Τα τρικ Κατρούγκαλου και η αλήθεια για τις συντάξεις

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 05 Μαΐου 2016 21:12 Τα τρικ Κατρούγκαλου και η αλήθεια για τις συντάξεις

Με επικοινωνιακά τρικ επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας να εμφανίσει «ωραιοποιημένη» την κατάσταση όσον αφορά στο ύψος των μελλοντικών συντάξεων.  Ο υπουργός Εργασίας ανακάλυψε σήμερα στη Βουλή ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία κατ’ ελάχιστον ανέρχονται στο 75% ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 100%.

Ομως, η ίδια η μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, διαψεύδει τις πρωϊνές δηλώσεις του υπουργού. Οι πίνακες της μελέτης αποκαλύπτουν ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης ξεκινούν από το 65% ενώ ακόμη και για να προκύψει αυτό το ποσοστό, στη μελέτη έχει προστεθεί και η επικουρική σύνταξη. Μόνο που η καταβολή της επικουρικής σύνταξης δεν είναι εξασφαλισμένη. Οι συντάκτες της μελέτης, έχουν υπολογίσει ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης της επικουρικής σύνταξης θα διαμορφώνονται εσαεί περίπου στο 0,45% ετησίως κάτι το οποίο για να επιβεβαιωθεί θα πρέπει το ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης να μην εμφανίσει ελλείμματα μέσα στα επόμενα χρόνια. Από το ίδιο το νομοσχέδιο προκύπτει ότι οι συντελεστές αναπλήρωσης για τις επικουρικές συντάξεις δεν θα είναι «κλειδωμένοι».  

Τα παραδείγματα που ενσωματώθηκαν στον πίνακα της αναλογιστικής μελέτης, δεν αποτυπώνουν ολόκληρη την αλήθεια του νέου ασφαλιστικού. Από τον σχετικό πίνακα, απουσιάζουν πλήρως τα παραδείγματα συνταξιούχων που θα αποχωρήσουν με λίγα χρόνια ασφάλισης 15 ή 20 αλλά σχετικά υψηλές αποδοχές (π.χ 1500 ευρώ). Στα 20 χρόνια ασφάλισης, ο πίνακας του υπουργείου υπολογίζει ότι η κύρια σύνταξη για συντάξιμο μισθό 800 ευρώ, βγαίνει 511 ευρώ που σημαίνει ότι το ποσοστό αναπλήρωσης της κύριας σύνταξης ανέρχεται στο 63% (ή στο 73% μαζί με την επικουρική). Τι γίνεται όμως για έναν ασφαλισμένο που θα αποχωρήσει με συντάξιμες αποδοχές 1600 ευρώ και 15 χρόνια ασφάλισης ή 20 χρόνια ασφάλισης; Στην περίπτωση των 15 ετών, η κύρια σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 530 ευρώ και στα 20 έτη στα 638 ευρώ. Δηλαδή, το ποσοστό αναπλήρωσης για την κύρια σύνταξη στα 20 χρόνια ασφάλισης για κάποιον με αποδοχές 1600 ευρώ, ανέρχεται στο 40%.

Ακόμη και στο ιδανικό σενάριο που ο συνταξιούχος θα εξασφαλίσει μια επικουρική σύνταξη με το μέγιστο δυνατό συντελεστή αναπλήρωσης (0,45% ανά έτος για όλη την 20ετία), η επικουρική θα ανέλθει στα 144 ευρώ. Μαζί με την κύρια, οι συντάξιμες αποδοχές θα διαμορφωθούν στα 782 ευρώ και ο τελικός συντελεστής αναπλήρωσης θα είναι 48,87%. Προφανώς καμία σχέση δεν έχει αυτός ο συντελεστής με το 75% που ανέφερε το πρωί ο υπουργός Εργασίας.

Παρά το «κουτσούρεμα» που θα γίνει στις νέες συντάξεις με τον νέο τρόπο υπολογισμού, η συνταξιοδοτική δαπάνη δεν αναμένεται να μειωθεί μέχρι το 2019 έτος κατά το οποίο θα είναι υψηλότερη σε σχέση με το 2015. Πώς δικαιολογείται αυτό; Από το γεγονός ότι πολλές δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν ήδη καταθέσει τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση χωρίς αυτή να τους έχει αποδοθεί ακόμη. Όλοι αυτοί, θα πάρουν τη σύνταξή τους με αποτέλεσμα το 2019 να έχουμε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό συνταξιούχων σε σχέση με σήμερα οι οποίοι όμως θα εισπράττουν ολοένα και χαμηλότερες συντάξεις. 

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση