Bank of America: Ανάπτυξη 1,8% στην Ελλάδα το 2015 - "Βολές" για τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014 12:14 Bank of America: Ανάπτυξη 1,8% στην Ελλάδα το 2015 - "Βολές" για τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ

Συγκρατημένη η αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά με την αίρεση του πολιτικού ρίσκου - Θεωρεί ότι οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετες με τις μεταρρυθμίσεις και βαραίνουν το χρέος - Πώς πήγαν οι επαφές Σταθάκη-Μηλιού στο Λονδίνο

Μόλις στο 1,8% ''βλέπει'' την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2015 η Bank of America-Merrill Lynch, όταν ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση 2,9% του ΑΕΠ.

Οι διαφορετικές, πιο συγκρατημένες απόψεις των αναλυτών του μεγάλου αμερικανικού οίκου, αποδίδονται σε αυτό που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως 'πολιτικές αβεβαιότητες και αβεβαιότητες για το πρόγραμμα που δεν είναι σύμφωνες με τις προβλέψεις της τρόικας για τις επενδυτικές τάσεις''. Επί της ουσίας ο προβληματισμός των Αμερικανών αναλυτών εστιάζεται στην πρόβλεψή τους για πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και πρόωρες εκλογές με νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εξετάζοντας τους κινδύνους ή τις δυσκολίες για την Ελλάδα το 2015 ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος τονίζει ότι σημείο-κλειδί αποτελούν οι εξελίξεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο. Υποστηρίζει ότι το καλύτερο για τη χώρα θα είναι το ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα μειωθούν οι πιθανότητες η Ελλάδα να επιτύχει μία ικανοποιητική ελάφρυνση του χρέους της. Άλλωστε το ΔΝΤ - τονίζουν οι αναλυτές του οίκου - είναι αυτό που ασκεί πιέσεις στους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητηθεί από την τρόικα ώστε να καταστεί ικανή να επιτύχει συμφωνία με τους πιστωτές της εντός του 2015.

Η πρώτη πρόκληση είναι η ολοκλήρωση της έκτης αξιολόγησης, καθώς η κυβέρνηση – όπως τονίζουν οι αναλυτές της BofA ML – δεν διαθέτει το απαραίτητο “πολιτικό κεφάλαιο” ώστε να τις προωθήσει και ως εκ τούτου η τρόικα θα πρέπει να της δώσει περισσότερο χρόνο.

Σε πολιτικό επίπεδο η BofA ML τονίζει ότι οι αμφιβολίες για τη μορφή που θα έχει η νέα κυβέρνηση - εάν τελικώς γίνουν πρόωρες εκλογές - και η σχέση της με την τρόικα, θα προκαλέσουν αρκετή μεταβλητότητα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι αν και είναι εμφανής μία "στροφή" του προς το κέντρο, αρκετές από τις πολιτικές που υποστηρίζει παραμένουν αντίθετες με τις μεταρρυθμίσεις και τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος, ενώ χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια για να υλοποιηθούν, κάτι που προκαλεί και αρνητικές προοπτικές για το χρέος της Ελλάδας.

Όσο για την εκτίμηση του επενδυτικού οίκου για την οικονομία, η BofA ML εκτιμά ότι η ανάπτυξη μπορεί να φθάσει το 2015 στο 1,8% και να διαμορφωθεί στο 2,1% το 2016.

protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση