Kρυφά «ειδύλλια» και φανερές κόντρες πάνω από την κάλπη

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015 23:43 Kρυφά «ειδύλλια» και φανερές κόντρες πάνω από την κάλπη

Στο κόκκινο το θερμόμετρο στη ΝΔ δύο ημέρες πριν τις κάλπες μετά τις αποκαλύψεις για συνομιλία του Κώστα Καραμανλή με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην εκκίνηση της περιπετειώδους- όπως απεδείχθη- κούρσας για την γαλάζια διαδοχή, ένα από τα ζητούμενα ήταν ποιος υποψήφιος θα πάρει το «χρίσμα» του Κώστα Καραμανλή, με τα γαλάζια στρατόπεδα να δίνουν μάχη μέσω κύκλων και διαρροών.

Τώρα, με την κλεψύδρα να αδειάζει, η σκιά του Καραμανλή φαίνεται να πέφτει βαριά και πολλοί εκτιμούν ότι η επίκληση πλέον του πρώην πρωθυπουργού περισσότερο ζημιά προκαλει παρά ωφελεί, ειδικά δε για τον φερόμενο ως «εκλεκτό» του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος σήμερα έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας και συνεννόησης με τον κ. Τσίπρα.

Η τοποθέτηση αυτή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη υπαγορεύθηκε στην ουσία από την τροπή που πήρε η εσωκομματική μάχη μετά τις αποκαλύψεις δια στόματος Θόδωρου Ρουσόπουλου και Ευρυπίδη Στυλιανίδη για συνομιλίες του πρώην πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα, αποκαλύψεις που όπως ήταν αναμενόμενο πυροδότησαν σενάρια για ενδεχόμενη συνεργασία ομάδας Καραμανλικών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ενόχληση πάρα πολλών βουλευτών ήταν έντονη:: «Μα τι θέλουν οι καραμανλικοί; Επιζητούν την διάλυση της Ν.Δ.; Δεν καταλαβαίνουν ότι όλα αυτά προκαλούν ζημιά στον ίδιο τον Καραμανλή;» διερωτώνται.

Τι λέει το περιβάλλον Καραμανλή

Με το θερμόμετρο να βρίσκεται στο κόκκινο, το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους, διοχετεύοντας δύο πράγματα: ότι υπήρξε μία συνομιλία με τον κ. Τσίπρα πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου αλλά δύο άνδρες δεν έχουν «ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, και ότι οι αναφορές και τα εγκωμιαστικά σχόλια του Θ. Ρουσόπουλου στον Αλέξη Τσίπρα είναι προσωπικές απόψεις του πρώην υπουργού και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τον κ. Καραμανλή.

Ειδικότερα, ο πρώην πρωθυπουργός επικοινώνησε μόνο μία φορά με τον κ. Τσίπρα και συγκεκριμένα στις 10 Ιουλίου και την πρωτοβουλία για την τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός ο οποίος φέρεται να είπε στον Αλέξη Τσίπρα, λίγο πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες: «Η χώρα βυθίζεται, πρέπει να κάνεις το χρέος σου».

Σε σχέση με τις αναφορές  του κ. Ρουσόπουλου σε «ηγετικά χαρακτηριστικά» του κ. Τσίπρα, οι συνεργάτες του κ. Καραμανλή σημειώνουν ότι αυτό δεν συνεπάγεται και πολιτική αποδοχή των κινήσεων και των πράξεων του πρωθυπουργού, τουλάχιστον εκείνων που δεν συμβάλλουν στο καλό της χώρας. 

Ξορκίζουν τη συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ

Έμπειρα κομματικά στελέχη λένε ότι ήδη έχει αποφασιστεί η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ από ένα τμήμα των καραμανλικών, ανεξαρτήτως τι θα γίνει στη Ν.Δ. Μάλιστα, σημειώνουν ότι δεν είναι τυχαίες όλες αυτές οι δηλώσεις των καραμανλικών υπέρ του Αλέξη Τσίπρα, αρχής γενομένης από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο που χαρακτήρισε εθνάρχη τον Πρωθυπουργό.
  

Στο κλίμα αυτό, οι υποφήφιοι σπεύδουν να αποκλείσουν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας άσκησε κριτική τόσο στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη όσο και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την λογική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που εκείνος ηγηθεί της ΝΔ, η συνεργασία των δυο κομμάτων δεν αποτελεί ενδεχόμενο. 

Κατηγορηματικά "όχι" στο ενδεχόμενο συνεργασίας των δυο κομμάτων λέει και ο Άδωνις Γεωργιάδης, καλώντας την καραμανλική πτέρυγα να ξεκαθαρίσει τη στάση του.

Ο Βαγγέλης Μείμαράκης, έσπευσε σήμερα να αποκλείσει συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έδωσε έκανε μια διαφορετικη ανάγνωση των πληροφοριών περί συνομιλιών Τσίπρα-Καραμανλή «Αν η χώρα πήγαινε στα βράχια και ο κ. Τσίπρας ήθελε να παίρνει τη γνώμη του κ. Καραμανλή, καλώς έκανε. Και αν ο κ. Καραμανλής τον επηρέασε, ακόμα καλύτερα για τη χώρα. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας και συνεννόησης με τον κ. Τσίπρα. Δεν τη θέλει και ο κ. Τσίπρας. Αν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται αδύναμος και θέλει συγκυβέρνηση, να βγει και να το πει. Όταν φύγει, θα δούμε τι θα κάνουμε μετά» ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης.

Αναφυλαξία για τη «συνεργασία»

Το σχέδιο περί συνεργασίας προκαλεί πολιτική αναφυλαξία σε πολλά στελέχη και γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Π. Παυλόπουλο, λέγοντας ότι ο «επίλογος της κυβέρνησης Καραμανλή» ήταν τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008 μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου.

«Ένας από τους λόγους που δεν ψήφισα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν ο «μαύρος» Δεκέμβρης του 2008 όταν παραδώσαμε την Αθήνα στους αναρχικούς χωρίς να αντιδράσουμε» είπε  ενώ στην ίδια λογική κινήθηκε αργότερα και ο Απόστολος Τζιτζικώστας που είπε ότι δεν έχει και άδικο ο Κυρ. Μητσοτάκης.
 
Αυτές οι αναφορές προκάλεσαν τα οργισμένα σχόλια από σκληροπυρηνικά καραμανλικά στελέχη που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη και υποστηρίζουν ότι τα όσα είπε κυρίως ο Κυρ. Μητσοτάκης εκλαμβάνεται ως επίθεση κατά και του Κ. Καραμανλή με εμφανή στόχο να αναδείξει επί της ουσίας τη σχέση του πρώην πρωθυπουργού με τον Αλέξη. Τσίπρα.
 
«Όλα γίνονται βάσει σχεδίου και οι θετικές αναφορές είναι στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας καλύτερης εικόνας για τον Τσίπρα, ώστε να έρθει πιο μαλακά και φυσιολογικά στον μέσο νεοδημοκράτη η ερχόμενη συνεργασία των καραμανλικών με τον ΣΥΡΙΖΑ» τονίζουν κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. που είναι στο αντικαραμανλικό στρατόπεδο και διαπιστώνουν την προσπάθεια αναστήλωσης του καραμανλισμού και της…πολιτικής ανάστασης του πρώην Πρωθυπουργού.  

Τα τεχνικά θέματα και η συμμετοχή

Εκτος απο τα πολιτικά υπάρχουν και τα τεχνικα θέματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία. Αργά το βράδυ της Παρασκευής όλοκληρώθηκαν όλες οι τεχνικές δοκιμές από τη Vodafone και όπου κρίθηκε σκόπιμο έγιναν αλλαγές.

Ο κύριο φόβος είναι αν την Κυριακή κάποιος εκ των υποψηφίων αμφισβητήσει το αποτέλεσμα. Οι Πλακιωτάκης και Τραγάκης πάντως εξέφρασαν  τη βεβαιότητά τους ότι την Κυριακή η εκλογική διαδικασία θα στεφθεί από επιτυχία και κάλεσαν τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του κόμματος να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.

Σε ότι αφορά τη συμμετοχή, στελέχη θεωρούν επιτυχία αν προσέλθουν στις κάλπες 300.000 πολίτες. Πάντως υπάρχουν και μηνύματα που ανεβάζουν τη συμμετοχή και σε 400.000, κάτι που βέβαια που μπορεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση