Δίκη Χρυσής Αυγής: Καυγάς δικηγόρων και έκρηξη της προέδρου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2015 13:59 Δίκη Χρυσής Αυγής: Καυγάς δικηγόρων και έκρηξη της προέδρου

Με μικροένταση μεταξύ των συνηγόρων των δύο πλευρών ξεκίνησε η σημερινή ακροαματική διαδικασία στη δίκη της Χρυσής Αυγής, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Η αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Παναγιώτα Καραγιαννίδου κατά στην έναρξη της κατάθεσή της ανέφερε ότι «ήταν τάγμα εφόδου αυτό που τους επιτέθηκε... Είναι ναζί».

Από το σημείο εκείνο ξεκίνησε μια μικροένταση από τις ερωτήσεις του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Θ. Θεοδωρόπουλου προς την κυρία Καραγιαννίδου, σχετικά με την ιεραρχία της Χρυσής Αυγής όπως προκύπτει και από τα καταστατικό της ίδιας της οργάνωσης.
Πολιτική αγωγή: Που εντάσσονται ιδεολογικά όσα επικαλείται η Χρυσή Αυγή;
Υπεράσπιση: Ιδεολογία ήρθαμε να κρίνουμε;
Πολιτική αγωγή: Έχετε ακούσει σε σχέση με τον φασισμό και την εμπειρία της χώρας, τι ήταν τα Ες-Ες;
Υπεράσπιση: Τι σχέση έχει αυτό;
Πολιτική αγωγή: Είναι όλα αυτά μέσα στη δικογραφία, μέσα στο βούλευμα. Τι γνώμη έχετε κυρία μάρτυρα για τον Χίτλερ;

Αντέδρασε σ' αυτό το σημείο η πρόεδρος του δικαστηρίου, ενώ ο συνήγορος πολιτικής αγωγής συνεχίζει ακάθεκτος τις ερωτήσεις στη μάρτυρα: «Όταν στην επίσημη εφημερίδα τους γράφουν είμαστε πιστοί στρατιώτες του ισόθεου Αδόλφου Χίτλερ που παραπέμπει αυτό;».
Μάρτυρας: Ότι είναι ναζί ....
Υπεράσπιση: Δεν ντρέπεστε....
Πρόεδρος (Μαρία Λεπενιώτη): Επιτέλους, δεν είναι αυτή συμπεριφορά μεταξύ συναδέλφων. Είσαστε δικηγόροι εδώ μέσα, κάνετε τη δουλειά σας, δεν είναι δυνατόν να λέτε «δεν ντρέπεστε», δεν είναι συμπεριφορά αυτή, σε άλλες δίκες ήσαστε στα ίδια έδρανα.
Υπεράσπιση: Όχι μ' αυτό τον τρόπο.
Πολιτική αγωγή: Η τακτική τους σκοπό έχει την τρομοκράτηση της μάρτυρα.
Πρόεδρος: Τελειώνετε με τις ερωτήσεις σας.
Πολιτική αγωγή (Θεοδωρόπουλος): Υπάρχουν κάποιοι -επειδή είπατε ότι συναντιόμαστε στα ακροατήρια- με τους οποίους δεν έχω συναντηθεί ποτέ.

Μετά από μικρή διακοπή για να εκτονωθεί η ένταση, η δίκη άρχισε ξανά με την πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη να... εκτιμά ότι λόγω της συμπεριφοράς των δικηγόρων, θα διαρκέσει δύο χρόνια. Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης των κατηγορουμένων, η Παναγιώτα Καραγιαννίδου επανέλαβε τον ισχυρισμό της ότι όταν ο Γ. Ρουπακιάς έφτασε στο σημείο της επίθεσης, οι υπόλοιποι δεν έφυγαν αλλά έκαναν γύρω του κλοιό.

Υπεράσπιση: Πριν πάτε στην Π. Τσαλδάρη είχατε κάποια πληροφορία ότι είχε γίνει συμπλοκή μεταξύ αναρχικών και χρυσαυγιτών;
Μάρτυς: Όχι
Υπεράσπιση: Πριν έρθει ο Ρουπακιάς με το αυτοκίνητο γινόταν συμπλοκή και με πόσα άτομα;
Μάρτυς: Είχαν ήδη γίνει δύο επιθέσεις...
Υπεράσπιση: Ο Παύλος είχε εμπλακεί, είχε χτυπήσει κάποιους;
Μάρτυς: Τον είχαν χτυπήσει και προσπαθούσε να ξεφύγει, να αμυνθεί....
Υπεράσπιση: Περιγράψτε τον, αμφισβητούμε την παρουσία σας εκεί...
Μάρτυς: Τον θεωρώ ψηλό, σκούρο μαλλί.
Υπεράσπιση: Κάτι άλλο διακριτικό ;
Μάρτυς: Φορούσε βερμούδα κι από πάνω μαύρο μπλουζάκι.
Υπεράσπιση: Τίποτε άλλο στο πρόσωπο του;
Μάρτυς: Όχι δεν θυμάμαι. Το είδα αργότερα το πρόσωπο του...
Υπεράσπιση: Σας εκφράζει κάποιο κόμμα;
Πολιτική Αγωγή: Τα ίδια πάλι.

Τότε, η μητέρα του Παύλου Φύσσα, όρθια, διαμαρτυρήθηκε από το ακροατήριο για τις ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης. Προκλήθηκε νέα ένταση μεταξύ των συνηγόρων, κάτι που επέφερε νέο ξέσπασμα της πρόεδρου του δικαστηρίου.

Πρόεδρος: Δεν ήμαστε ακόμα ούτε στον 15ο μάρτυρα. Έτσι όπως κάνετε θα πάμε δυο χρόνια. Είναι αδιάφορες στο δικαστήριο οι αντιπαραθέσεις μεταξύ σας, τις κάνετε μόνο και μόνο για να ακούγονται κάτω. Τι διάλογοι είναι αυτοί μεταξύ σας; Πού βρισκόσαστε;

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση