Ραγδαίες εξελίξεις στη Ν.Δ και παρέμβαση 25 βουλευτών

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2015 16:54 Ραγδαίες εξελίξεις στη Ν.Δ και παρέμβαση 25 βουλευτών

Με το νέο έτος, το 2016, πηγαίνουν όπως όλα τα στοιχεία συνηγορούν, οι εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία.Παρέμβαση 25 βουλευτών με επιστολή προς τους «4»

Η Ν.Δ., η οποία κινείται στα όρια του χλευασμού και της ειρωνείας με όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν σε μια χρονική στιγμή που χρειάζεται ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, μεταθέτει την εκλογή για μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ούτε στη νέα συνεδρίαση της περίφημης ΚΕΦΕ, στις εννέα το βράδυ, αναμένεται να λυθεί ο γόρδιος δεσμός και φαίνεται ότι η Vodafone δεν μπορεί να εγγυηθεί πως μπορεί να διοργανώσει άψογα τις εκλογές, καθώς υπάρχουν πολλά οργανωτικά προβλήματα από πλευράς της Ν.Δ.

Ως εκ τούτου, η πολυδιαφημιζόμενη 13η Δεκεμβρίου, δεν θα είναι η νέα ημερομηνία των εκλογών και φαίνεται να κερδίζει έδαφος η 10η Ιανουαρίου για τον πρώτο γύρο και εάν χρειαστεί δεύτερος να γίνει στις 17 Ιανουαρίου, του Αγίου Αντωνίου, ημέρα που εορτάζει ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Η νέα αναβολή δύναται να μετατραπεί σε μπούμερανγκ για τη ΝΔ, αφού εικάζεται από έμπειρα στελέχη ότι θα προκαλέσει αναμφισβήτητα νέο κύκλο εσωκομματικών αντιπαραθέσεων. Ουδείς μπορεί να προβλέψει εάν καταγραφούν και πριν από τις εκλογές και φυγόκεντρες δυνάμεις, ενώ το κλίμα ήδη είναι βαρύ μετά και τη χθεσινή σκληρή σύγκρουση της πλευράς Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκο.

Ο εκπρόσωπος του Βαγγ. Μεϊμαράκη, ο πολιτικός του σύμβουλος Θόδωρος Αμπατζόγλου αποχώρησε από την περίφημη Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή Εκλογών (ΚΕΦΕ) και είναι άγνωστο εάν θα παραστεί στη βραδινή συνεδρίαση. Η πλευρά Μεϊμαράκη δείχνει να προτιμά την μετάθεση, εάν η εταιρεία δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα κυλήσουν ομαλά, στην ίδια λογική έχει προσχωρήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αντίθετα επιμένουν να γίνουν πάση θυσία οι εκλογές στις 13 Δεκεμβρίου, ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Το βράδυ, λοιπόν στη νέα συνεδρίαση της ΚΕΦΕ όλοι αναμένουν την απάντηση  της Vodafone, της μοναδικής εταιρείας που έχει αναφέρει στη Ν.Δ. ότι μπορεί να οργανώσει εκλογές στις 13 Δεκεμβρίου. Ένα μεγάλο ερωτηματικό εάν συμφωνήσει η Vodafone είναι το κόστος της εκλογικής διαδικασίας, αφού η Ν.Δ. είναι σε οικτρή οικονομική κατάσταση και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως θα αντεπεξέλθει, όταν οφείλει ακόμα και έξι μισθούς στους υπαλλήλους του κόμματος.

Η νέα εμπλοκή στην ημερομηνία των εκλογών δεν αποκλείεται να σημάνει και την αντίστροφη μέτρηση για τη διάσπαση της ΝΔ, αν και αυτό μένει να αποδειχθεί. Πάντως ήδη διατυπώνονται πολλές ενστάσεις και ερωτηματικά για τις συνεχείς καθυστερήσεις και ενόψει της αποψινής κρίσιμης συνεδρίασης της ΚΕΦΕ, ακούγονται φράσεις, όπως «απόψε πέφτουν οι μάσκες»

Παρέμβαση 25 βουλευτών 

Εντωμεταξύ 25 και πλέον βουλευτές της ΝΔ με επιστολή τους που διακινείται στη Βουλή, ζητούν να επέλθει αυτοσυγκράτηση, σοβαρότητα και ενότητα, αλλά και να γίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα εκλογές.

Στη σκιά των όσων συμβαίνουν στη Ν.Δ. με την αναβολή των εκλογών και το … γαϊτανάκι για το εάν και πότε θα γίνουν, μια ομάδα βουλευτών με πρωτοβουλία του Λευτέρη Αυγενάκη, άρχισε να συγκεντρώνει υπογραφές λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που είναι προγραμματισμένη για τις πέντε το απόγευμα της Τρίτης.

Οι βουλευτές με το κείμενό τους, το οποίο απευθύνεται στους τέσσερις υποψηφίους αρχηγούς, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Κυριάκο Μητσοτάκη, Αδωνι Γεωργιάδη και Απόστολο Τζιτζικώστα και στον μεταβατικό πρόεδρο του κόμματος, Γιάννη Πλακιωτάκη, ζητούν να αποκλιμακωθεί η ένταση, να πέσουν οι τόνοι και να γίουν άμεσα οι εκλογές.

Με το κείμενο που υπογράφουν μεταξύ άλλων, οι Λ. Αυγενάκης, Κώστας Τζαβάρας, Κώστας Κατσαφάδος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Βασίλης Γιόγιακας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Αντωνιάδης, Απόστολος Βεζυρόπουλος, Δημήτρης Κυριαζίδης, Κώστας Τσιάρας, Άννα Καραμανλή, Χρήστος Κέλλας, τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, Μαρία Σπυράκη και Ελίζα Βόζενμπεργκ, κ.α. ζητείται να υπάρξει υπευθυνότητα και σοβαρότητα από όλους για να διασφαλιστεί η ενότητα.  

Κυρίως όμως ζητούν να ενημερωθεί η Κ.Ο. για την πορεία διοργάνωσης των εκλογών και να εγγυηθεί η Κ.Ο. την διαδικασία, να συναντηθούν οι τέσσερις υποψήφιοι και να συμφωνηθεί ένας κώδικας αυτοσεβασμού και αυτοσυγκράτησης των διεκδικητών της εξουσίας. 

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση