Bloomberg: Η Ελλάδα κινδυνεύει για τρίτη φορά, αλλά η Ευρώπη είναι διαβασμένη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014 10:25 Bloomberg: Η Ελλάδα κινδυνεύει για τρίτη φορά, αλλά η Ευρώπη είναι διαβασμένη

Τα εφιαλτικά σενάρια περί χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ ξαναζωντανεύουν - «Το ελληνικό χρηματιστήριο κατέρρευσε αφού ο πρωθυπουργός 'έπαιξε τζόγο' με το πολιτικό του μέλλον ανακοινώνοντας πρόωρες προεδρικές εκλογές», αναφέρει το δημοσίευμα

Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και τον τσακώσανε θα μπορούσε κάποιος να πει με αφορμή την τελευταία πολιτική αναταραχή στη χώρα που βύθισε το Χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων. Σημερινό άρθρο του James G. Neuger στο Bloomberg περιγράφει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο ότι η απειλή της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ αχνοφέγγουν. 
Το 2010 δεν είναι 2011, ποσό μάλλον 2014. Tο σενάριο είναι παράξενα παρόμοιo με τα εφιαλτικά σενάρια του 2010 και 2011. Η Ελλάδα κινδύνευσε δύο φορές με έξοδο από το ευρώ και τώρα κινδυνεύει για τρίτη φορά.

Και η Ελλλάδα μπορεί να σώθηκε τις δύο προηγούμενες φορές από τα δάνεια έκτακτης ανάγκης ύψους 240 δισ. ευρώ που πρόσφεραν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης, ακόμη και η απρόθυμη Γερμανία, η νέα όμως ταλάντευση της Αθήνας προκαλεί νέο γύρο κερδοσκοπίας και αβεβαιότητας. Η κυβέρνηση παραπαίει προκαλώντας αταραχές. Μάλλον η «Ημέρα της Κρίσης» έφτασε για την Ελλάδα, αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο του Bloomberg.
Μια αλυσίδα πολιτικών γεγονότων ανάγκασε τους επενδυτές να σκεφτούν τα χειρότερα σενάρια και να ξαναέρθει στο προσκήνιο το ερώτημα «αν η Ελλάδα θα μείνει ή θα φύγει από τη ζώνη του ευρώ».

«Η Ευρώπη δεν είναι έξω από το... δάσος ακόμη. Θα χρειαστεί πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να δημιουργήσει μια πραγματική νομισματική ένωση», αναφέρει χαρακτηρστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Peter Fisher και τώρα ανώτερος διευθυντής της BlackRock Investment Institute.

Το άρθρο περιγράφει την κατάσταση των τελευταίων δύο ημερών αναφέροντας: Τα ελληνικά αποθέματα μειώθηκαν χθες 1% μετά την δραματική πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με 13% την προηγούμενη ημέρα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1987. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων αυξήθηκαν και πάλι μετά από άλμα 93 μονάδων βάσης στο 8,18%, στις 9 Δεκεμβρίου, περίπου, όπου ήταν τον Απρίλιο του 2010 κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το πρώτο πακέτο διάσωσης.

Η Ευρώπη έχει πάρει το μάθημά της
Για να είμαστε σίγουροι, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καλύτερα προετοιμασμένη τώρα από ό,τι ήταν το 2010, όταν μια τρύπα 20 δισ. ευρώ στον ελληνικό προϋπολογισμό εξελίχθηκε σε ευρωπαϊκή κρίση που παρέσυρε την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρος, και σχεδόν θρυμμάτισε την Ένωση.

Τότε, δεν υπήρχαν τα χρήματα της βοήθειας, όπως η Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Ούτε παρεμβατικό σύστημα παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό να αναβοσβήνει κόκκινο όταν μια χώρα έχει οικονομικό ή δημοσιονομικό πρόβλημα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν τυφλωθεί από την κρίση. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε πει τον Δεκέμβριο του 2009: Μην υπερεκτιμάει τα προβλήματα της Ελλάδας, καθώς ελλείμματα υπάρχουν σε όλα τα μέρη του κόσμου». 
Πέντε χρόνια μετά και η Ευρώπη πήρε το μάθημά της. Για παράδειγμα η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν απογαλακτιστεί από τους μηχανισμούς βοήθειας.

Πολιτική του τζόγου
Η Ευρώπη όπως όλα δείχνουν έχει βρει τη συνταγή για την επιβίωση του ευρώ. Τα πακέτα διάσωσης πήγαν μόνο σε κυβερνήσεις που έκαναν δραστικές περικοπές του προϋπολογισμού.
Στην Ελλάδα, η σπασμωδική κίνηση έχει ένα όνομα: Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μπορεί στην πρώτη του απόπειρα το 2012 να απέτυχε να γίνει πρωθυπουργός τώρα όμως οι δημοσκοπήσεις κατατάσσουν με συνέπεια το κόμμα του ως το δημοφιλέστερο στην Ελλάδα, και το πιο πιθανό να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.
«Ο κίνδυνος να έχεις κόμματα που τάσσονται εναντίον της Ευρώπης δεν είναι προνόμιο μόνο της Ελλάδας. Το έχουμε δει να συμβαίνει και σε άλλες χώρες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Edward Scicluna.

Ο δύσβατος δρόμος προς τις εκλογές
Το δημοσίευμα αναφέρεται στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στην συγκέντρωση της ενισχυμένης πλειοψηφίας των 180 που απαιτούνται για την ανάδειξη προέδρου της δημοκρατίας και κάνει λόγο για «δύσκολα μαθηματικά», παραθέτοντας μάλιστα και τις απόψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υποστηρίζει πως «ο Σαμαράς δεν έχει την υποστήριξη των βουλευτών που απαιτούνται για την εκλογή προέδρου».

protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση