Δείτε live τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2015 20:46 Δείτε live τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού
Το στίγμα της κυβέρνησης του καλείται να εκπέμψει ο πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων το βράδυ στη Βουλή.
 
 
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του έχει αναφέρει μέχρι στιγμής: 
  • Η αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας, η ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, η πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας ειναι οι άμεσοι στόχοι της κυβέρνησης. 
  • Αυτή η Βουλή θα σφραγίσει στην τετραετή θητεία της την οριστική έξοδο από την κρίση. Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος.
  • Μία πολιτική περίοδος γεμάτη προκλήσεις για την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα. 
  • Πρέπει να ξεκινήσουμε μία μεγάλη πορεία τομών, ρήξεων και μεταρρυθμίσεων, να αποκαταστήσουμε αδικίες. 
  • Η συμφωνία περιλαμβάνει δύσκολα σημεία αλλά εγγράφει ταυτόχρονα την άλλη πορεία που πρέπει αν ακολουθήσει η οικονομία για να βγει από την ύφεση.
  • Διώξαμε τον κίνδυνο του Grexit. Εχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε ένα σχετικά σταθερό δημοσιονομικό πλαίσιο. Θα αξιοποιήσουμε αυτήν την σταθερότητα για να προωθήσουμε τις μεγάλες προοδευτικές και ριζοσπαστικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος.
  • Θα συγκρουστούμε με τις δυνάμεις που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. 
  • Η νέα συμφωνία με τους δανειστές δίνει μια ανάσα και περιθώριο για χρησιμοποίηση πόρων για την ανάπτυξη. 
  • Στόχος μας είναι να ανοίξουμε τον δρόμο για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Θα ακολουθήσουμε έναν δρόμο διαφορετικό από αυτόν των συντηρητικών ελίτ. 
  • Συρρικνώθηκε η οικονομία κατά 25%, εκτοξεύτηκε η ανεργία, κάτι που οδήγησε σε περιορισμό της ζήτησης, μείωση της φορολογικής ύλης. 
  • Το δικό μας μοντέλο βάζει πάνω από τα κέρδη των λίγων, την κοινωνική συνοχή. 
  • Το νέο κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο θα στηρίζεται στην ενίσχυση της καινοτομίας, στην αξιοποίηση των προσόντων των εργαζομένων και θα έχει στόχο να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. 
  • Η υλοποίηση των στόχων απαιτεί στρατηγικό σχέδιο. Χρειάζεται ένα πλέγμα παράλληλων ενεργειών μέσα στους επόμενους 20 μήνες. Στόχος έως τόσο να έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα και η πρόσβαση στις αγορές. 
  • Είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος παρά το γεγονός ότι έχει επιβαρρυντικά μέτρα.
  • Η ελάφρυνση του χρέους και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ειναι ο πιο δύσκολος κάβος για την ανάκαμψη. 
  • Το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα επιστρέψει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. 
  • Θα προστατέψουμε τις εργασιακές σχέσεις, το περιβάλλον, την αξιοποίηση του εθνικού πλούτου. 
  • Στην συζήτηση για το χρέος, θα προτείνουμε την επιμήκυνση των πληρωμών, τη μείωση των επιτοκίων και τη μετατροπή τους σε σταθερά, τη ρήτρα ανάπτυξης.
  • Οι τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιηθούν με χρήματα του δημοσίου, θα έχουν και το αντίστοιχο management.
  • Η περίοδος των εξαρτήσεων, η περίοδος της διαπλοκής και των πελατειακών διευθετήσεων έχει ήδη τελειώσει. 
  • Θα συγκροτηθεί ειδικός φορέας για τις επενδύσεις που θα πρέπει να προσελκύει επενδύσεις και να στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις.
  • Θα εποπτεύει και θα επιταχύνει τις διαδικασίες επίλυσης διαφορών των επενδυτών με το δημόσιο. 
  • Θα εξασφαλίσουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. 
  • Θα επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις και άλλες προστατευτικές ρυθμίσεις για τη μισθωτή εργασία. Στόχος η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και οι διακρίσεις στην αγορά εργασίας να σταματήσουν. 
  • Για την ενέργεια θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο που θα εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία χωρίς να θίγει τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. 
  • Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα γίνεται με γνώμονα προστασία του δημοσίου συμφέροντος και όχι για την εξυπηρέτηση των επενδυτών.
  • Υπάρχει ανάγκη να υπάρξει σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου με στόχο την προστασία του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος. 
  • Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να βρεθούν αντίδοτα για την φορολόγηση των αγροτών και σε ορισμένους τομείς της οικονομίας.
  • Η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην αναστολή του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Νοέμβρη, έως την κατάθεση του προϋπολογισμού ώστε να βρεθούν ισοδύναμα. 
  • Ελπίζω κ. Μεϊμαράκη να είσαστε εσείς με τον οποίο θα συνομιλώ και ο οποίος θα μου προτείνει ισοδύναμα μέτρα. 
  • Αποτελεί  στοίχημα για την κυβέρνηση, η μεγάλη και ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση με ένα σύστημα απλό, σταθερό και δίκαιο.
  • Για το ΕΣΠΑ στόχος μας είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από το πρόγραμμα 2007 - 2013 όσο και για το πρόγραμμα 2014 - 2020.
 
Την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκκίνηση της συζήτησης για την διευθέτηση του χρέους, την εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και την δημόσια διοίκηση αλλά και προώθηση πολιτικών αλληλεγγύης στις ασθενέστερες ομάδες στο πλαίσιο του «παράλληλου προγράμματος» αναμένεται να ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της βουλής κατά την διάρκεια της ομιλίας του για τις προγραμματικές δηλώσεις που θα ξεκινήσει στις 7:30 μ.μ. 
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να εξαπολύσει  παράλληλα και  δριμύτατη επίθεση στην ΝΔ για τις πολιτικές λιτότητας που εφάρμοσε κατ εφαρμογή των Μνημονίων και να περιγράψει τις διαχωριστικές γραμμές της κυβερνητικής πολιτικής την επόμενη τετραετία σε σχέση με την διακυβέρνηση της χώρας από το 2010 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.
Βασικοί άξονες: χρέος και ανάπτυξη  
 
Ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει τους βασικούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής που είναι η απομείωση του χρέους, η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη δίνοντας έμφαση στις αλλαγές στην Δημόσια Διοίκηση.
Αναμένεται να αναφερθεί αναλυτικά στις δράσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, στο νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και στην αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.
Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας αναμένεται επίσης να αναφερθεί στον νομοθετικό έργο της κυβέρνησης το προσεχές χρονικό διάστημα με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
 
Παράλληλα θα αναφερθεί στα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης που αφορούν την αναζήτηση ισοδυνάμων για την φορολόγηση των αγροτών, την μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία, την διαμόρφωση του νέου πλαισίου εργασιακών σχέσεων με επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στην διατήρηση του ΑΔΜΗΕ υπό κρατικό έλεγχο.
 
Σε αυτό το πλαίσιο θα ανακοινώσει το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση στο 23% γνωστοποιώντας ότι θα αναζητηθούν ισοδύναμα μέτρα.
Παρουσιάζοντας τους βασικούς πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής για την επόμενη τετραετία αναμένεται να επικεντρώσει στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, στα μέτρα για την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς, στο «κυνήγι» της μαύρης εργασίας, αλλά κυρίως στην προσέλκυση επενδύσεων για την επάνοδο της χώρας στην ανάπτυξη.
 
Ετοιμάζει σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία 
 
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επιτεθεί στην ΝΔ και στις προηγούμενες κυβερνήσεις που υπερασπίστηκαν τις πολιτικές λιτότητας.
Αναμένεται να επιτεθεί στην ΝΔ σε υψηλούς τόνους σχετικά με την θέση της για την ανάπτυξη της οικονομίας κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι στο επίκεντρο της πολιτικής του ήταν η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, η μείωση των μισθών και οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα θα προσδιορίσει την διαχωριστική γραμμή με το αναπτυξιακό πρόταγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ που θα περιλαμβάνει την προσέλκυση επενδύσεων, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση του κοινωνικού τομέα και την προστασία των εργασιακών σχέσεων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών το τριήμερο της συζήτησης στην βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις θα κινηθεί σε υψηλούς τόνους μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αρχής γενομένης από την ομιλία του Πρωθυπουργού που θα επιδιώξει να καταστήσει με σαφήνεια τις διαχωριστικές γραμμές με την ΝΔ όσον αφορά την εφαρμογή των μνημονικών πολιτικών.  
 
 
 
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση