Αντιμέτωπη με τις πολιτικές επιπτώσεις μίας επώδυνης συμφωνίας η κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014 08:54 Αντιμέτωπη με τις πολιτικές επιπτώσεις μίας επώδυνης συμφωνίας η κυβέρνηση

Κρίσιμη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου στις 10:00 στο Μέγαρο Μαξίμου - Πολιτικούς κραδασμούς προκαλεί η άκαμπτη στάση των δανειστών

Αντιμέτωπη με τις πολιτικές επιπτώσεις της επώδυνης συμφωνίας με τους δανειστές βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την συνάντηση του Παρισιού. 

Σήμερα το πρωί συναντώνται στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλη Βενιζέλο προκειμένου να κάνουν συνολική επισκόπηση των εξελίξεων μέσα από το πρίσμα της ολοκλήρωσης της συμφωνίας με τους δανειστές και των πολιτικών κραδασμών που θα προκαλέσει. 

Κυβερνητική πηγή έλεγε για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του Παρισιού: “ούτε ναυάγιο υπήρξε ούτε είμαστε σε αδιέξοδο αντίθετα έγινε μεγάλη πρόοδος, υπήρξε σύγκλιση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνήσαμε”. Η ίδια πηγή όμως επιβεβαίωνε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών ήταν πιο σκληροί από κάθε άλλη φορά και τα έβαλαν όλα στο τραπέζι: 

-δημοσιονομικό κενό όπου δεν δέχονται τους υπολογισμούς της ελληνικής πλευράς επιμένουν ότι θα υπάρξει κενό για το 2015 το ύψος του οποίου το συνδέουν με τα υπόλοιπα θέματα και ζητούν επιπλέον μέτρα. Ενδεικτικό της δυσκολίας είναι ότι ευρωπαϊκή πηγή διέρρεε από τις Βρυξέλλες ότι ετέθη ακόμη και το θέμα των 100 δόσεων και ζήτησαν να ακυρωθεί η πρόσφατη εγκύκλιος της Γραμματείας Εδόσων και να έλθει από την αρχή διαφορετική ρύθμιση στην Βουλή. 

-ασφαλιστικό, δεν αρκούνται στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει κάνει και που προωθεί η κυβέρνηση αλλά ζητούν και μείωση συντάξεων άμεσα

-ΦΠΑ επιμένουν στην αύξηση συντελεστών και στα νησιά που ισχύει ευνοικό καθεστώς

-εργασιακό ζητούν συνολική αναμόρφωση που να περιλαμβάνει και ομαδικές απολύσεις αλλαγή της λήψης απόφασης για απεργίες όπως και του  συνδικαλιστικού νόμου

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καθορίζονται αφενός τα χρονικά περιθώρια και αφετέρου οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση αποδίδει το πρόβλημα στην άκαμπτη στάση του ΔΝΤ που δείχνει να έχει σκληρύνει την στάση του από την στιγμή που διατυπώθηκε δημοσίως η πρόθεση για την αποχώρησή του. Ωστόσο η ΕΕ όχι μόνο δεν στηρίζει την ελληνική πλευρά αλλά αντίθετα στην διαπραγμάτευση ταυτίζεται με το ΔΝΤ. 

Αυτά αφορούν μεν το κλείσιμο της αξιολόγησης, συνδέονται όμως και με την συμφωνία για την επόμενη ημέρα που συζητήθηκε εκτεταμένα και στο Παρίσι. Εάν η κυβέρνηση συμφωνήσει με τις απαιτήσεις των δανειστών τότε θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς και η συμφωνία για την επόμενη ημέρα. Στην πραγματικότητα τα μέτρα που συζητιούνται στην διαπραγμάτευση θα συνοδεύουν ως όροι την πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Υπ αυτή την έννοια η κυβέρνηση πιέζεται ώστε να υπάρξει πολιτική συμφωνία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ώστε να μείνουν για την επόμενη χρονιά οι τεχνικές λεπτομέρειες. Αν δεν υπάρξει συμφωνία τότε θα πρέπει να παραταθεί το υπάρχον πρόγραμμα κάτι που η κυβέρνηση απορρίπτει. 

Κυβερνητική πηγή αργά χθες τη νύχτα έλεγε ότι είναι μεν εξαιρετικά δύσκολο αλλά δεν αποκλείεται να προλάβουμε ακόμη και το Eurogoup και σίγουρα υπάρχει χρόνος μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Άφηνε δε να εννοηθεί ότι αν υπάρξει η πολική απόφαση τα υπόλοιπα είναι διαδικαστικά και ότι η ενδεχόμενη έλευση της Τρόικας στην Αθήνα θα έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα παρά ουσιαστικό. 

Συμπερασματικά έχοντας την πίεση χρόνου για να κλείσει η συμφωνία για την πιστωτική γραμμή η κυβέρνηση για να αποφύγει παράταση του μνημονίου προσανατολίζεται σε μία συμφωνία που να ικανοποιεί τις βασικές απαιτήσεις των δανειστών. Υπ αυτή την έννοια είναι κρίσιμη η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να ληφθεί η απόφαση από την ελληνική πλευρά που θα ικανοποιεί τους δανειστές και να προχωρήσει η όλη διαδικασία. Ο κ. Βενιζέλος όμως έχει να σκεφθεί και τα προβλήματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ που θα επιδεινωθούν εφόσον συναινέσει σε μία επώδυνη συμφωνία. 

Από εκεί και μετά ο προβληματισμός είναι πως θα περάσει μία συμφωνία  με τέτοιους βαρείς όρους από την Βουλή δίχως απώλειες από την πλευρά της συμπολίτευσης. Φυσικά η κυβέρνηση θα προβάλλει στους βουλευτές το δέλεαρ της πιστοληπτικής γραμμής συμπληρωματικά με τον κίνδυνο που εγκυμονεί ενδεχόμενη απόρριψη της συμφωνίας. Αλλά ακόμη κι αν περάσει η συμφωνία θα καταστεί αδύνατη η εξασφάλιση της προεδρικής πλειοψηφίας. Προς το παρόν πάντως η κυβέρνηση δεν σκέπτεται προσφυγή στις κάλπες αφού υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα ήταν όπως έλεγε γαλάζιο στέλεχος “πολιτική αυτοκτονία”. 

protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση