Σενάριο επιστημονικής φαντασίας το "κούρεμα" καταθέσεων

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 05 Μαΐου 2016 17:56 Σενάριο επιστημονικής φαντασίας το "κούρεμα" καταθέσεων
Στην Ελλάδα της κρίσης η φήμη διαδίδεται σαν φωτιά σε ξεραμένα χόρτα. Απόδειξη άλλη μία φορά οι φήμες για "κούρεμα" καταθέσεων που έστειλαν στη διάρκεια των εορτών του Πάσχα τους πολίτες στα ΑΤΜ με αποτέλεσμα σε ορισμένες πόλεις της επαρχίας να αδειάσουν ΑΤΜς από χαρτονομίσματα.
 
Ομως, ζήτημα “κουρέματος” των καταθέσεων δεν υπάρχει. Το αποκλείουν κατηγορηματικά τραπεζίτες, οικονομολόγοι και πολιτικοί. Ισως είναι το μοναδικό θέμα στο οποίο υπάρχει σύμπτωση απόψεων σήμερα στην Ελλάδα. Την πεποίθησή τους τη στηρίζουν στο γεγονός της ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες σήμερα διαθέτουν τα περισσότερα κεφάλαια στην Ευρώπη ύστερα από τις τράπεζες της Φινλανδίας.
 
Μάλιστα τραπεζίτης έλεγε χαρακτηριστικά πως “ το κούρεμα των καταθέσεων μπορεί να βρίσκεται στο μυαλό των πλέον ευφάνταστων των πολιτών οι οποίοι ρέπουν προς σενάρια επιστημονικής φαντασίας”.
Ορισμένοι αντιτείνουν πως υπάρχουν κίνδυνοι που πηγάζουν από τα ¨κόκκινα¨ δάνεια.
 
Ομως, όπως λένε τραπεζίτες δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος και δεν πρόκειται να εκδηλωθεί ούτε στο μέλλον, εκτός αν η χώρα μπει σε περιπέτειες ύστερα από πολύ μεγάλη πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να πυροδοτήσει αστάθεια και στην οικονομία.
 
Και στον ορίζοντα δεν φαίνεται να υπάρχουν τέτοιες εξελίξεις. Ακόμα και η προκήρυξη εκλογών, ενδεχόμενο που αποκλείει η κυβέρνηση, δεν είναι στη σημερινή συγκυρία ικανή να προκαλέσει στις τράπεζες τέτοια προβλήματα, ώστε να είναι αναγκαίο το ¨κούρεμα΄ των καταθέσεων.
 
Μάλιστα, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη μέχρι το τέλος Μαίου το αργότερο θα υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση, οπότε θα εκλείψει και ο τελευταίος εν δυνάμει παράγοντας αβεβαιότητας και αστάθειας και θα αποκλειστεί παντελώς η οποιαδήποτε πιθανότητα εξελίξεων που οδηγούν σε ¨κούρεμα¨καταθέσεων.
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση