Το ΔΝΤ θέλει να... μεταρρυθμιστεί - Πώς αυτό μπορεί να ευνοήσει την Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2015 14:50 Το ΔΝΤ θέλει να... μεταρρυθμιστεί - Πώς αυτό μπορεί να ευνοήσει την Ελλάδα

Τα BRICs θέλουν μεγαλύτερο «λόγο» στο Ταμείο. Πώς αυτό μπορεί να ευνοήσει την Ελλάδα και να φέρει νέο πονοκέφαλο σε Μέρκελ και Σόιμπλε.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να προχωρήσει με ενδιάμεσα μέτρα ώστε να δώσει περισσότερο «λόγο» στις αναδυόμενες αγορές, παρά το αδιέξοδο στο αμερικανικό Κογκρέσο αναφορικά με την έγκριση ευρύτερων μεταρρυθμίσεων στη διακυβέρνηση του Ταμείου, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν το 2010 φέρνουν τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία (BRICs) στους 10 κορυφαίους μετόχους του ΔΝΤ, ωστόσο χρειάζονται ακόμα την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο, κάτι που... εκνευρίζει τις αναδυόμενες αγορές που πιέζουν ώστε να τους δοθεί μεγαλύτερη ισχύ στις ψηφοφορίες, ενώ και η Ευρώπη προειδοποιεί για τους κινδύνους απομόνωσης των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας Πάουλο Νογκουέιρα Μπατίστα έχει επανειλημμένως επισημαίνει εντός του Ταμείου ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αναλάβουν το κόστος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Μπατίστα ότι το χρέος είναι υπερβολικά υψηλό και θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί (πλην εκείνου προς το ΔΝΤ) βρίσκουν απέναντι τους Ευρωπαίους πιστωτές, και ειδικά το δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε...

Στελέχη του ΔΝΤ έχουν πει πως θα βρουν ιδέες για το πώς να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, με τη Λαγκάρντ να τονίζει πως ο χρόνος τελειώνει.

«Αν διαρκέσει περισσότερο, θα πρέπει να βρούμε εναλλακτική λύση», είπε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως αυτό δεν θα αντικαταστήσει μια πλήρη μεταρρύθμιση.

Η μια επιλογή που εξετάζεται είναι μια ad hoc αύξηση της ποσόστωσης για βασικές αναδυόμενες αγορές χωρίς να απαιτείται αλλαγή στην αμερικανική θέση, αν και η ομάδα των 24 αναπτυσσόμενων οικονομιών συνεχίζει να πιέζει για πιο δραστική εναλλακτική.

Όμως ακόμα και ή ad hoc αύξηση θα χρειάζονταν τη στήριξη της Ουάσινγκτον. Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λου ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ θα στήριζαν τα ενδιάμεσα μέτρα, δήλωσε πως δεν υπάρχουν δεύτερες καλύτερες επιλογές.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να αναλάβουν και πάλι την ευθύνη των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

«Θα έλεγα ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να γίνει αυτό», είπε. «Δεν θα πρέπει να απομονώνονται, ειδικά την στιγμή που η Κίνα γίνεται όλο και πιο ενεργή στους θεσμούς μας, κάτι το οποίο είναι ευπρόσδεκτο».

thetoc.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση