Από κάβο σε κάβο: Μετά την ανακεφαλαιοποίηση, τα κόκκινα δάνεια και ο ΦΠΑ στην Παιδεία

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 01 Νοεμβρίου 2015 15:28 Από κάβο σε κάβο: Μετά την ανακεφαλαιοποίηση, τα κόκκινα δάνεια και ο ΦΠΑ στην Παιδεία

«Αγκάθι» η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα νέα προαπαιτούμενα που θα οριστικοποιήσει την καταβολή της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ -  Αναζητείται πολιτική λύση με τους εταίρους - Την Τρίτη στην Αθήνα ο Πιερ Μοσκοβισί 

Στα νέα εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσει για να φτάσει σε «λογικές λύσεις» επί κρίσιμων θεμάτων, όπως τα κόκκινα δάνεια και ο ΦΠΑ στην Παιδεία, και στην ψήφιση εντός των ημερών, του νομοσχεδίου για τα νέα προαπαιτούμενα που θα οριστικοποιήσει την καταβολή της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, στρέφει τώρα την προσοχή της η κυβέρνηση, μετά την ευρεία έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί κλίμα ικανοποίησης από την εξέλιξη της συζήτησης για το νομοσχέδιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στη Βουλή και κυρίως για την ανταπόκριση που είχε στην Ευρώπη αυτή η προσπάθεια, καθώς ο Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ μίλησε για ανάκτηση και πάλι της εμπιστοσύνης.

Η κυβέρνηση αναμένει τώρα την επίσκεψη του κοινοτικού επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα από μεθαύριο Τρίτη, ώστε να θέσει τα φλέγοντα θέματα σε πολιτική βάση. Η Αθήνα θεωρεί ότι έχει ανταποκριθεί στο συντριπτικό μέρος των προαπαιτουμένων και των υποχρεώσεων που έχει με βάση τη συμφωνία του καλοκαιριού με τους δανειστές και άρα οφείλει και η άλλη πλευρά να κατανοήσει την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο κάνουν λόγο για την ανάγκη πολιτικής λύσης στο πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια, με σκοπό κυρίως να προστατευτεί η πρώτη κατοικία και να μην υπάρξουν άδικες ρυθμίσεις, που θα προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη, αλλά και νέα αδιέξοδα γενικά.

Πάντως ο κ. Μοσκοβισί έχει φροντίσει να στείλει αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, δηλώνοντας λίγα εικοσιτετράωρα πριν έλθει στην Αθήνα ότι «η Ελλάδα πρέπει να λάβει σημαντικές και σκληρές αποφάσεις μέχρι το τέλος του έτους».

Οι Βρυξέλλες αναμένουν πάντως λύση επί του θέματος με τον ΦΠΑ στην Παιδεία, ώστε στην επόμενη συνεδρίαση των οργάνων της ευρωζώνης να απελευθερωθεί η υποδόση των 2 δις ευρώ, που παραμένει σε εκκρεμότητα.

ProtoThema

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση