Αμφίπολη: Αντίστροφη μέτρηση για τις επίσημες ανακοινώσεις. Θρίλερ με την ύπαρξη σκαλοπατιών στον τρίτο θάλαμο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014 10:45 Αμφίπολη: Αντίστροφη μέτρηση για τις επίσημες ανακοινώσεις. Θρίλερ με την ύπαρξη σκαλοπατιών στον τρίτο θάλαμο

Το μεσημέρι της Τετάρτης αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για τις ανασκαφές στον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης

Στη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη.

Οι νέες ανακοινώσεις θα αφορούν τόσο την πορεία της ανασκαφικής έρευνας στον τρίτο θάλαμο με το τεχνητό όρυγμα κάτω από το δάπεδο σφράγισης όσο και τον φορέα, που θα αναλάβει τη γεωφυσική διασκόπηση του Τύμβου Καστά.

Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Αμφίπολης, όπου αναμένεται να ανακοινωθεί και το χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα ανασκαφικά στάδια, σε άλλα σημεία εντός της περιμέτρου του λόφου.

Η επικεφαλής των ανασκαφών, Κατερίνα Περιστέρη, κατά τη βράβευσή της από τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, είπε πως "πρόκειται για οικουμενική ανασκαφή που όμοιά της δεν υπάρχει. Δίνει χαρά όχι μόνο στους αρχαιολόγους, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο", ενώ σε ερώτηση για το αν έχει να ανακοινώσει κάτι ευχάριστο για το θέμα, είπε: "Πάντα τα παρακάτω είναι ευχάριστα".

Διαψεύστηκαν οι πληροφορίες για ύπαρξη σκαλοπατιών

Για ύπαρξη σκάλας στον τρίτο θάλαμο του τύμβου Καστά έκαναν λόγο τοπικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ανεπίσημες πηγές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας xronometro.com, η ύπαρξη του ορύγματος με τη σκάλα, η λιτή επίστρωση του τρίτου θαλάμου με τους ασβεστωμένους πωρόλιθους και ο λιτός διάκοσμος με την ορθωμαρμάρωση στους τοίχους του τρίτου θαλάμου, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι δεν είναι νεκρικός θάλαμος αλλά ένας ενδιάμεσος χώρος, και το ταφικό μνημείο συνεχίζεται προς τα κάτω αλλάζοντας επίπεδο.

"Έχουμε αναφερθεί όλο αυτό το διάστημα, τόσο στην σεισμική τομογραφία της ομάδας του καθηγητή κ. Λάζαρου Πολυμενάκου, όσο και στις κατοπινές του δηλώσεις, από τις οποίες προκύπτει ότι υπάρχει ένα σύμπλεγμα λίθινων κατασκευών και διαδρόμων κάτω από τους τόνους χώματος του λόφου, όπου βρέθηκε το ταφικό μνημείο, καθώς επίσης και μια πύλη στην βορειοδυτική πλευρά του Τύμβου".

"Η σκάλα που σε λίγο θα αποκαλυφθεί ότι υπάρχει μέσα στο τεχνητό όρυγμα πιθανότατα να οδηγεί σε αυτό το υπόγειο οικοδομικό συγκρότημα. Επιπλέον, η ύπαρξη του ορύγματος με τη σκάλα, η λιτή επίστρωση του τρίτου θαλάμου με τους ασβεστωμένους πωρόλιθους και ο λιτός διάκοσμος με την ορθωμαρμάρωση στου τοίχους του τρίτου θαλάμου, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι δεν είναι νεκρικός θάλαμος – οπότε άδικα περιμέναμε να βρούμε νεκρική κλίνη -, αλλά ένας ενδιάμεσος χώρος και το ταφικό μνημείο συνεχίζεται προς τα κάτω αλλάζοντας επίπεδο".

"Βέβαια, σε όλα αυτά υπάρχουν δυνατοί συμβολισμοί, οι οποίοι δεν είναι της ώρας να αναλυθούν", καταλήγει.

news247.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση