Η «Μεγάλη Εβδομάδα» του Μαξίμου και το χαρτί της κάλπης

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 01 Μαΐου 2016 21:57 Η «Μεγάλη Εβδομάδα» του Μαξίμου και το χαρτί της κάλπης

Μπορεί το Μαξίμου να εκπέμπει μηνύματα αισιοδοξίας, ωστόσο γνωρίζει πολύ καλά ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

Κατά την πασχαλιάτικη επίσκεψη του στη φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού «Αδριάς», μαζί με τον Πάνο Καμμένο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται να κέρδισε όλες τις μονομαχίες στο παραδοσιακό τσούγκρισμα των αυγών. Αστειευόμενος δε είπε ότι το αυγό του ήταν ξύλινο, προσθέτοντας: «Ισως θα έπρεπε να το πάρει μαζί του ο Ευκλείδης», αναφερόμενος προφανώς στο Eurogroup της 9ης Μαϊου.

Μπορεί το Μαξίμου να εκπέμπει μηνύματα αισιοδοξίας, ωστόσο γνωρίζει πολύ καλά ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Κορυφαίοι αξιωματούχων μπορεί με δηλώσεις τους να έδειξαν να κατανοούν την επιχειρηματολογια της Αθηνας ότι δεν μπορούν να νομοθετηθούν προληπτικά μέτρα, ωστόσο ΔΝΤ και Σόιμπλε έχουν ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της θεσμοθέτησής τους, ενώ στη γραμμή του Ταμείου κινήθηκε εμμέσως πλην σαφώς και η Ουάσιγκτον.

Μια πρώτη γεύση για τις διαθέσεις των δανειστών θα πάρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την Τετάρτη.  Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα καλέσει σε συνάντηση τους υπουργούς Οικονομικών Ελλάδας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν, παρουσία των επικεφαλής των τριών θεσμών (ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ) Μάριο Ντράγκι, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Κριστίν Λαγκάρντ, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για το Eurogroup.

Η μάχη ενόψει του Eurogroup της 9ης Μαΐου θα δοθεί ουσιαστικά για το τεχνικό τμήμα της παρουσίασης και νομοθέτησης των προληπτικών μέτρων σε συνδυασμό με την αναφορά για την εκκίνηση του διαλόγου για το χρέος που ζητά η Αθήνα.

Το σκηνικό που διαμορφώνεται δείχνει πάντως ότι το Μαξίμου παίζει και το χαρτί των εκλογών. Με δεδομένο ότι τα ταμεία αδειάζουν και μέχρι τον Ιούλιο θα έχουν κυριολεκτικά στεγνώσει, το Μαξίμου θα επιχειρήσει μέσω της προσφυγής σε κάλπες να ασκήσει πιέσεις για συμβιβασμό, «έντιμο» όπως λένε, θεωρώντας ότι κανένας στην Ευρώπη δεν θα ήθελε μια εκλογική περιπέτεια ενώ θα επίκειται το δημοψήφισμα για το Brexit, το προσφυγικό θα είναι ανοιχτό και το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον ασταθές σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Τα 3 σενάρια για το Eurogroup 

Σενάριο 1ο: συμβιβαστική λύση για θεσμοθέτηση προληπτικών μέτρων ύψους 1,5 δις. Ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών σημαντικές πιθανότητες έχει το σενάριο να πιέσουν οι δανειστές στην προοπτική της θεσμοθέτησης ενός μέρους των προληπτικών μέτρων – όπως ήταν και η συμβιβαστική πρόταση του Γ. Ντάινσεμπλουμ – που θα αφορά 1,5δις. μέτρα ενώ τα υπόλοιπα 1,5 δις. ευρώ θα αναληφθούν από τον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Σταθεροποίησης, δηλαδή τους αυτόματους …κόφτες. Το κλειδί στην συμφωνία θα είναι η περιγραφή των περικοπών αφού ΔΝΤ και Γερμανία προτείνουν τους μισθούς και τις συντάξεις ενώ η Αθήνα τρέμει όπως ο διάβολος το λιβάνι μία τέτοια εξέλιξη.  

Σενάριο 2ο: Αυτόματοι κόφτες σε μισθούς και συντάξεις

Το 2ο σενάριο περιλαμβάνει συμφωνία για την ανάληψη προληπτικών μέτρων το 2018 που θα προβλέπει την περικοπή μισθών και συντάξεων όπως έχει ζητήσει το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση δηλώνει μέχρι στιγμής ότι δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει τέτοια δέσμευση γιατί σε πολιτικό επίπεδο δεν θα μπορούσε να το περάσει από την κοινοβουλευτική της ομάδα ενώ δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει παράλληλα, ότι δεν πραγματοποίησε την 12η περικοπή συντάξεων.

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, παραμένει ορθάνοιχτο το …παράθυρο της κάλπης είτε με δημοψήφισμα για την ανάληψη των προληπτικών μέτρων από μισθούς και συντάξεις και μετά εκλογές, είτε με προκήρυξη εκλογών εξ αρχής. Όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, η κάλπη θα αποτελέσει πολιτική επιλογή του Μαξίμου στην περίπτωση που διαφανεί ότι τα μέτρα δεν περνούν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. «Ούτε η ΝΔ ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν κάλπες σε αυτήν την φάση παρά το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά συνεχώς εκλογές.

Μία τέτοια απόφαση από το Μαξίμου θα ενοποιήσει το κόμμα, θα πετάξει την καυτή πατάτα στην ΝΔ και θα δώσει προοπτική εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη πενταετία, σημειώνει κoμματικό  στέλεχος στο TheTOC.gr. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να πρωταγωνιστήσει στην ψήφιση των μέτρων. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο είναι πιθανό να προκηρυχτούν εκλογές στις 15 ή στις 22 Μαΐου, μετά από την  συνεδρίαση του Eurogroup και πιθανά μετά από μία Σύνοδο Κορυφής.

Οι εκλογές εκτιμάται ότι θα  προκηρυχτούν για τις 5 ή τις 12 Ιουνίου με διακύβευμα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, την ψήφιση ή όχι των προληπτικών μέτρων αλλά και την πορεία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο Αλέξη Τσίπρας θα αξιοποιήσει την ρητορική της πόλωσης «με το ΔΝΤ και τους δανειστές που ήθελαν να ταπεινώσουν την κυβέρνηση», την «νεοφιλελεύθερη» ΝΔ που ταυτίζεται με την σκληρότερη εκδοχή των εταίρων και τον Κ. Μητσοτάκη τον οποίο ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταυτίσει με τις επιλογές του ΔΝΤ.

Όπως λένε κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι κάλπες θα έχουν ως στόχο να καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα ποσοστό της τάξης του 18-22% προκειμένου να αποτελέσει τον 2ο πυλώνα του πολιτικού συστήματος και να διεκδικήσει την κυβέρνηση μετά από δύο χρόνια. Με αυτό το σκεπτικό το Μαξίμου θα επιλέξει την κάλπη στην κοινωνία παρά την πτώση από ψηφοφορία στην βουλή που θα ανοίξει τον δρόμο και για την εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Μία άλλη εκδοχή του σεναρίου για κάλπες περιλαμβάνει  ..διπλές εκλογές δηλαδή δημοψήφισμα για τα προληπτικά μέτρα και κατόπιν εκλογές για ανάδειξη κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο σενάριο είναι αδύναμο καθώς και στο Μαξίμου έχουν αναγνωρίσει ότι η διεξαγωγή ενός ακόμα δημοψηφίσματος θα έδινε την εντύπωση της …παρωδίας μετά το περυσινή διαπραγμάτευση. 

Σενάριο 3ο και μάλλον απίθανο: Πλήρης παράδοση των δανειστών

Το τρίτο σενάριο  το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη έχει μικρή πιθανότητα εφαρμογής, περιλαμβάνει την πλήρη… παράδοση των δανειστών οι οποίοι θα συνομολογούσαν στην μη θεσμοθέτηση των προληπτικών μέτρων. Σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση θα συνέχιζε κανονικά την νομοθέτηση των μέτρων προετοιμάζοντας τον ανασχηματισμό και το άνοιγμα του κυβερνητικού σχήματος στην Κεντροαριστερά. Ακόμα και στην περίπτωση που Μαξίμου και δανειστές θα συμφωνούσαν σε διατάξεις για τους αυτόματους κόφτες και την περικοπή δημοσίων δαπανών αυτές οι παρεμβάσεις θα πρέπει να εξασφαλίσουν την αποδοχή των βουλευτών του κόμματος.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση