Πρώτη φορά... ΕΝΦΙΑ εξωτερικού στο δρόμο που χάραξε ο Μόντι! Ποιοι απέκτησαν "πονοκεφάλους"

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 04 Οκτωβρίου 2015 17:07 Πρώτη φορά... ΕΝΦΙΑ εξωτερικού στο δρόμο που χάραξε ο Μόντι! Ποιοι απέκτησαν "πονοκεφάλους"

- Στενή συνεργασία μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Θεσμών για την επιβολή ΕΝΦΙΑ και στα ακίνητα που κατέχουν Ελληνες στο εξωτερικό
- Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να τα δηλώσουν στο περιουσιολόγιο και στο Ε9 έτσι ώστε να φορολογηθούν για τα συγκεκριμένα ακίνητα για πρώτη φορά
- Η νέα φορολογία θα ισχύσει από το 2016 και το υπουργείο θα ψάχνει να βρει αν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο εξωτερικό έχουν και καταθετικούς λογαριασμούς σε τοπικά τραπεζικά καταστήματα
- Ποια είναι η μεγάλη "παγίδα" στο σχεδιο που βασίζεται σε παρόμοια επιβολή φόρου του Μάριο Μόντι το 2011
- Δείτε αναλυτικό πίνακα με τους φορολογικούς συντελεστές και τους φόρους που θα επιβληθούν

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η νομοθετική ρύθμιση για την επιβολή ΕΝΦΙΑ και στα ακίνητα που κατέχουν Ελληνες στο εξωτερικό. Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους Θεσμούς κι έχει καταλήξει στο σχέδιο που προβλέπει πως όλοι όσοι έχουν ακίνητα στο εξωτερικό θα πρέπει να τα δηλώσουν στο περιουολόγιο και στο Ε9.

Πόθεν έσχες και χρονοδιάγραμμα

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, με αυτό τον τρόπο, θα πρέπει να φορολογηθούν για τα συγκεκριμένα ακίνητα για πρώτη φορά, με τη νέα φορολογία να ισχύει από το 2016.

Ταυτόχρονα οι δηλώσεις θα αποτελέσουν βάση για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες», δηλαδή αν τα εισοδήματα κτήσης αυτών των ακινήτων είναι δηλωμένα ή όχι.

Παράλληλα, το υπουργείο θα μπορέσει να διαπιστώσει εάν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι έχουν καταθετικούς λογαριασμούς στις χώρες όπου διαθέτουν ακίνητα.

Οι αρμόδιοι αναφέρουν πως είναι σπάνιο κάποιος να διαθέτει ακίνητο στο εξωτερικό και ταυτόχρονα να μην έχει ανοίξει κάποιο καταθετικό λογαριασμό σε τοπικά τραπεζικά καταστήματα.

 

Πηγή φωτό - Το Βήμα της Κυριακής
Πηγή φωτό - Το Βήμα της Κυριακής

Η συνταγή ώστε για πρώτη φορά να επιβληθεί φόρος και σε περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν Έλληνες φορολογούμενοι στο εξωτερικό αλλά ζουν στην Ελλάδα είναι αντιγραφή από την Ιταλία. Οι αρμόδιοι το αναφέρουν ως "κάν' το όπως ο Μόντι" κι αυτό γιατί ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας επέβαλε το 2011 για πρώτη φορά ένα τέτοιο φόρο, με σημαντικά αποτελέσματα.

Το άθροισμα και η μεγάλη "παγίδα"

Στην Ελλάδα το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να αθροίσει τα ακίνητα που διαθέτουν Έλληνες στο εξωτερικό με αυτά που βρίσκονται εντός Ελλάδας και να υπολογιστεί ένας φόρος στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας.

Με αυτόν τον τρόπο θα ανεβεί σημαντικά το άθροισμα της αξίας των ακινήτων και πέραν του αρχικού φόρου επί της αξίας του ακινήτου, ο ιδιοκτήτης θα επιβαρυνθεί και με συμπληρωματικό φόρο.

Αυτή είναι και η μεγάλη παγίδα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο εξωτερικό.

Οσον αφορά στον κύριο φόρο ΕΝΦΙΑ, αν ένα ακίνητο στο εξωτερικό έχει επιβαρυνθεί με υψηλότερο φόρο σε σχέση με αυτό που προκύπτει με βάση τον «ελληνικό» συντελεστή, τότε ο ιδιοκτήτης δεν θα επιβαρυνθεί επιπλέον.

Στην αντιθετη όμως περίπτωση θα κληθεί να πληρώσει τη διαφορά.

Πηγή: Βήμα της Κυριακής

newsit.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση