Το «ισχνό 153» και ο κίνδυνος για νέα... Δεκεμβριανά

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015 21:37 Το «ισχνό 153» και ο κίνδυνος για νέα... Δεκεμβριανά

Με όλους απέναντι και την ισχνή πλειοψηφία των 153 βουλευτών η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ πέφτει στο ναρκοπέδιο της Βουλής. Τα σενάρια για οικουμενική.

Μέσα στο χειρότερο δυνατόν πολιτικό κλίμα ,που διαμόρφωσαν οι χειρισμοί Τσίπρα - Καμμένου στο συμβούλιο αρχηγών και οι συνεχείς επιθέσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης, η ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία θα δώσει «μάχη επιβίωσης» στη Βουλή για ένα 20 ήμερο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι της Τρίτης έχει συγκαλέσει και θα μιλήσει σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η συγκυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει - μόνη της όπως όλα δείχνουν - προϋπολογισμό, δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων και ασφαλιστικό. 

Η εύθραυστη πλειοψηφία των 153 βουλευτών που διαμορφώθηκε μετά τις διαγραφές των Στ. Παναγούλη ( ΣΥΡΙΖΑ) και Ν. Νικολόπουλου ( ΑΝΕΛ), προκαλεί αγωνία στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου.

Μια αγωνία που επιχειρείται να διασκεδαστεί με δηλώσεις όπως της Ολγας Γεροβασίλη περί όρων διαμόρφωσης ευρύτερης πλειοψηφίας και διαρροές ότι βουλευτές της ΝΔ είναι έτοιμοι να στηρίξουν σε κρίσιμες ψηφοφορίες αποχωρώντας ακόμη κι από το κόμμα τους.

Ακόμη κι αν η κυβέρνηση βγει αλώβητη από την ψηφοφορία του προϋπολογισμού το βράδυ του Σαββάτου ,καθώς η συγκεκριμένη διαδικασία έχει παραδοσιακά χαρακτήρα «ψήφου εμπιστοσύνης» - αν και στο κείμενο του προϋπολογισμού περιγράφονται όλα τα δύσκολα μέτρα- οι δύο επόμενες ψηφοφορίες θεωρούνται «καρμανιόλα».

Η ψήφιση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων που περιλαμβάνει μέτρα όπως η ρύθμιση των κόκκινων δανείων , τα εργασιακά κλπ .

Και το αργότερο έως τις 11-12 Ιανουαρίου η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού όπου θα κριθεί η «επιβίωση» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Ανεξάρτητων Ελλήνων. 

Το κλίμα επιβαρύνει περαιτέρω η στάση των δανειστών οι οποίοι εμφανίζονται από τη μια να θεωρούν αναπόδραστο η κυβέρνηση να νομοθετήσει πολύ σκληρά μέτρα για το ασφαλιστικό και από την άλλη να θέτουν ως προϋπόθεση για το χρέος την επιτυχία του προγράμματος και ως κρίσιμο όρο για αυτήν τη  σταθερότητα της κυβέρνησης.

Μέσα σ αυτό το κλίμα το ΔΝΤ και η  Κριστίν Λαγκάρντ είναι άκρως  προβληματισμένοι από την πιθανότητα μίας νέας πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα και συζητούν με τους ευρωπαίους σενάρια για μια οικουμενική κυβέρνηση. Η οποία θα μπορέσει να περάσει τις  μεταρρυθμίσεις που οι δανειστές θεωρούν προϋπόθεση για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Τα περί οικουμενικής κυβέρνησης που προκρίνει με ένταση και ο πρόεδρος της Ενωσης Κέντρων Βασίλης Λεβέντης- την πρότεινε και στο συμβούλιο αρχηγών στον πρωθυπουργό - εντείνουν τον εκνευρισμό του Μεγάρου Μαξίμου που θεωρεί ότι εκπορεύονται από την διαπλοκή.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση