BBC:Η τραγωδία της ελληνικής Παιδείας & το frontistirio

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015 19:26 BBC:Η τραγωδία της ελληνικής Παιδείας & το frontistirio

Οικονομική κρίση, ανεργία και μειωμένα εισοδήματα τραβούν στον πάτο την ελληνική εκπαίδευση, λέει το BBC. Το κόστος για το frontistirio...

Με τον άκρως δραματικό τίτλο «Ελληνική τραγωδία στις ευκαιρίες της εκπαίδευσης», το BBC κάνει εκτενές αφιέρωμα στην επίπτωση της οικονομικής κρίσης στην ελληνική Παιδεία και στις ανισότητες που έχει προκαλέσει.

Στο άρθρο σημειώνεται ότι η Παιδεία στην Ελλάδα είναι τύποις δωρεάν, αλλά τα σχολεία έχουν πληγεί από τις περικοπές που επιβλήθηκαν μέσα από τις συμφωνίες διάσωσης, ενώ επικεντρώνεται στο «φαινόμενο» του φροντιστηρίου, το οποίο -μάλιστα- το αναφέρει με το ελληνικό όνομά του, frontistirio...

Σημειώνει τα πολύ ακριβά δίδακτρα, σε συνδυασμό με το υποχρεωτικό της παρακολούθησής τους ώστε οι Ελληνες μαθητές να μπορούν να ανταποκριθούν στις «εξαιρετικά δύσκολες πανελλήνιες εξετάσεις».

Ελληνίδες φοιτήτριες μιλούν στο BBC και αναφέρουν ότι οι γονείς τους δαπάνησαν αρκετές χιλιάδες ευρώ για τα φροντιστήρια που τους βοήθησαν να εισαχθούν στα Πανεπιστήμια. 500 ευρώ τον μήνα στη μία περίπτωση φοιτήτριας του οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας και 220 ευρώ την εβδομάδα για ιδιαίτερα μαθήματα φοιτήτριας Νομικής, στην άλλη. 

«Ωστόσο, πολλές οικογένειας της κατώτερης ή μεσαίας τάξης αδυνατούν πλέον να πληρώσουν αυτά τα δίδακτρα, λόγω της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των μισθών» σημειώνει ο αρθρογράφος, Matt Pickles.

Η έκθεση ενός Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αυτόν τον μήνα κατέταξε την Ελλάδα στην τελευταία θέση από 30 οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου αναφορικά με το θέμα της παιδείας, λόγω της στενής σχέσης που συνδέει την απόδοση των μαθητών με το εισόδημα των γονιών τους.

«Το πρόβλημα δεν είναι απλώς οικονομικό αλλά αφορά και στην απουσία αξιολόγησης και αξιοκρατίας στα σχολεία. Η αξιολόγηση αποτελεί άγνωστη λέξη για το ελληνικό σύστημα», αναφέρει χαρακτηριστικά στο BBC ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής δικαίου και oικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφερόμενος στις αντιδράσεις που συναντά οποιαδήποτε απόπειρα αποτίμησης των ικανοτήτων και των γνώσεων των καθηγητών στα δημόσια σχολεία.

thetoc.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση