Καψυποψία από τον Πρόεδρο και από την αντιπολίτευση για το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015 14:27 Καψυποψία από τον Πρόεδρο και από την αντιπολίτευση για το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών
Το προσκλητήριο του πρωθυπουργού για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκαλεί καψυποψία στην αντιπολίτευση και όχι μόνο.
 
Με περισσή καχυποψία και με αρνητική διάθεση προσεγγίζει σύσσωμη η αντιπολίτευση το προσκλητήριο του πρωθυπουργού μέσω του Προέδρου της Δημοκρατίας για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών με βασικό θέμα στην ατζέντα το ασφαλιστικό. Η Νέα Δημοκρατία, όπως και το ΠΑΣΟΚ, αναμένει από την κυβέρνηση να διευκρινίσει το πλαίσιο της συζήτησης, το Ποτάμι δηλώνει ότι θα προσέλθει χωρίς να παράσχει όμως καμιά συναίνεση, ενώ  το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται καν να συμμετάσχει. 
 
Από πλευρές της αντιπολίτευσης υπάρχει και έντονη ενόχληση, διότι ενημερώθηκαν από τα ΜΜΕ για τη σύγκλιση του συμβουλίου και όχι επισήμως από τον Πρόεδρο ή τον πρωθυπουργό.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρ. Παυλόπουλος, θέλοντας να προλάβει τις αντιδράσεις, μετά την κριτική που έχει εισπράξει π.χ. από το ΠΑΣΟΚ, φέρεται να ζήτησε από τον Αλ. Τσίπρα να ενημερώσει ο ίδιος ως επικεφαλής της κυβέρνησης τους προέδρους των κομμάτων, ωστόσο αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη και η εξήγηση που δίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι τα τηλεφωνήματα θα πραγματοποιηθούν μόλις επιστρέψει ο πρωθυπουργός από το Ισραήλ. 
 
Όπως ανέφερε νωρίτερα το ρεπορτάζ του theToc.gr, πιθανότατα το Σάββατο θα συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει την Παρασκευή από την Ιταλία και ο Πρωθυπουργός ταξιδεύει για Παρίσι και Βρυξέλλες την ερχόμενη Κυριακή.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για το προσφυγικό καθώς και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ αναμένεται να ζητήσει τις προτάσεις τους για τα θέματα αυτά, αλλά και όλα τα ανοιχτά ζητήματα, όπως φορολογία αγροτών, Παιδεία, κλπ, αλλά και να δεσμευτούν σε ένα κοινό διαπραγματευτικό πλαίσιο με τους εταίρους. 
 
Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού, το πρωί της Πέμπτης ο  Α. Τσίπρας "επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο, τον ενημέρωσε για τις επαφές στο εν εξελίξει ταξίδι του σε Ισραήλ και Παλαιστίνη και του ζήτησε τη σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Ρώμη".
 
Η στάση της ΝΔ
 
Αναμένοντας επισήμως και με θεσμικό τρόπο τις απαραίτητες διευκρινίσεις, στη Νέα Δημοκρατία ο νέος υπηρεσιακός πρόεδρος και γραμματέας της ΚΟ Γιάννης Πλακιωτάκης έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με τους 4 υποψήφιους προέδρους (Β. Μεϊμαράκη, Κ. Μητσοτάκη, Α. Γεωργιάδη, Απ. Τζιτζικώστα), ενώ είναι πιθανή μι συνάντηση των πέντε ή ακόμη και η σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη στάση του κόμματος. 
 
Το αίτημα για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών από τον Αλέξη Τσίπρα αποτελεί προσπάθεια του κ. Τσιπρα να δημιουργήσει εσωτερικά προβλήματα στη ΝΔ και όχι να βρει συναίνεση για τη χώρα, δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο Άδωνις Γεωργιάδης.
 
«Είναι μια πονηριά του κ. Τσίπρα, καθώς γνωρίζει τα όρια της εντολής του κύριου Πλακιωτάκη», σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ και αποκάλυψε ότι ζήτησε συνάντηση όλων των υποψηφίων με τον κύριο Πλακιωτάκη, προκειμένου να συζητηθεί η συμμετοχή του κόμματος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και αν κρίνεται απαραίτητη η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
 
 
 
 
 
 
Στάση αναμονής από το ΠΑΣΟΚ
 
Επίσημη αντίδραση από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν υπάρχει για την ώρα, ωστόσο το ΠΑΣΟΚ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα τον πρωθυπουργό ότι πέταξε στα σκουπίδια τη συναίνεση του καλοκαιριού για να λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα και τώρα ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκανίκι του Αλ. Τσίπρα, πόσο μάλλον όταν δεν είναι καν γνωστό το πλαίσιο της συζήτησης. 
 
ΚΚΕ: Δεν παίρνουμε μέρος σε διάλογο - παρωδία
 
Στην κατηγορηματική απόρριψη της πρότασης Τσίπρα προχώρησε άμεσα το ΚΚΕ, προαναγγέλλοντας ότι δεν πρόκειται να προσέλθει. 
 
"Η πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, γίνεται για να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να εξασφαλίσει ένα και μοναδικό στόχο: Να καλλιεργήσει κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν «εθνικής ομοψυχίας», έτσι ώστε να αποσπάσει την ανοχή των κομμάτων και του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, που έχει ήδη δρομολογήσει μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, την ψήφιση, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και fast track διαδικασίες, προαπαιτούμενων και την προετοιμασία νέων αντιλαϊκών μέτρων", αναφέρει το ΚΚΕ και προσθέτει:
 
"Επίσης, η σύγκληση του Συμβουλίου συνδέεται και με τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, στο πλαίσιο των οποίων η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, με τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό, απαιτώντας απ’ αυτόν επίσης ανοχή και συναίνεση στις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ.
 
Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε ένα διάλογο-παρωδία, που έχει στόχο να κάνει το λαό συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου και σε μέτρα, όπως είναι η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, που αποτελούν αιτία πολέμου για το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Η όποια συζήτηση και η κατάθεση των προτάσεων των πολιτικών κομμάτων, κάλλιστα μπορεί να γίνει στα πλαίσια των διαδικασιών της βουλής. 
 
Καμία συναίνεση, καμία ανοχή. Ο λαός να ορθώσει το ανάστημα του, να οργανώσει την πάλη του, για να παρεμποδίσει τα βάρβαρα μέτρα, να ανατρέψει τελικά το ίδιο το σύστημα, που φέρνει κρίσεις, φτώχεια, ανεργία και πολέμους".   
 
Θεοδωράκης: "Τα δανεικά τέλος"
 
Το Ποτάμι ξεκαθαρίζει ότι θα προσέλθει μεν στη σύσκεψη, αλλά δεν πρόκειται να παράσχει καμιά συναίνεση στον Αλ. Τσίπρα.
 
Με ανάρτησή του στο Facebook και τίτλο "Τα δανεικά τέλος", ο επικεφαλής του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης τονίζει:
 
Θα σας θυμίσω τι είχα πει προεκλογικά για τον κ.Τσίπρα: Είναι ο άνθρωπος που τη μια μέρα θα σου ζητήσει δανεικά για να πάρει γάλα για το παιδί του και την άλλη μέρα θα σε καταγγείλει ότι του έδωσες λεφτά και πήγε και μέθυσε.

Το Ποτάμι βέβαια θα προσέλθει στη σύσκεψη αρχηγών αν την συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Χωρίς όμως ψευδαισθήσεις. Ξέρουμε ότι το μόνο που επιδιώκει ο κ.Τσίπρας είναι η επανάληψη του ίδιου σεναρίου. Να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο και να δώσει εκείνος το περιεχόμενο που θέλει. Ό,τι έγινε και με το Μνημόνιό του. Εμείς λέγαμε ότι πρέπει να σωθεί η χώρα με μεταρρυθμίσεις και μείωση του κομματικού κράτους και εκείνος έβαλε νέους φόρους αφήνοντας απείρακτες τις συντεχνίες και τα συμφέροντα. Μόνο που την ίδια απάτη δεν μπορείς να την κάνεις δυο φορές. Τουλάχιστον στους ίδιους ανθρώπους.
ΣΘ
 
26.11.2015
 
Λεβέντης: Βλακώδη πράγματα δεν ψηφίζουμε
 
«Συναίνεση δεν σημαίνει να ψηφίζεις βλακώδη πράγματα», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, εκφράζοντας την αντίθεσή του για το Ασφαλιστικό, το οποίο θα τεθεί επί τάπητος στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που αναμένεται να συγκληθεί τις επόμενες ημέρες. 
 
Μιλώντας στο Mega το πρωί της Πέμπτης εξέφρασε, επίσης τη θέση ότι η κυβέρνηση έχει δέκα «βόμβες» στις τάξεις της αναφερόμενος στην ομάδα των 53 που είναι εκλεγμένοι βουλευτές και πως ως εκ τούτου «θα καταρρεύσει».
Προσαρμοσμένη αναζήτηση