Χαριστική βολή στην οικονομία το χάος με τους πρόσφυγες

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 01 Μαρτίου 2016 12:34 Χαριστική βολή στην οικονομία το χάος με τους πρόσφυγες

Στο οικονομικό επιτελείο αντιλαμβάνονται ότι το προσφυγικό έρχεται να αποτελέσει ένα ακόμη συστατικό ενός εκρηκτικού κοκτέιλ για την οικονομία.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να κάλεσε χθες τα μέσα ενημέρωσης να μην καταστροφολογούν για τις πιθανές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από το προσφυγικό κύμα -θα εξελιχθεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία τόνισε χαρακτηριστικά- αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει έκδηλη αγωνία για τον κατηφορικό δρόμο που μπορεί να ακολουθήσει το ελληνικό ΑΕΠ και φέτος.

Στο οικονομικό επιτελείο αντιλαμβάνονται ότι το προσφυγικό έρχεται να αποτελέσει ένα ακόμη συστατικό ενός εκρηκτικού κοκτέιλ για την οικονομία.

Οι πολυήμερες κινητοποιήσεις και ειδικά το κλείσιμο των συνόρων, έχουν επηρεάσει τις μεταφορές προϊόντων και τις εξαγωγές. Μόνο από τον Προμαχώνα -τελωνείο στο οποίο εντοπίστηκαν τα περισσότερα προβλήματα- περνούν καθημερινά προϊόντα αξίας άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Η αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση της 1ης   αξιολόγησης παρατείνεται ενώ με την τροπή που πήραν τα πράγματα στη χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group, οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν πρόκειται να έρθουν στην Αθήνα ούτε αυτή την εβδομάδα και αναβάλουν την άφιξή τους για μετά το κρίσιμο Eurogroup της 7ης Μαρτίου (σ.σ θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με την κρίσιμο Σύνοδο Κορυφής).

Η αβεβαιότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη στις τάξεις των επαγγελματιών οι οποίοι πέραν του γενικότερου κλίματος, αγωνιούν και για το ύψος των μελλοντικών τους υποχρεώσεων απέναντι στο κράτος.

Τα τιμολόγια του 2016, θα είναι η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για το 2017 με το που θα ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Με ποιους συντελεστές θα υπολογίζονται τελικώς οι εισφορές; Θα περάσουν οι «εκπτώσεις» που προτείνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, θα είναι ένα ή περισσότερα τα ασφαλιστικά ταμεία; Όλα προς το παρόν είναι στο αέρα.

Ο μεγάλος κίνδυνος για την οικονομία που απορρέει από το προσφυγικό, έχει να κάνει με τον τουρισμό. Οι τοπικοί φορείς, ήδη μιλούν για κατακόρυφη μείωση -έως και 80%- των προκρατήσεων ειδικά στα Δωδεκάνησα.

Οι προβλέψεις στις αρχές του χρόνου ήταν πολύ θετικές για την πορεία του τουρισμού κάνοντας λόγο για νέο ρεκόρ αφίξεων κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Με δεδομένο ότι στο εσωτερικό, αναμένεται περαιτέρω πτώση της κατανάλωσης λόγω των προωθούμενων μέτρων (αυξήσεις φόρων, περικοπές συντάξεων κλπ) οι περισσότερες ελπίδες για ανάκαμψη στο 2ο εξάμηνο, είχαν εντοπιστεί στον τουρισμό.

Χθες, ο πρωθυπουργός, θέλησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός μιλώντας στη συνέντευξή του στο Star για επιπτώσεις που εντοπίζονται καταρχήν σε δύο νησιά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ήδη προγραμματίζονται διαφημιστικές εκστρατείες από το αρμόδιο υπουργείο.

Σε κάθε περίπτωση, ο παράγων χρόνος είναι αυτός που θα επηρεάσει. Από το αν θα είναι ανοικτά ή κλειστά τα σύνορα, από το αν θα αυξηθούν οι ροές των προσφύγων με το που θα βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες από το αν θα εγκλωβιστούν πρόσφυγες εντός της ελληνικής επικράτειας -κάτι που προφανώς θα προβληθεί σε όλο τον κόσμο από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης- θα εξαρτηθούν και οι τελικές επιπτώσεις.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση