Τσίπρας: Μηδενική ανοχή σε "μπαϊράκια" από υπουργούς

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2015 22:08 Τσίπρας: Μηδενική ανοχή σε "μπαϊράκια" από υπουργούς
Μπροστά στο ναρκοπέδιο των προαπαιτούμενων ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να απενεργοποιήσει και τα υπουργικά μέτωπα που ήδη έχουν ανοίξει στην κυβέρνηση.
 
Ένα καυτό 40ημερο αναμένει την κυβέρνηση η οποία θα ξεκινήσει από την 15 Οκτωβρίου την ψήφιση των συμφωνηθέντων μέτρων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αρχής γενομένης από το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο και την επιλογή προϊσταμένων που θα αναρτηθεί την επόμενη εβδομάδα στο διαδίκτυο. 
 
Μπορεί ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις να απέφυγε να μιλήσει αναλυτικά για τα προαπαιτούμενα μέτρα πριν από την αξιολόγηση, εμβαθύνοντας στους στόχους της κυβερνητικής τετραετίας, παρόλα αυτά γνωρίζουν στο Μαξίμου ότι ο δρόμος θα είναι ανηφορικός και ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να λύσει ενδοκυβερνητικές κόντρες και αντιπαραθέσεις που κάνουν την εμφάνισή τους μέρα με την ημέρα.
 
Για παράδειγμα στο οικονομικό επιτελείο είναι γνωστό ότι υπάρχει διαφορά απόψεων μεταξύ του υπουργού Ευ. Τσακαλώτου ο οποίος είναι και ο εμπνευστής του «παράλληλου προγράμματος» για την αλλαγή μέτρων με την παρουσίαση ισοδυνάμων και του Γ. Χουλιαράκη ο οποίος έχει την φήμη του τεχνοκράτη και ρεαλιστή όσον αφορά την ανάγκη εφαρμογής του Μνημονίου.
 
Παρά την διαφορά απόψεων και προσεγγίσεων μεταξύ του διδύμου του οικονομικού επιτελείου και με δεδομένο ότι ο κ. Ευ. Τσακαλώτος θεωρείται πλέον ο επικεφαλής της τάσης των 53 στο κόμμα, αναμένεται με ενδιαφέρον η παρουσίαση των σχετικών νομοσχεδίων από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. 
 
Γκρίνιες για την υπερκινητικότητα του Π. Κουρουμπλή 
 
Στο πρώτο τη τάξει υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ο υπερυπουργός  Π. Κουρουμπλής έχει αναλάβει δράση και για τα τέσσερα υπουργεία που επιβλέπει τα οποία είναι το Προστασίας του Πολίτη, το Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Εσωτερικών.
 
Παρά τις φαινομενικά καλές σχέσεις μεταξύ του υπουργού και των αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, κυκλοφορούν φήμες ότι η υπερκινητικότητα του Π. Κουρουμπλή έχει προκαλέσει αμηχανία και δυσαρέσκεια στον υφυπουργό Γ. Μπαλάφα.
 
Ο κ. Μπαλάφας ο οποίος αποτελεί ιδρυτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και είναι εκ των επιφανών στελεχών της τάσης Πλατφόρμα 2010 βρέθηκε δεύτερος στην ιεραρχία του υπουργείου Εσωτερικών, κάτω από τον ΠΑΣΟΚογενή Π. Κουρουμπλή.
 
Ο μοναδικός υπερυπουργός στο νέο κυβερνητικό σχήμα Π. Κουρουμπλής, φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος να παρεμβαίνει σε όλα τα ζητήματα όπως έκανε με τους επίορκους καθώς προανήγγειλε την τροπολογία για την διατήρηση της αυτοδίκαιης αργίας, την κάρτα του Πολίτη την οποία ανακοίνωσε χωρίς να έχουν προηγηθεί συσκέψεις και συνεννοήσεις με την ηγεσία του υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ενώ έχει κάνει παρεμβάσεις για την μεταναστευτική πολιτική και έχει προαναγγείλει αλλαγές στον Καλλικράτη. 
 
Εύθραυστες ισορροπίες στο Παιδείας   
 
Αλλά και στο υπουργείο Παιδείας η νέα πολιτική ηγεσία εγκαινίασε την συμμετοχή της στο κυβερνητικό σχήμα με την υπόθεση των θρησκευτικών για την οποία πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του νέου υπουργού Ν. Φίλη και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προκειμένου να λυθεί η παρεξήγηση που δημιούργησε η παρέμβαση της υφυπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου.
 
Ερωτηματικό ο Δρίτσας σε σχέση με τον ΟΛΠ
 
Αλλά και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Θ Δρίτσας εκτιμάται ότι στο άμεσο μέλλον θα αντιδράσει στην περαιτέρω πώληση του ΟΛΠ η οποία όμως περιλαμβάνεται στην συμφωνία με τους δανειστές. 
 
Σε αυτό το νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στο ενδοκυβερνητικό στρατόπεδο ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να πάρει το παιχνίδι πάνω του και με προσωπικές παρεμβάσεις να σβήνει τις φωτιές που ανάβουν τα στελέχη της κυβέρνησης.
 
Με στόχο να δείξει πυγμή και νέα δυναμική στην κυβέρνηση στην ομιλία του στην ΚΟ καυτηρίασε την στάση των κ.κ. Κατρούγκαλου και Βερναρδάκη (τους οποίους δεν κατονόμασε αλλά υπονόησε) για το θέμα των επίορκων ζητώντας άμεση λύση στο πρόβλημα.
 
Παράλληλα έστειλε μήνυμα στην κ. Αντωνοπούλου λέγοντας ότι οι μεγάλες αλλαγές στην Παιδεία χρειάζονται διάλογο και προετοιμασία πριν από την ανακοίνωσή τους.
 
Εκεί που όλη κ ΚΟ περίμενε ότι θα ψηφίσει για την γραμματέα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με προσωπική παρέμβαση ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κ. Θεοπεφτάτου και απέτρεψε τις κάλπες για μία ακόμη μέρα.
 
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να ελέγξει πλήρως την προώθηση της πολιτικής για την εφαρμογή του Μνημονίου ζητώντας από τους υπουργούς να επιταχύνουν και να μην δημιουργού την αίσθηση ότι δεν έχει γίνει καλή προετοιμασία. Παράλληλα όμως στέλνει ένα μήνυμα και στο εσωτερικό του κόμματός του ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην εφαρμογή της επώδυνης συμφωνίας με τους δανειστές καλώντας να ακολουθήσουν ενώ σε διαφορετική περίπτωση εμφανίζει τις εναλλακτικές των «προθύμων» για συνεργασία ΠΑΣΟΚ- πιθανότατα του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. 
 
 
 
 
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση