Το Plan Β για το πλαφόν και τις μειώσεις στις συντάξεις

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 07 Φεβρουαρίου 2016 10:02 Το Plan Β για το πλαφόν και τις μειώσεις στις συντάξεις

Μετά το βέτο των δανειστών, η κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει αντιπροτάσεις για το ασφαλιστικό. Στο τραπέζι και το μπόνους του εκλογικού νόμου.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα... διπλό Plan B για το ασφαλιστικό και τον εκλογικό νόμο, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνει ότι για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα απαιτηθούν επώδυνα μέτρα που οδηγούν σχεδόν σε ολική ανατροπή του σχεδίου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, αλλά και ότι το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα επιβαρύνεται δραματικά για το ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο να συζητείται μετ' επιτάσεως το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την Καθημερινή, ήδη συζητείται ως σενάριο «εντίμου συμβιβασμού» με το κουαρτέτο η δρομολόγηση κλιμακωτών μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρχει μία έστω μικρότερη αύξηση των εισφορών, της τάξεως της 1 μονάδας, αλλά και να καλυφθεί η «τρύπα» των 150-300 εκατ. ευρώ που δημιουργείται μέσα από κλιμακωτές μειώσεις στις επικουρικές.

Το κεντρικό σενάριο για τις συντάξεις

Η στροφή του Αλέξη Τσίπρα στο διπλό Plan B, δεν είναι άσχετη με το νέο τοπίο που διαμορφώνεται μετά τον πρώτο κύκλο της διαπραγμάτευσης, με τους εκπροσώπους των δανειστών. Λίγες ώρες μετά την αποχώρηση των επικεφαλής του κουαρτέτου από την Αθήνα, στα κυβερνητικά γραφεία είναι διάχυτη η αίσθηση πως το ασφαλιστικό δεν πρόκειται να κλείσει εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην επίτευξη των στόχων του 2016 μόνο μέσω της αύξησης των.

Ήδη σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους συνομιλητές του κ. Τσίπρα αφήνουν να εννοηθεί πως είναι θέμα χρόνου στο τραπέζι να μπει σε εφαρμογή το εναλλακτικό σχέδιο το οποίο προβλέπει περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, όπως επίσης και στα «ρετιρέ» του ασφαλιστικού. Δηλαδή σε συνταξιούχους που λαμβάνουν πολλαπλές κύριες συντάξεις. Η πρόταση περιλαμβάνει αυστηρότερο πλαφόν το οποίο αναμένεται να πέσει στα 2.500 ευρώ για το συνολικό εισόδημα ενός συνταξιούχου από 3.000 που είναι σήμερα. Ωστόσο, ειδικοί εκτιμούν, όπως δεν αποκλείεται τελικά ο πήχυς να πέσει στις 2.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναμένονται υπαναχωρήσεις και σε ό,τι αφορά το ύψος της εθνικής σύνταξης, για όσους συνταξιοδοτούνται με λιγότερα από 20 χρόνια ασφάλισης.

Το κεντρικό σενάριο προβλέπει μειώσεις από 2% έως 30% σε περισσότερες από 800.000 επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ. Βάσει του σχεδιασμού, η πλειονότητα των συνταξιούχων που θα θιγούν- περίπου 692.000- λαμβάνει επικουρική σύνταξη από 150 έως 270 ευρώ και με τις μειώσεις το ποσό της σύνταξης δεν θα ξεπερνά τα 195 ευρώ.

Σχετικά με την εθνική σύνταξη, ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει την καταβολή 384 ευρώ σε όλους όσοι έχουν 15 χρόνια ασφάλισης, αλλά για να καμφθούν οι αντιδράσεις το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται πρόταση σύμφωνα με την οποία το ποσό να πέσει κοντά στα 350 ευρώ για όσους έχουν μεταξύ 15 και 20 χρόνια ασφάλισης. Αυτό που δεν συζητείται, για την ώρα, είναι η επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων.

Τέλος, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, υπαναχώρηση στα προβλεπόμενα ποσοστά αναπλήρωσης. Τα νέα ποσοστά, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα ξεκινούν από το 0,7% για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης και θα καταλήγουν το πολύ στο 1,8%, στα έτη ασφάλισης πάνω από 40.
 

Ο εκλογικός νόμος

Παράλληλα, σε πολιτικό επίπεδο στο τραπέζι μπαίνει σύμφωνα η τροποποίηση του εκλογικού νόμου με βασική αλλαγή το μπόνους των 50 εδρών που μπορεί να μειωθεί στις 30, να μην το δικαιούται πλέον μόνο το πρώτο κόμμα, αλλά και συνασπισμοί κομμάτων ή κόμματα που δεσμεύονται πριν από τις εκλογές ότι θα συνεργαστούν μετεκλογικά σε κυβερνητικό επίπεδο.

Η μεταβολή του εκλογικού νόμου στην συγκεκριμένη κατεύθυνση είναι προφανές ότι μπορεί να επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί από τον πρωθυπουργό ως καταλύτης για νέες κυβερνητικές συμμαχίες ή για διεύρυνση του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ακόμη και πριν τις επόμενες εκλογές.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το μέγεθος των κοινωνικών εντάσεων και η εύθραυστη κοινωνική κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης, οδηγούν τον κ. Τσίπρα στην ανάληψη πρωτοβουλίας για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να διασφαλίσει την κεντρική παρουσία του στο πολιτικό σκηνικό.

Η μείωση του μπόνους των 50 εδρών που αποτελεί πάγιο αίτημα των μικρότερων κομμάτων, αλλά και η δυνατότητα του να μοιράζονται κόμματα που εμφανίζονται έτοιμα για μετεκλογική συνεργασία, εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσει σε αναδιάταξη του ευρύτερου πολιτικού σκηνικού και να θέσει σε άλλη βάση τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως με το «Ποτάμι».

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση