To Μαξίμου ξαναγυρίζει στη «στρατηγική της έντασης»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016 08:28 To Μαξίμου ξαναγυρίζει στη «στρατηγική της έντασης»

Σε άγρια πόλωση οδηγεί το Μαξίμου με όπλο κανάλια, διαπλοκή και αγρότες. Όλα για όλα από την κυβέρνηση και στο βάθος... εκλογές.

Την επικοινωνιακή διαχείριση μέσω της στρατηγικής της τεχνητής έντασης  φαίνεται να προτάσσει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την πληθώρα των «καυτών» θεμάτων με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη.

Το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει στο τραπέζι το «χαρτί» του δήθεν «πολέμου με τη διαπλοκή» και φέρνει άρον-άρον στη Βουλή τη ρύθμιση για τις τηλεοπτικές άδειες την Πέμπτη, την ίδια ημέρα που το Eurogroup θα περνάει από κόσκινο ασφαλιστικό και τα νέα μέτρα που απαιτούν οι πιστωτές προκειμένου να επιστρέψει το Κουαρτέτο στην Αθήνα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της έναντι των «σκληρών» των μπλόκων, προαναγγέλλοντας ότι δεν θα τους επιτραπεί να φτάσουν με τα τρακτέρ στην πρωτεύουσα, με την κυβερνητική εκπρόσωπο να δηλώνει ότι «θα εφαρμοστεί ο νόμος» καλώντας την τροχαία να παρέμβει.

 Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για μια ακόμη σειρά συναντήσεων κορυφής που θα σηματοδοτούν «επαναφορά στην πολιτική διαπραγμάτευση». 

Υπουργικό την Τετάρτη για κανάλια και αγρότες 

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει εσπευσμένα το θέμα των καναλιών όπου αναμένεται να επιτεθεί για μία ακόμη φορά στην διαπλοκή αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία καταγγέλλει ότι φρενάρουν την σύσταση του ΕΣΡ με αποτέλεσμα να καθυστερεί η εφαρμογή του νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει το υπουργικό για τη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί την Πέμπτη. Κάτι για το οποίο είχε προϊδεάσει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μετά το τέλος της Διάσκεψης των προέδρων όπου και ανήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης οι τηλεοπτικές άδειες να είναι 4.   

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος στο σημερινό briefing διαχώρισε το αγώνα των αγροτών από όσους έχουν πολιτικές σκοπιμότητες και τόνισε ότι υπάρχουν μπλόκα που επιδιώκουν τον διάλογο οποίος όμως δεν μπορεί να ξεκινήσει από μηδενική βάση.

Παράλληλα προαναγγέλλοντας την σύγκρουση στην βουλή για τα κανάλια ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση και να συμβάλλουν στην συγκρότηση του ΕΣΡ σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να ξεμπλοκάρει η συγκρότηση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει στις πιέσεις των πολιτικών δυνάμεων και της διαπλοκής που αντιτάσσονται στον ανασχεδιασμό του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

«Ασκήσεις» αποφασιστικότητας από το Μαξίμου 

Το Μαξίμου μετά τις διαψεύσεις των εκλογικών σεναρίων έχει λάβει την απόφαση να τραβήξει το χαρτί της πόλωσης σε μία προσπάθεια να καταγράψει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ολοκληρώσει την ψήφιση του ασφαλιστικού και την πρώτη αξιολόγηση.

Σε αυτό το πλαίσιο οι επιτελείς του Μαξίμου εκτιμούν ότι το μέτωπο των αγροτών είναι πολυδιασπασμένο και ότι η κάθοδος των τρακτέρ το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα δεν εκπροσωπεί το σύνολο των μπλόκων αλλά μόνο τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ που θέλουν να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν το ΚΚΕ.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι με την πάροδο του χρόνου το μέτωπο των αγροτών θα διασπαστεί λόγω των αντικρουόμενων συμφερόντων που επικρατούν στο εσωτερικό του ενώ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στους επιτελείς του Μαξίμου υπάρχει η εικόνα ότι δεν δόθηκε η αρμόζουσα προβολή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της καταγγελίας του ΣΥΡΙΖΑ για την επαγγελματική σχέση της συζύγου του Κ. Μητσοτάκη, Μ. Γκαμπρόφσκι, με τον Μ. Παπασταύρου και επέρριψαν την ευθύνη στα ...διαπλεκόμενα συμφέροντα που ...έθαψαν την είδηση.

Η στρατηγική επιλογή του Μαξίμου να θέσει στον κοινοβουλευτικό διάλογο το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ και της κατανομής των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων αποτελεί κίνηση μετωπικής σύγκρουσης που όμως μπορεί να λειτουργήσει και ως ...άλλοθι για επικείμενες πολιτικές εξελίξεις. Μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τους δανειστές για το ασφαλιστικό και τις κοινωνικές αντιδράσεις που κορυφώνονται σε τοπικό επίπεδο με επιθέσεις κατά βουλευτών και κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παίξει το τελευταίο χαρτί της πόλωσης στο εσωτερικό και της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Και στο βάθος σενάρια για κάλπες

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κομματικών στελεχών εάν δεν αποδώσουν οι κινήσεις του Μαξίμου τότε ο δρόμος της φυγής μέσω κάλπης με την επίκληση της πίεσης δανειστών και διαπλοκής αποτελεί πιθανή διέξοδο για την κυβέρνηση η οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη κάτω από αυτές τις συνθήκες να καταθέσει στην βουλή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό υπό τον κίνδυνο διαρροών που θα αμφισβητήσουν την δεδηλωμένη.  

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση