Α.Λούβη :«Καμία φοροδιαφυγή σε Κνωσσό.Τεράστιες, όμως, αδυναμίες»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015 10:13 Α.Λούβη :«Καμία φοροδιαφυγή σε Κνωσσό.Τεράστιες, όμως, αδυναμίες»

Χειρόγραφες αποδείξεις, απουσία ηλεκτρονικού λογιστηρίου. Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων σε ένα τόσο νευραλγικό πόστο κινείται με τον... Αραμπά, παραδέχεται η Α.Λούβη

Με δύο επίσημα πορίσματα στα χέρια της, η πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων , Ασπασία Λούβη, δηλώνει στο TheTOC με απόλυτη σιγουριά πως δεν έγινε φοροδιαφυγή στον Αρχαιολογικό Χώρο της Κνωσσού. Παρ' όλα αυτά, περιμένει και το πόρισμα της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) για να αποδοθούν τυχόν ευθύνες σ' ένα θέμα που έχει προκαλέσει μεγάλο θόρυβο.  Πότε; «Κυρία Λούβη αυτό θα αργήσει, μην το περιμένετε τόσο γρήγορα...» είπε η επικεφαλής του κλιμακίου της ΥΕΔΔΕ...

  Η κουβέντα μαζί της αποκαλύπτει τις τεράστιες παθογένειες του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων το οποίο σ' ένα τόσο νευραλγικό πόστο δεν έχει ηλεκτρονικό λογιστήριο, όλα «κινούνται» χειροκίνητα και η ταμειακή μηχανή είναι επί 20 χρόνια ουσιαστικά σε αχρησία.

Εχοντας μόλις καταθέσει στο υπουργείο Πολιτισμού το πόρισμα του ελεγκτικού μηχανισμού του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων για τις παραβάσεις που φέρεται να διαπιστώθηκαν στον Αρχαιολογικό Χώρο της Κνωσσού η πρόεδρος του ΤΑΠ, Ασπασία Λούβη, μίλησε στο TheTOC.

«Σε σύσκεψη από το υπουργείο Πολιτισμού κατέθεσα το πόρισμα του δικού μου ελεγκτικού μηχανισμού και το υπουργείο μου παρέδωσε τον έλεγχο που έκανε η αρμόδια Εφορος Αρχαιοτήτων. Αυτό που μπορώ να σας πω από την ανάγνωση των δυο πορισμάτων με απόλυτη σιγουριά είναι ότι δεν υπάρχει φοροδιαφυγή. Καμία. Σ' αυτό το πλαίσιο αυτό που περιμένουμε είναι το πόρισμα της  Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ)».

- Με ποια στοιχεία υποστηρίζεται ότι δεν έγινε φοροδιαφυγή στην Κνωσσό;

«Προφανώς μέσα από τον ελεγκτικό μηχανισμό ο οποίος υπάρχει από τις αποθήκες της δικές μας, τα προϊόντα που τους έχουμε δώσει και τις εισπράξεις που έχουν καταγραφεί».

- Δεν έγιναν οι 500 και πλέον παραβάσεις μέσα σε μια μέρα που καταγράφηκαν από κλιμάκιο της υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών;

«Δεν ξέρω σε ποιες παραβάσεις αναφέρεστε. Θα πρέπει να το δω γραμμένο στο πόρισμα της ΥΕΔΔΕ. Αυτό που ξέρω είναι ότι δεν προκύπτει φοροδιαφυγή. Είμαι 100% σίγουρη από τα δυο πορίσματα, από τις καταγραφές που έχουν γίνει στις αποθήκες μας, από τον αριθμό πωλήσεων, από τις τιμές πωλήσεων και το σύνολο των εισπράξεων της κάθε ημέρας».

- Και για την ταμεικά μηχανή που φέρεται ότι δεν ήταν δηλωμένη στην Εφορία και ως εκ τούτου παράνομη;

«Φαίνεται απ' ότι έχω συμπεράνει ότι είναι μια ταμειακή μηχανή η οποία υπάρχει εκεί εδώ και μια 20ετία και η οποία χρησιμοποιείται από τους υπαλλήλους για να κάνουν δικούς τους λογαριασμούς καταγραφής για να αποδίδουν τις εισπράξεις από τα αντικείμενα που έχουν πουλήσει. Μια μηχανή η οποία είναι σε αχρησία με αυτό τον τρόπο επί μια 20ετία ή χρησιμοποιείται για τους εσωτερικούς τους υπολογισμούς δεν ξέρω τι φορολογική παράβαση μπορεί να συνιστά. Αυτό που ξέρω είναι πως απ' ότι έχει σταλεί σ' αυτό το πωλητήριο σε σχέση με ότι έχει εισπραχθεί δεν υπάρχει φοροδιαφυγή. Είναι το μόνο που μπορώ να ελέγξω. Η ΥΕΔΔΕ μπορεί να έχει καταλογίσει κι άλλα πράγματα αλλά πρέπει να τα δω εγγράφως».

- Δεν θα αποδοθούν ευθύνες, λοιπόν;

«Προφανώς και θα αποδοθούν αφ' ης στιγμής υπάρξουν κατηγορίες».

- Πως εισπράττονται και πως αποδίδονται τα έσοδα αυτά στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων;

«Κάθε τέλος του μηνός αποδίδεται στο ΤΑΠ το σύνολο των αποδείξεων που είναι χειρόγραφες. Δεν υπάρχει ERP (Σύστημα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων) στο ΤΑΠ. Δεν υπάρχει ηλεκτρονικό λογιστήριο στο ΤΑΠ. Το τι θα γίνει σε λίγο είναι μια άλλη ιστορία. Μέχρι τώρα λειτουργούμε μ' αυτό που παραλάβαμε προ 4 μηνών. Κι αυτό που παραλάβαμε είναι χειρόγραφες αποδείξεις οι οποίες στέλνονται στο τέλος του μηνός μαζί με μια λίστα που τσεκάρεται ως προς τις καταγραφές που έχουν γίνει από την αποθήκη (δηλαδή τι έχει στείλει η αποθήκη), πόσα αντικείμενα πουλήθηκαν από τα πωλητήρια, ποια ήταν η τιμή τους και ποιο είναι το σύνολο. Πρέπει επίσης να τονίσω ότι το ΤΑΠ ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου δεν εισπράττει και δεν αποδίδει ΦΠΑ επί των αντικειμένων που που κατασκευάζει το ίδιο».

- Πιστεύετε ότι εσείς ως Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, έχετε μια γενικότερη σαφή εικόνα του τι συμβαίνει στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας;

«Τουλάχιστον για τα πωλητήρια μ' αυτό το παλιό σύστημα μ' αυτά τα εγγενή προβλήματα που έχει, πιστεύω ότι δεν υπάρχει φοροδιαφυγή. Από την άλλη, δεν μπορώ να σας κρύψω ότι από την πρώτη μέρα που ήρθα εδώ, εγώ, το προσωπικό και τα μέλη του δ.σ. εργαζόμαστε σε δύο ρυθμούς. Ο πρώτος είναι να ανταποκριθούμε στην καθημερινότητα που παραλάβαμε κι ο δεύτερος ρυθμός είναι να εκσυγχρονίσουμε και τους εισπρακτικούς μηχανισμούς και τον οργανισμό, και τον τρόπο παραγωγής και τον τρόπο φύλαξης. Πρέπει να αποκτήσουμε σύγχρονο λογιστικό και λογισμικό σύστημα...Και θα δείτε ότι θα προκηρυχθούν σε λίγο διαγωνισμοί και θα εμφανιστούν πολύ σύντομα τα πρώτα βήματα για εκσυγχρονισμό του Ταμείου. Δεν είναι ένα σύστημα που δεν δουλεύει. Είναι ένα σύστημα που δουλεύει με τον Αραμπά».

- Υπάρχει κάποιος χρονικός ορίζοντας για να φθάσει στα χέρια σας το πόρισμα της ΥΕΔΔΕ;

«Εμείς το διεκδικούμε από την πρώτη μέρα. Μίλησα με την επικεφαλής του κλιμακίου της ΥΕΔΔΕ και μου είπε: "Κυρία Λούβη αυτό θα αργήσει, μην το περιμένετε τόσο γρήγορα...»

πηγή: thetoc.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση