Προεδρική εκλογή: Τα... κουκιά για τους 180, οι ανεξάρτητοι και η ΔΗΜΑΡ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2014 10:19 Προεδρική εκλογή: Τα... κουκιά για τους 180, οι ανεξάρτητοι και η ΔΗΜΑΡ

Πιο κοντά από ποτέ στη συγκέντρωση των 180 βουλευτών που απαιτούνται για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκεται η κυβέρνηση, την ώρα που ανεξάρτητοι και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ μαζεύουν... υπογραφές για να "κλείσει" το θέμα από την παρούσα Βουλή.

Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις της κυβέρνησης είναι πως "έχει" περίπου 174 βουλευτές σίγουρους πως θα στηρίξουν την επιλογή της για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το μήνυμα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφές: η εκλογή Προέδρου θα πείσει τους δανειστές για την πολιτική σταθερότητα και έτσι θα επιτευχθεί η συμφωνία που θα φέρει και την πολυπόθητη έξοδο από το Μνημόνιο.

Την ώρα που η αντιπολίτευση συνεχίσει να πιέζει για εκλογές και εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή που θα προκύψει, στους διαδρόμους της Βουλής εντείνονται οι «ζυμώσεις» για να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό προέκυψε και η επιστολή που "κυκλοφόρησε" το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή όπου μέλη της Κ.Ο. των ανεξάρτητων βουλευτών αλλά και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δηλώνουν την πρόθεση τους να στηρίξουν την εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή.

Είναι, ουσιαστικά, το περίγραμμα της πρότασης που κατέθεσαν έξι μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και ο βουλευτής Νίκος Τσούκαλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός του κ. Τσούκαλη την επιστολή θα υπογράφουν και οι: Νίκη Φούντα, Θωμάς Ψύρρας, από την ΔΗΜΑΡ, ενώ πιθανό είναι να τη στηρίξει και η Μαρία Ρεπούση. Όμως την υπογραφή τους αναμένεται να βάλουν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός, Πάρις Μουτσινάς, Τάσος Κουράκος, Γιώργος Κασσαπίδης και Χρήστος Αηδόνης. Την πρωτοβουλία φέρεται να στηρίζουν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης και Δημήτρης Ανδρουλάκης καθώς επίσης και ο ανεξάρτητος Μίμης Ανδρουλάκης.

Πρόεδρο της Δημοκρατίας προτίθεται να ψηφίσει και η ανεξάρτητη βουλευτής, Κατερίνα Μάρκου, ενώ ο Παναγιώτης Μελάς, που μετά την ανεξαρτητοποίησή του από τους Ανεξάρτητους Έλληνες εντάχθηκε στην Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Βουλευτών έχει δηλώσει επίσης πως ίσως στηρίξει την υποψηφιότητα της κυβέρνησης.
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Μελά υπάρχουν και τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ που προτίθενται να ψηφίσουν επίσης για να εκλεγεί από την παρουσία Βουλή ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση