Έκλεβαν το κράτος με «πειραγμένες» ταμειακές

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2015 15:50 Έκλεβαν το κράτος με «πειραγμένες» ταμειακές

"Έξυπνο" λογισμικό παρουσίαζε λιγότερα έσοδα, με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει τεράστια ποσά από φόρους κυρίως από καταστήματα εστίασης....

Δεκάδες «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές εντόπισαν κλιμάκια αποτελούμενα από στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας και ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων εσόδων σε ελέγχους που έκαναν σε εταιρείες και επιχειρήσεις σε Αθήνα και Κρήτη.

Οι έλεγχοι έγιναν μετά την αποκάλυψη, το καλοκαίρι, μεγάλης έκτασης έκδοσης παράνομων φορολογικών στοιχείων, ιδιαίτερα στο χώρο της εστίασης, μέσω της παραποίησης ή και παράκαμψης των φορολογικών μηχανισμών.

Χθές μετά από έρευνες τα μικτά κλιμάκια, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, πραγματοποίησαν ελέγχους στην Αττική και στην Κρήτη, σε εταιρείες πώλησης λογισμικού και σε επιχειρήσεις, για τον εντοπισμό παραποιημένου λογισμικού και φορολογικών μηχανισμών.

Ελέχθησαν στην Αττική δύο εταιρείες πώλησης λογισμικού και 18 επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης και στην Κρήτη μία εταιρεία πώλησης λογισμικού, τρείς επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης και ένα ξενοδοχείο.

Κατασχέθηκαν συνολικά 69 υπολογιστές – φορολογικοί μηχανισμοί, πλήθος μονάδων αποθήκευσης και περιφερειακών υπολογιστών καθώς και πλήθος φορολογικών στοιχείων.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν δύο έρευνες σε κατοικίες και στη μία εξ’ αυτών βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 126.895 ευρώ.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι φορολογικοί μηχανισμοί που κατασχέθηκαν θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για ανάλυση των δεδομένων και τα φορολογικά στοιχεία θα υποβληθούν σε επεξεργασία για να διαπιστωθεί το ύψος της φοροδιαφυγής.

Η παραποίηση του λογισμικού και των φορολογικών μηχανισμών, συνίστατο στην αλλοίωση των φορολογικών δεδομένων με παρέμβαση σε αυτά προκειμένου να εμφανίζονται μειωμένα έσοδα και να αποφεύγεται η απόδοση των προβλεπόμενων φόρων στο δημόσιο.

Στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων επισημαίνεται ότι το φαινόμενο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, ιδιαίτερα στο χώρο της εστίασης, αλλά και σε άλλους χώρους, με αποτέλεσμα την απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ φορολογικών εσόδων.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου προγραμματίζονται περαιτέρω συντονισμένες και εξειδικευμένες δράσεις όλων των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους.

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση