Το στίγμα του Κυριάκου: Δεν υπάρχουν μητσοτακικοί, καραμανλικοί, σαμαρικοί

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 23 Απριλίου 2016 13:05 Το στίγμα του Κυριάκου: Δεν υπάρχουν μητσοτακικοί, καραμανλικοί, σαμαρικοί

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. βάσισε την ομιλία του πάνω στο κύριο σύνθημα του Συνεδρίου, τη λέξη «οξυγόνο» έναντι της «ασφυξίας που προκαλεί η κυβέρνηση».

Σαφές στίγμα των προθέσεών του για «μια Νέα Δημοκρατία από την αρχή» έδωσε ήδη από την χθεσινή πρώτη ημέρα του 10ου «γαλάζιου» τακτικού συνεδρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την εναρκτήρια ομιλία του, ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου συνέδρων, εκ των οποίων το 67% συμμετείχε για πρώτη φορά σε τέτοια ανώτατη κομματική διαδικασία.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει μια πλατιά κοινωνική συμφωνία αλήθειας, η οποία θα διέπεται από δύο βασικές αρχές, την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη Ν.Δ. και τη δέσμευση της παράταξης να πράττει πάντοτε την αλήθεια.

«Δεν έχει καμία σημασία για μένα σε ποια πλευρά του εμφυλίου ήταν οι γονείς και οι παππούδες κάθε ανθρώπου ή σε ποια κομματική νεολαία ήταν πριν 20 - 30 χρόνια. Σήμερα με ενδιαφέρουν όσα μας ενώνουν. Και είναι πολλά», επισήμανε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακόμα και το εισαγωγικό βίντεο της εκδήλωσης δεν θύμιζε τίποτε από το παρελθόν της Νέας Δημοκρατίας (σ.σ.: εν αντιθέσει με τα «ιστορικά» φιλμάκια προηγούμενων οργανώσεων όπου παρήλαυναν όλοι οι πρώην πρόεδροι) αλλά, αντιθέτως, επικεντρώθηκε στο πολιτικό δίπολο που επιχειρεί να οικοδομήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης, μεταξύ της «ασφυξίας» που προκαλεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (οικονομία, θεσμοί, κομματικοποίηση του κράτους, προσφυγικό, ασφάλεια, παιδεία) και του «οξυγόνου» που μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι παρουσίες των πρώην

Παρουσία όλων των προηγούμενων προέδρων της Ν.Δ., Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά που διατέλεσαν και Πρωθυπουργοί, αλλά και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη που επέλεξε να καθίσει στα «ορεινά» της αίθουσας στο Μετροπόλιταν Expo, όπου και αντάλλαξε θερμό χαιρετισμό με τον αλλοτινό…«εχθρό» του Ανδρέα Παπαμιμίκο (πρόσφατα παραιτηθέντα από τη θέση του γραμματέα της Ν.Δ.) με τον οποίο συμφώνησαν να τα πουν από τη Δευτέρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης έστειλε και μήνυμα εσωκομματικής ενότητας.

Μάλιστα, έκανε αναφορά σε όλους τους προκατόχους του στην προεδρία της παράταξης, τονίζοντας παράλληλα ότι «για μένα δεν υπάρχουν καραμανλικοί, μητσοτακικοί, σαμαρικοί στη Νέα Δημοκρατία. Το απέδειξα με τις πράξεις μου. Οδηγός στις επιλογές μου είναι μόνο η αξιοκρατία».

«Στόχος μου είναι να είμαι ένας αρχηγός όχι της κλίκας, όχι της καμαρίλας, όχι του παρασκηνίου, αλλά δημοκρατικός πρόεδρος ενός σύγχρονου, οργανωμένου, νοικοκυρεμένου, ανοικτού ευρωπαϊκού κόμματος», πρόσθεσε ακόμη, στον απόηχο των πρόσφατων εσωκομματικών εντάσεων, με αποκορύφωμα τα γεγονότα των εκλογών στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. βάσισε την ομιλία του πάνω στο κύριο σύνθημα του Συνεδρίου, τη λέξη «οξυγόνο» έναντι της «ασφυξίας που προκαλεί η κυβέρνηση», ο κ. Μητσοτάκης άσκησε δριμεία και πολυμέτωπη κριτική στην κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι να «δώσουμε ρεαλιστική ελπίδα και προοπτική στη χώρα».

Περιέγραψε δε την κυβερνητική πρόταση της Ν.Δ. στο δίπολο «ελευθερία - αλληλεγγύη», με πέντε βασικές παραδοχές (ανάπτυξη - αξιοκρατία - αλληλεγγύη - αριστεία - αξιοπιστία) και τελική επιδίωξη την «εθνική ανασυγκρότηση» της χώρας.

«Όλες και όλοι μαζί, ενωμένοι στην κοινή αποστολή, φέρνουμε οξυγόνο στην Ελλάδα μας που ασφυκτιά, στην Ελλάδα μας που κινδυνεύει. Αφήνουμε πίσω την κρίση και τα λάθη του χθες. Ξεκινάμε να χτίζουμε την Ελλάδα του 2021. Την περήφανη Ελλάδα της εθνικής αυτοπεποίθησης», ανέφερε ακόμη.

Το πολιτικό μήνυμα που επεδίωξε να στείλει ο Κυρ. Μητσοτάκης από την έναρξη του συνεδρίου της Ν.Δ. επικεντρώθηκε στην αρχή της «διάλυσης του κομματικού κράτους», ξεκινώντας από το ίδιο το κόμμα.

Την ίδια στιγμή, δίνεται μεγάλη έμφαση στην αλλαγή του κόμματος, καθώς οι καρατομήσεις στελεχών, ο αποκλεισμός της ΟΝΝΕΔ από το συνέδριο και η απόφαση επανίδρυσης της οργάνωσης της Νεολαίας, αλλά και ο περιορισμός εκπροσώπων συνδικαλιστικών και επαγγελματικών - επιστημονικών οργανώσεων στα κομματικά όργανα, που προβλέπεται με το νέο καταστατικό, συνιστούν τον άξονα του εκσυγχρονισμού του κομματικού συστήματος.

Και επειδή αλλαγές χωρίς εντάσεις και ενστάσεις δεν υπάρχουν, οι προβλέψεις του καταστατικού αποτελούν το πεδίο της αντιπαράθεσης στο «γαλάζιο» συνέδριο, όπου αναμένεται σήμερα Σάββατο κατά τις ομιλίες των συνέδρων να συγκρουστεί η άποψη Μητσοτάκη για περιορισμό των ex officio στελεχών με παράλληλη πρόβλεψη για θεσμική συνεργασία του κόμματος με κοινωνικές, επαγγελματικές και άλλες οργανώσεις, και η άποψη σημαντικού αριθμού «γαλάζιων» στελεχών ότι οι «συνδικαλιστές», είτε είναι της ΔΑΚΕ, είτε του ιατρικού και δικηγορικού συλλόγου, είτε τέλος οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, όχι μόνον έχουν νομιμοποίηση από τους εκλογείς τους αλλά απαιτείται να βρίσκονται και στις τάξεις των οργάνων του κόμματος.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση