, αν και όχι με τον ίδιο ρυθμό που ακολούθησε χθες. Οι τραπεζικές μετοχές ωστόσο, κλείδωσαν και πάλι με το «καλημέρα» στο -30% λόγω και των πολλών εντολών πώλησης που έχουν... ξεμείνει από χθες.

Ετσι, αν και ο Γ.Δ ξεκίνησε ανοδικά φτάνοντας έως το +0,27%, γύρισε άμεσα πτωτικά λόγω του εκ νέου δυνατού ξεπουλήματος στις τράπεζες παρασύρθηκε γρήγορα στις 635 μονάδες με απώλειες 4,91%.

Λίγο πριν τις 12.00 ωστόσο, «μάζεψε» τις αρχικές απώλειες και βρέθηκε στο -1,70%, καθώς εκδηλώνεται σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον για μη τραπεζικούς τίτλους. Mία ώρα αργότερα, οι απώλειες έχουν περιοριστεί ακόμα περισσότερο, λίγο πάνω από το -1%.

Ο τζίρος των συναλλαγών είναι αυξημένος και ανέρχεται στα 28 εκατ. ευρώ, γεγονός που δείχνει πως υπάρχουν πολλοί περισσότεροι αγοραστές σε σχέση με χθες.

Στις 325,63 μονάδες διαμορφώνεται ο τραπεζικός δείκτης με απώλειες 29,46%, ενώ στην Εθνινή Τράπεζα κατάφερε να ξεκλειδώσει απο το limit down.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Εθνική στα 0,5960 ευρώ με πτώση 29,05% και η Alpha Bank στα 0,1590 ευρώ με πτώση 29,65%, σημειώνουν νέα ιστορικά χαμηλά. Ιστορικά χαμηλά κατέγραψε και η Πειραιώς.

Πάντως, αντιδρούν σήμερα τα warrants με ράλι ανόδου, μετά το χθεσινό βιβλικό ξεπούλημα: To warrant της Πειραιώς στο +90%, της Εθνικής στο +27% και της Alpha στο +25%

Ξεχωρίζουν από πλευράς μη τραπεζικών μετοχών οι Μέτκα +7,91%%, Μυτιληναίος +3,62%, Motor Oil +4,16%, Βιοχάλκο +2,45%, ΕΥΔΑΠ +2,89%, Folli Follie +1,50%, ενώ ανοδικά κινούνται σχεδόν όλες οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 των blue chips.

To «αίμα» που χύθηκε χθες στην αγορά και εγκλώβισε εκατοντάδες στο limit down των τραπεζών, έδωσε σε αρκετούς νέα... δύναμη, καθώς η ελεύθερη πτώση που άγγιξε το 23% χθες δεν τους άγγιξε καν αφού εκμεταλλεύτηκαν το γύρισμα κατά 7% που ακολούθησε από τα χαμηλά ημέρας και μέχρι ο δείκτης να μαζέψει τις απώλειες στο -16%. Εντωμεταξύ, στο τρενάκι του τρόμου που οδήγησε από τις 797,52 μέχρι τις 615 μονάδες τον γενικό Δείκτη, χάθηκαν σχεδόν 10 δισ. ευρώ, αν και στην αντίδραση που ακολούθησε για τα περισσότερα blue chips κερδήθηκαν 2 δισ. ευρώ.

πηγή: thetoc.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση