Εικόνες γροθιά στο στομάχι με οικογένειες μεταναστών στην Κω

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2015 09:10 Εικόνες γροθιά στο στομάχι με οικογένειες μεταναστών στην Κω

- Για 3η ημέρα, το παλιό δημοτικό στάδιο της Κω "πολιορκείται" από χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες
- Προσπαθούν να ταυτοποιηθούν και να πάρουν τα χαρτιά τους για να φύγουν από το νησί
- Αστυνομικοί προσπαθούν να επιβάλλουν την τάξη ανάμεσα σε βρέφη που κλαίνε και γυναίκες που λιποθυμούν
- Συγκλονιστικές εικόνες

Άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, που έχουν περάσει μέρες χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, που κοιμούνται σε σκηνές, τώρα περιμένουν για ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο. Πολλοί δεν αντέχουν... Λιποθυμούν. Άλλοι ξεσπούν και τα "αίματα" ανάβουν.

Οι δύο διμοιρίες της υπηρεσίας μέτρων τάξης που έφτασαν χθες με C-130 στο νησί, προσπαθούν να... επαναφέρουν την τάξη όταν αυτή χάνεται. Τότε, βλέπει κάποιος εικόνες όπως αυτές που έδειχνε το μεσημεριανό δελτίο του MEGA.

Έναν αστυνομικό να κυνηγάει μετανάστη, δίπλα από ένα κοριτσάκι μικρό, που τρέχει:
 


Μία γυναίκα περνάει φοβισμένη μαζί με το μωρό της, δίπλα από τον αστυνομικό που προσπαθεί να επιβάλλει την τάξη:
 


Ένα κοριτσάκι με σχεδόν κομμένη την ανάσα του από τις ώρες αναμονής στον καυτό ήλιο:
 


Δείτε τις εικόνες που προβλήθηκαν από τον τηλεοπτικό σταθμό:

Την ίδια ώρα, οι "Γιατροί χωρίς σύνορα" με κείμενό τους, καταγγέλλουν ότι από την αδράνεια των ελληνικών αρχών περάσαμε στην... κακομεταχείριση των προσφύγων.

"Αναρωτιόμαστε τι περιμένουν ακόμα οι ελληνικές αρχές ώστε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υποδεχθούν αυτούς τους ανθρώπους με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια" αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο και συνεχίζει:

"Χθες το πρωί, περίπου 2.000 άτομα βρίσκονταν στο γήπεδο, μεταξύ των οποίων και πολλές οικογένειες με μωρά και μικρά παιδιά, κάνοντας ουρές κάτω από τον δυνατό ήλιο, περιμένοντας να δώσουν το όνομά τους στην αστυνομία, με την ελπίδα να πάρουν τα χαρτιά τους. Η κατάσταση γρήγορα ξέφυγε από τον έλεγχο και η αστυνομία, αδυνατώντας να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων, κατέφυγε στη χρήση πυροσβεστήρων. Από εχθές το απόγευμα, περίπου 1.000 άτομα βρίσκονται κλεισμένα μέσα στο στάδιο, χωρίς να τους επιτρέπεται η έξοδος από το στάδιο.
«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι με τις τελευταίες εξελίξεις στην Κω», αναφέρει ο Μπρίς ντε λε Βιν, Διευθυντής Προγραμμάτων του Βελγικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
 

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική βοήθεια στους πρόσφυγες που διαμένουν στο ξενοδοχείο "Κάπταιν Ηλίας", ένα εγκαταλελειμμένο, ερειπωμένο κτίριο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες αναζητούν καταφύγιο, κατά μέσο όρο για 10 με 15 μέρες ώσπου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής τους από την ελληνική αστυνομία και να λάβουν το έγγραφο που θα τους επιτρέψει να φύγουν από το νησί – οι περισσότεροι χωρίς να είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τη διαδικασία.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν επίσης ιατρική φροντίδα και μοιράζουν είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες που διαμένουν στα πάρκα και στους δημόσιους χώρους του νησιού.

"Οκτώ μήνες μετά την πρώτη έκκληση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν μια αξιοπρεπή και ανθρώπινη υποδοχή των προσφύγων στα Δωδεκάνησα, και ιδιαίτερα στην Κω, διαπιστώνουμε, με απογοήτευση, ότι οι ελληνικές αρχές έχουν αποτύχει" τονίζει ο Μπρίς ντε λε Βιν.

"Δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί μία κατάλληλη υποδομή που να πληρεί τις βασικές προδιαγραφές για να μπορεί να υποδεχθεί τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στην Κω. Αναρωτιόμαστε τι περιμένουν ακόμα οι ελληνικές αρχές ώστε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υποδεχθούν αυτούς τους ανθρώπους με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια".

πηγή: newsit.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση