Η ομάδα Παπανδρέου θα εντείνει τις πιέσεις στον Βενιζέλο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014 09:10 Η ομάδα Παπανδρέου θα εντείνει τις πιέσεις στον Βενιζέλο

Συνεργάτες και πολιτικοί φίλοι του με δημόσιες παρεμβάσεις κρατάνε υψηλούς τόνους και επαναφέρουν συνεχώς το αίτημα αλλαγής της ηγεσίας του κόμματος 

Τη θεωρία ότι τα μικρά κόμματα διασπώνται σε περισσότερα κομμάτια έχουν βαλθεί να επιβεβαιώσουν στο ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ημέρες, αφού το εσωτερικό του κόμματος είναι πλήρως διασπασμένο και δεν διαφαίνεται καμία διάθεση υποχώρησης από κάποια πλευρά.

Μετά την παρέμβαση της Παρασκευής του Γιώργου Παπανδρέου, συνεργάτες και πολιτικοί φίλοι του με δημόσιες παρεμβάσεις κρατάνε υψηλούς τόνους και επαναφέρουν συνεχώς το αίτημα αλλαγής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτούς απαντάνε όσοι πρόσκεινται στον κ. Βενιζέλο, ένώ ένας βουλευτής, ο κ. Κασσής, αφού απέρριψε και τους δύο, πρότεινε για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τη Φώφη Γεννηματά.
 
Παράλληλα, την ερχόμενη Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί πολιτική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, την οποία διοργανώνουν «νεολαίοι» φίλοι του πρώην πρωθυπουργού. Αυτού του είδους οι εκδηλώσεις που στόχο θα έχουν να φέρουν τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ που έχει απομακρυνθεί από το κόμμα, ξανά σε επαφή με τον Γιώργο Παπανδρέου, δεν σταματούν εδώ.
 
Δίκτυα φίλων του πρώην πρωθυπουργού έχουν ήδη προγραμματίσει αρκετές τέτοιες κινήσεις για το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, η επόμενη πολιτική εκδήλωση θα γίνει πάλι στη Θεσσαλονίκη, στις 12 Δεκεμβρίου, θα έχει ως θέμα τις «προοδευτικές μεταρρυθμίσεις» που χρειάζεται η χώρα και ο βασικό ομιλητής θα είναι ο πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
 
Ο κ. Πεταλωτής, ο οποίος σε καμία φάση της οικονομικής κρίσης δεν ήρε την εμπιστοσύνη του από το πρόσωπο του κ. Παπανδρέου, εχθές μιλώντας στην εκπομπή Αταίριαστοι στον ΣΚΑΙ κατηγόρησε μερίδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι αυτοί ήταν που οδήγησαν τον πρώην πρωθυπουργό στην πτώση από την πρωθυπουργία το φθινόπωρο του 2011. «Ο κ. Παπανδρέου έπεσε από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι είχαν συνείδηση γι’ αυτό που έκαναν.    
 
Εκτός του κ. Πεταλωτή και πολλών άλλων στελεχών που βρέθηκαν κοντά στον κ. Παπανδρέου όσο ήταν πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τρεις βουλευτές έχουν εκδηλώσει την στήριξή τους στην πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου, οι Φίλιππος Σαχινίδης, Συμεών Κεδίκογλου και Θάνος Μωραΐτης. Επιπλέον, ενδιαφέρον παρουσιάζει το αν εκφραστεί σχετικά ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, αλλά και ο Νίκος Σιφουνάκης, ο οποίος θεωρείται ότι βρίσκεται στο κλίμα του πρώην πρωθυπουργού. Σε κατάσταση προστασίας για να μην εξαπολύσουν πυρά βρίσκονται και δύο μέλη της κυβέρνησης, η Άντζελα Γκερέκου και ο Γιώργος Ντόλιος, καθώς η κυβερνητική θέση που κατέχουν, σε ένα βαθμό τους δεσμεύσει ώστε να εκφραστούν κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.     
 
Στον κ. Παπανδρέου έχουν πλησιάσει και δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, ο Μάρκος Μπόλαρης και ο Χρήστος Αηδόνης. Σύμφωνα με εκτιμήσει ενδεχομένως να πέσουν γέφυρες με την ομάδα Παπανδρέου και από την πλευρά ενός άλλου ανεξάρτητου βουλευτής, του Θόδωρου Παραστατίδη.
 
Αν και ο κ. Παραστατίδης το τελευταίο διάστημα βρίσκεται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο γιος του Στέφανος Παραστατίδης, βρίσκεται στην ομάδα νέων επιστημόνων που κινούνται φιλικά προς τον πρώην πρωθυπουργό και παίρνουν πολιτικές πρωτοβουλίες. Επιπλέον υπάρχουν και άλλα στελέχη στην Ελλάδα που σήμερα μπορεί να βρίσκονται κοντά στην Κουμουνδούρου, όμως δεν αποκλείεται να αλλάξουν πλεύση όταν ο κ. Παπανδρέου αποφασίσει να κάνει το επόμενο βήμα. Μια τέτοια περίπτωση είναι η Ελένη Τσιαούση πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό Έβρου.
 
Την ίδια ώρα συνεργάτες του κ. Βενιζέλου με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις τους υποστηρίζουν τα επιχειρήματα του προέδρου του κόμματος.
 
«Το ΠΑΣΟΚ για να υπάρξει, για να ανασυγκροτηθεί, πρέπει να μπορέσει να διευρυνθεί και τέτοιου τύπου προσεγγίσεις για διεύρυνση είχαν γίνει στο παρελθόν και από τον ιδρυτή του, το 1989, υπήρχε το ΠΑΣΟΚ –Δημοκρατική Συμπαράταξη, οπότε το να μπαίνουμε στη διαχείριση των συμβόλων και να θέτουμε ψευτοδιλήμματα πάνω σ΄αυτό ,νομίζω ότι είναι ατυχές», σημείωσε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος Κυριάκος Πιερρακάκης..
 
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο Γιάννης Κουτσούκος ο οποίος υπογράμμισε:
 
«υπάρχει μία πολιτική προσπάθεια να μας απομονώσουν πολιτικά, αυτή η απόφασή μας να προχωρήσουμε από μηδενική βάση στη Δημοκρατική Παράταξη, με εθελοντική συμμετοχή, ανοικτές διαδικασίες, βρίσκεται σε μια φάση εξέλιξης. Αν αυτό το εγχείρημα θα αποδώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, θα το δούμε στην πορεία και δεν αμφισβητεί κανένας το δικαίωμα να τίθενται στα όργανα αυτά τα ζητήματα για να επαναξιολογούνται οι αποφάσεις μας. Θεωρώ όμως ότι αυτή τη στιγμή και (αναφέρομαι) ιδίως στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ η οποία  έχει μία προτεραιότητα - γιατί η ΚΟ σηκώνει το βάρος της υλοποίησης του σχεδίου εξόδου από την κρίση -  θα λεγα ότι είναι λάθος να τη μετατρέψουμε σε μέρος μιας εσωκομματικής κρίσης. Τα ζητήματα αυτά θα τα λύσουν τα όργανα αν χρειαστεί, εκ νέου, με αποφάσεις».
 
Τέλος ο πρώην αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Παπανδρέου Θεόδωρος Πάγκαλος κράτησε… ίσες αποστάσεις και από τους δύο απαξιώνοντάς τους πλήρως. Σε χθεσινή του παρέμβαση στον Βήμα  FM ο κ. Πάγκαλος είπε ότι ο κ. Παπανδρέου πρέπει να αποσυρθεί από την πολιτική ζωή του τόπου, όπως ζητά το 91% των πολιτών. Για τον κ. Βενιζέλο υπογράμμισε πως είναι ο πιο μισητός πολιτικός αρχηγός μετά τον Νίκο Μηχαλολιάκο, τον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής. 

protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση