Πρόταση ομπρέλα στην Τρόικα για τα «κόκκινα δάνεια»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 04 Αυγούστου 2015 19:32 Πρόταση ομπρέλα στην Τρόικα για τα «κόκκινα δάνεια»

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη με το κουαρτέτο των δανειστών.

Ολοκληρώθηκε σχεδόν μετά από πέντε ώρες η σημερινή συνάντηση των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των δανειστών στο ξενοδοχείο Hilton και η συνάντηση θα επαναληφθεί αύριο Τετάρτη.

Διαφωνίες για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων 

Στις πρώτες  δυόμιση ώρες του ραντεβού συζητήθηκε το θέμα του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων και υπήρξαν διαφωνίες ανάμεσα στις δυο πλευράς όσον αφορά στη νομική υπόσταση του νέου υπερ Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων που θα «διαδεχθεί» το ΤΑΙΠΕΔ με στόχο να συλλέξει έσοδα 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. 

Πάντως σε δηλώσεις του κατά το διάλειμμα των συζητήσεων που συνεχίζονται ακόμη και τώρα, ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για αποκλίσεις οι οποίες μπορούν να ξεπεραστούν. 

 «Καταθέσαμε τις απόψεις μας τις οποίες θα εξετάσουν και θα επανέλθουν αλλά δεν μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι αποκλίσεις αυτές δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Δεν βλέπω να υπάρχει υπάρχει τελικώς κόλλημα» υποστήριξε ο Έλληνας υπουργός».

Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέσα στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια της 20ης Αυγούστου: «οι συζητήσεις πηγαίνουν καλύτερα από ότι περιμέναμε» ισχυρίστηκε ο κ. Τσακαλώτος και εκτίμησε πως  η συμφωνία θα κλείσει στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί ώστε δεν θα χρειαστεί δάνειο-γέφυρα.

Όσον αφορά στο ταμείο των αποκρατικοποιήσεων, το «κόλλημα» φαίνεται να εντοπίζεται στο τι μέλλει γενέσθαι με τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν ήδη περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ με στόχο την αξιοποίησή τους. Η ελληνική πλευρά, εμφανίζεται να επιθυμεί, όποιο περιουσιακό στοιχείο έχει ήδη περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ, να αξιοποιηθεί κιόλας από το ΤΑΙΠ.

Τράπεζες και κόκκινα δάνεια  

Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν με δεύτερο μεγάλο θέμα στη σημερινή ατζέντα  να είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και η διαχείριση των κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ανέφερε πως η ελληνική παρέδωσε την πρότασή της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων προκειμένου να την μελετήσουν οι δανειστές. Ο υπουργός ουσιαστικά προανήγγειλε ότι η πρόταση αυτή δεν έχει σχέση με όσα αρχικά επιδίωκε η κυβέρνηση.

«Είναι μεν στο πνεύμα της αρχικής μας πρότασης, αλλά έχουν αλλάξει πολλά από τότε» είπε και επανέλαβε πως ο στόχος είναι ένα νομοσχέδιο που θα επιλύει το θέμα των «κόκκινων» δανείων, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με ζητούμενο την εξυγίανση των τραπεζών.

Ανοικτό το δημοσιονομικό κεφάλαιο 

Σύμφωνα με όσα  είπε αμέσως μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών - ο οποίος προέβλεψε ότι μέχρι την Κυριακή θα έχουν κλείσει όλα - μένει ανοικτό το δημοσιονομικό κεφάλαιο.

Δηλ το ποσοστό της ανάπτυξης, των πρωτογενών πλεονασμάτων κλπ τα οποία θα καθορίσουν και τα μέτρα που θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα ή μπορεί να μείνουν για πιο πίσω.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι οι δύο πλευρές θέλουν να δουν κάποια πράγματα σε αυτό το ζήτημα, το οποίο όμως δεν θα συζητηθεί αύριο.

Ο υπουργός οικονομικών εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα χρειαστεί δάνειο γέφυρα καθώς θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα αλλά δεν ήταν σε θέση να απαντήσει αν και πότε θα ψηφιστεί το νέο μνημόνιο από την ελληνική βουλή.

 

 

Οι σημερινές διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό αν μπορεί να τηρηθεί ο στόχος για συμφωνία και ψήφιση του νέου Μνημονίου και των προαπαιτούμενων έως τις 18 Αυγούστου, ή θα οδηγηθούμε εκ νέου σε δάνειο–γέφυρα.

Η σύνοψη των έως σήμερα διαπραγματεύσεων, με την ολοκλήρωση του α΄ κύκλου των συζητήσεων, θα υπάρξει αύριο Τετάρτη, κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών.

 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση