Οι "εντολές" Τσίπρα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: Μην κάνετε δηλώσεις στο πόδι! Δεν λογοδοτούμε στα δελτία ειδήσεων

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 03 Οκτωβρίου 2015 16:37 Οι "εντολές" Τσίπρα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: Μην κάνετε δηλώσεις στο πόδι! Δεν λογοδοτούμε στα δελτία ειδήσεων
- Έχουμε εντολή τετραετίας είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές
- Έδωσε... κατευθυντήριες γραμμές στους βουλευτές όπως έκανε και στο υπουργικό
- Ζήτησε "όχι δηλώσεις στο πόδι και χωρίς πολιτική συνεννόηση"
- "Θα χρειαστεί να πάρουμε και δύσκολες αποφάσεις"
- Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία: Καλύτερα να μείνει σιωπηλή αν επιμένει πως το χρέος είναι βιώσιμο
 
Να... "μαντρώσει" τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επιχείρησε να κάνει και με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου όταν ζήτησε να... περιοριστούν οι τηλεοπτικές εμφανίσεις, επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κατά την πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.
 
Τα μηνύματα που έστειλε ο πρωθυπουργός είχαν περισσότερο στόχο τα... εσωκομματικά ώτα και λιγότερο την αντιπολίτευση. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους βουλευτές του κόμματός του "όχι δηλώσεις στο πόδι και χωρίς πολιτική συνεννόηση", να διορθώνονται άμεσα τα λάθη και να μην... λογοδοτούν οι βουλευτές στα... κανάλια. Και τα είπε όλα αυτά μετά το "θέμα" που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου για το μάθημα των Θρησκευτικών αλλά και μετά το σάλο που προκλήθηκε από το νόμο Κατρούγκαλου και την επιστροφή επίορκων και κατηγορούμενων για κακουργήματα στο Δημόσιο.
 
"Θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, αλλά θα λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό" είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, σημειώνοντας προς τους βουλευτές ότι "θα εξηγούμε και ο στόχος μας θα είναι πάντα τα συμφέροντα των πιο αδύναμων". Τους ζήτησε να μην... χαριστούν σε κανέναν, παρόλο που, όπως είπε, "θα ακούσουμε πολλά, δεν πρέπει να είμαστε αμυντικοί, δεν πρέπει να χαριστούμε σε κανέναν".
 
"Όπου υπάρχουν λάθη, θα πρέπει να τα διορθώνουμε αμέσως. Πρέπει να απαντάμε στα προβλήματα άμεσα και όχι στον επικοινωνιακό αντίκτυπο. Όχι με δηλώσεις στο πόδι και χωρίς πολιτική συνεννόηση. Διότι είναι ακριβώς αυτές οι πρακτικές που μας οδηγούν σε παλινωδίες και λάθη. Όλοι να είμαστε προσεκτικοί διότι ο αντίπαλος καραδοκεί. Διότι είμαστε όλοι και όλες στο στόχαστρο", επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
 
"Η KO πρέπει να είναι το αυτί και το μάτι του κόμματος αλλά και της κυβέρνησης όχι μόνο μέσα στη Βουλή αλλά και μέσα στην κοινωνία. Να αφουγκράζεται τις ανάγκες, να ακούει την κοινωνία, να μεταφέρει την κριτική και την επιβράβευση", επεσήμανε και έστειλε ακόμη ένα... εσωκομματικό μήνυμα: "Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις και αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό μας".
 
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια και συντροφικότητα, κάτι που μάλλον θεωρεί πως έλειψε από τον ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα, και έστειλε μήνυμα στους βουλευτές πως απαιτείται σεβασμός στην συλλογική βούληση για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και να μπορεί το κόμμα να έχει κοινή φωνή και δράση.
 
Έχουμε εντολή 4ετίας
Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα δεν είχε, φυσικά, μόνο μηνύματα προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως το κόμμα έχει πάρει εντολή τετραετίας, κάνοντας αναφορά στο... ρεκόρ (εθνικό και πανευρωπαϊκό όπως είπε) της νίκης σε τέσσερις εκλογικές διαδικασίες (μέσα και το δημοψήφισμα) σε διάστημα λίγων μηνών.
 
"Βρισκόμαστε εδώ μετά από μια δύσκολη αλλά νικηφόρα εκλογική μάχη, δεν πετάμε στα σύννεφα αλλά δικαιούμαστε να αισθανόμαστε δικαιωμένοι από την λαϊκή ετυμηγορία, γιατί ο λαός δικαίωσε τον σκληρό και έντιμο αγώνα που δώσαμε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης" είπε.
 
Εκτίμησε πως ο λαός "δικαίωσε και την επιλογή μας να προχωρήσουμε σε έναν συμβιβασμό" και πως "πάνω απ' όλα όμως με την επιλογή του έβαλε τέλος στα σχέδια του παλιού και χρεοκοπημένου συστήματος για μια μικρή αριστερή παρένεθεση. (...) Η κυβέρνηση μας έχει πλέον καθαρή εντολή 4ετίας και εμείς καθαρή εντολή να τολμήσουμε τις μεγάλες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος".
 
Ανέφερε ότι τώρα το κατεστημένο γνωρίζει πως όταν είναι δεδομένη η επιθυμία του λαού "να ξεμπερδέψουμε με το παλιό και να κάνουμε τις μεγάλες αναγκαίες τομές, κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει. Η πραγματική αντιπολίτευση στην προσπάθεια μας να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα θα είναι αυτό το κατεστημένο", συνέχισε, για να υπογραμμίσει: «Δεν θα καταφέρουν να σταματήσουν την προσπάθεια μας».
 
Φυσικά αναφέρθηκε και στο θέμα του χρέους. "Η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια πολύ σημαντική διαπραγμάτευση, αυτή που αφορά στην ανάγκη απομείωσης του χρέους η οποία σύμφωνα με τη συμφωνία θα ξεκινήσει μετά την πρώτη αξιολόγηση, εντός του έτους" είπε, εντάσσοντας σε αυτό το πλαίσιο και τις επαφές του κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμησε πως προσπάθεια αυτή "ήταν εκ του αποτελέσματος εξαιρετικά αποδοτική", αν και πρόσθεσε πως "κάποιοι δυσαρεστήθηκαν". Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα πρόκειται γι' αυτούς που "ήθελαν την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται εν κρυπτώ, να υποστηρίζει ότι το χρέος είναι βιώσιμο για να απαλλάξει τους δανειστές από την υποχρέωση να το διευθετήσουν. Θα προχωρήσουμε στη διαπραγμάτευση με ανοικτά χαρτιά και καθαρές κουβέντες".
 
Κάπου εκεί ήρθε και η επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, ώς απάντηση στα όσα είπε νωρίτερα στη δική του ομιλία στην Κ.Ο. του κόμματός του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση "αντί να μεμψιμοιρούν», να συνδράμουν τη μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης που έχει ξεκινήσει για να δημιουργήσει συμμαχίες και να ενισχύσει την θέση της χώρας για να έχουμε αποτέλεσμα στη μεγάλη συζήτηση για το χρέος. Αν πρόκειται να λένε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, θα είναι καλύτερα να παραμείνουν σιωπηλοί".
 
 
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση