Οι Ευρωπαίοι βάζουν «κόφτη» για τις δόσεις και το χρέος

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 24 Μαΐου 2016 21:31 Οι Ευρωπαίοι βάζουν «κόφτη» για τις δόσεις και το χρέος
Μακρά αναμένεται η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες που θα αποφασίσει για την δόση που θα εκταμιευθεί αλλά όχι και για το θέμα του χρέους.
 
Στην «κρησάρα» του Eurogroup που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες μπαίνουν τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση και από τον βαθμό «ικανοποίησης» των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης θα κριθεί ο χρόνος, ο τρόπος  και το ποσό της δόσης που θα εκταμιευθεί.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις για το νέο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που εξήγγειλε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για πτυχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, τις ιδιωτικοποιήσεις με έμφαση στο Ελληνικό, ενώ ζήτησαν να υπάρξει πρόβλεψη για νομική προστασία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου υπερταμείου. 
 
Το EWG εισηγείται στους υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης αποδέσμευση ποσού 10,3 δισ. ευρώ και μένει να αποσαφηνιστεί αν αυτά τα χρήματα θα αποδεσμευθούν άπαξ ή σε δόσεις αν κριθεί ότι υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες σε σχέση με τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκαν την Κυριακή.  
 
Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους των Βρυξελλών, σημειώνει πως αν και η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τις εκταμιεύσεις, εντούτοις η οριστική έγκριση θα εξαρτηθεί από «τεχνικές διορθώσεις» σε πτυχές της ελληνικής νομοθεσίας, διορθώσεις οι οποίες ωστόσο δεν προσδιορίζονται.
 
Εμπλοκή με το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης
 
Έντονη δυσαρέσκεια εντός των τεχνικών κλιμακίων αλλά και σε επίπεδο EWG υπάρχει για την ανακοίνωση του νέου Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή το απόγευμα της Κυριακής. 
 
Το θέμα παραπέμπεται από τα τεχνικά κλιμάκια στους ΥΠΟΙΚ με την επισήμανση ότι χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι πόροι του Ταμείου θα προέρχονται από την υπέρβαση -αν αυτή σημειωθεί- του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.
 
Περίσσεψαν τα χαμόγελα Τσακαλώτου και Νταισελμπλουμ
Περίσσεψαν τα χαμόγελα Τσακαλώτου και Νταισελμπλουμ
 
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι είναι πιθανή η εκταμίευση της δόσης τις επόμενες εβδομάδες ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι το Eurogroup θα εξετάσει τους όρους για την πιθανή αποδέσμευση της δόσης. 
 
Οσον αφορά στο θέμα του χρέους οι βαθιές διαφωνίες της ευρωζώνης με το ΔΝΤ δεν επιτρέπουν αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στην παρούσα φάση.
 
Η συνεδρίαση στην οποία μετέχει και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναμένεται να είναι μακρά όπως άφησε να  εννοηθεί ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ ο οποίος δήλωσε «ίσως χρειαστεί να μείνουμε ολόκληρη νύχτα».
 
 Σκληρός ο Σόιμπλε προειδοποιεί ΔΝΤ και ...ΗΠΑ
 
«Χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα» δήλωσε ο Β. Σοίμπλε μπαίνοντας στο Eurogroup υπενθυμίζοντας άλλωστε ότι  αυτή ήταν η συμφωνία με το Ταμείο πριν από ένα χρόνο.
 
θερμή χειραψία και χαμόγελα από Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ
θερμή χειραψία και χαμόγελα από Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ
 
Επέμεινε ότι το θέμα του χρέους δεν είναι πρόβλημα για την Ελλάδα την επόμενη δεκαετία, αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις του ΔΝΤ και της ευρωζώνης επ αυτού αλλά φρόντισε να σημειώσει ότι δεν υπάρχει αντιδικία.  
 
« Αν σε μερικά χρόνια δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα» τόνισε ο κ. Σόιμπλε και παρατήρησε ότι και παλαιότερα η απαισιόδοξη θέση του ΔΝΤ για το χρέος αποδείχθηκε ότι δεν ήταν σωστή.
 
Κάρφωσε ακόμη και τις ΗΠΑ σημειώνοντας ότι δεν είναι η ευρωζώνη ο αδύναμος κρίκος της παγκόσμιας οικονομίας     
 
Οι αποφάσεις για το χρέος ξεκαθάρισε για πολλοστή φορά θα ληφθούν το 2018.
 
Και σημείωσε με νόημα « το  2016 είμαι εγώ υπουργός αλλά το 2018 δεν ξέρω»  εξηγώντας ότι με δεδομένες τις εκλογές που θα γίνουν το 2017 στη Γερμανία τις αποφάσεις το 2018 θα τις λάβει η κυβέρνηση που θα επιλέξουν οι γερμανοί.     
 
Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ «κάρφωσε» και την κυβέρνηση Τσίπρα λέγοντας ότι κατέλαβε τον τελευταίο χρόνο ότι οι δηλώσεις και η επικοινωνιακή διαχείριση δεν βοηθάνε.          
  
Ντομπρόβσκις: Θα εξετάσουμε τους όρους για την πιθανή αποδέσμευση της δόσης       
    
 «Ελπίζουμε σε μια συμφωνία επί της αρχής για την ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης»  ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις κατά την είσοδό του στο Εurogroup. Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εκταμίευση της δόσης αλλά υπονόησε ότι αυτό θα γίνει τμηματικά.
 
«Ελπίζουμε πως θα καταλήξουμε σε επί της αρχής συμφωνία και να εξετάσουμε τους όρους που θα οδηγήσουν σε πιθανή αποδέσμευση της δόσης», είπε. «Φυσικά αυτοί οι όροι περιλαμβάνουν τα προαπαιτούμενα για την Ελλάδα καθώς και μία πλήρη αξιολόγηση από τους θεσμούς, των μέτρων που έχουν πάρει οι Έλληνες», πρόσθεσε, καθώς «νομοθετήθηκαν πριν μόλις μερικές μέρες».
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι μένει να διευκρινιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. 
 
«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε παραγωγικά με το Ταμείο», είπε, προσθέτοντας πως θα γίνει προσπάθεια για συμμετοχή του και στη χρηματοδότηση.

Στο θέμα του χρέους, ο κύριος Ντομπρόβσκις είπε ότι «σίγουρα θα αποτελέσει μέρος της συζήτησης».Απέκλεισε συζήτηση «ενός ευθέως κουρέματος», ενώ η ελάφρυνση χρέους θα πρέπει να είναι μέσα στο νομικό πλαίσιο που ορίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.
 
Ντάισελμπλουμ:Οχι σε κούρεμα, όχι σε πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ.   
 
Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ αναφερόμενος στο Ταμείο τόνισε ότι «δεν συζητάμε την απουσία του ΔΝΤ» από αυτό. 
 
Ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στο Europgroup δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει κάνει πάρα πολλά από το καλοκαίρι, αλλά και τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν ληφθεί δύσκολα μέτρα», προσθέτοντας ότι στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών θα ακούσουν και την άποψη των θεσμών. 
 
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών απέκλεισε εκ νέου το κούρεμα του ελληνικού χρέους και μίλησε για ελάφρυνση του βάρους για την Ελλάδα. «Δεν θα συμβεί “κούρεμα”, νομίζω όμως ότι μπορούμε να απαλύνουμε το βάρος για την Ελλάδα», είπε και κατέληξε: «Ελπίζω ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία μεταξύ των θεσμών και ότι μπορούμε να συνεχίσουμε με το πρόγραμμα».
 
Σαπέν:Ελπίζω σε συμφωνία αλληλεγγύης 
 
Η Ελλάδα χρειάζεται να αναπνεύσει, χρειάζεται βεβαιότητες, δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στο Eurogroup και προσθέτοντας ότι ελπίζει σε μία συμφωνία που θα εκφράσει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, η οποία πέρασε πρόσφατα πολύ σκληρά μέτρα (από το κοινοβούλιο).
 
Ιταλός ΥΠΟΙΚ: Η ελάφρυνση του χρέους εξαρτάται από πολλές μεταβλητές 
 
Κατά την άφιξή του στο Eurogroup ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ ΚάρλοΠάντοαν, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας και το κλείσιμο της αξιολόγησης.
 
«Είμαι αισιόδοξος μετά και από την ψήφιση των μέτρων από την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων κατά την είσοδό του, ωστόσο παρουσιάστηκε επιφυλακτικός για το θέμα του χρέους, λέγοντας ότι «η ελάφρυνση του χρέους εξαρτάται από πολλές μεταβλητές».
 
« Εχουμε ακόμα κάποια πράγματα να διευθετήσουμε»,ανέφερε ο  βέλγος ΥΠΟΙΚ Johan Van Overtveldt  και δεν ήτα βέβαιος για την συμφωνία «ίσως θα καταλήξουμε, ίσως όχι, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε».

Για το θέμα του ΔΝΤ και του χρέους ήταν ιδιαίτερα υπαινικτικός«βρίσκω πολύ παράξενο να ζητά το Ταμείο άνευ όρων ελάφρυνση χρέους, αφού κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν».
 
Οπως είπε «οι μεταρρυθμίσεις είναι πολύ πιο σημαντικές από το χρέος, μια ελάφρυνση χρέους από μόνη της δεν θα επανεκκινήσει την οικονομία».

Σχετικά με την δόση είπε «δεν είμαι ο Άγιος Βασίλης» και πως αυτή θα εξαρτηθεί «από τις συνθήκες».
 
Όταν πιέστηκε για τη συμφωνία απάντησε "Ας πάμε σε μια καλή λύση, είμαι υπέρ μιας καλής λύσης, ακόμη κι αν αυτή χρειαστεί να περάσουν δύο ή τρεις εβδομάδες".
 
Απο τι θα κριθεί το σπάσιμο της δόσης σε υποδόσεις    
 
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται η Καθημερινή, η δόση θα αποφασιστεί όταν τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες, ενώ είναι πιθανό να δοθεί σε υποδόσεις και όχι ολόκληρη. 
 
Και αυτό, γιατί χθες διαπιστώθηκαν προβλήματα σε μια σειρά από θέματα και στην εφαρμογή τους από την ελληνική πλευρά.
 
Οι εκπρόσωποι του Euroworking Group συζήτησαν πολύ αναλυτικά τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν από την ελληνική Βουλή συμπεραίνοντας ότι προκύπτουν προβλήματα.
 
Στις διατάξεις για τα «κόκκινα» δάνεια, εξαιρέθηκαν από την πώληση και εκείνα που έχουν εγγύηση του Δημοσίου, χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των θεσμών. 
 
Μια άλλη εκκρεμότητα αφορά την υπογραφή της σύμβασης για το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, την οποία αναδιαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση με την ανάδοχο κοινοπραξία. Σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου, η σύμβαση θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου. 
 
Το προσχέδιο του EWG για το χρέος  
 
Μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του EuroWorking Group που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα, παράγοντας της ευρωζώνης σημείωνε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στο σημερινό Eurogroup θα καταστεί δυνατή. 
 
O ίδιος άφησε να εννοηθεί πως οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σ' ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος το οποίο, όμως, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου, τονίζοντας μάλιστα πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα». To προσχέδιο δήλωσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πολλές «παρενθέσεις» και ερωτήματα, στα οποία θα κληθούν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών να απαντήσουν.
 
Μεγάλη απόσταση για το χρέος
 
Η απόσταση που χωρίζει το ΔΝΤ με την Ευρωζώνη παραμένει μεγάλη. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να δημοσιοποιήσει την έκθεση του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους την παραμονή της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Στην εν λόγω έκθεση το Ταμείο όχι μόνο ζητά εκ των προτέρων και άνευ όρων ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά επιμένει πως χωρίς διεύρυνση φορολογικής βάσης και παρεμβάσειςσε μισθούς και συντάξεις ο «κόφτης» δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός.
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, ωστόσο δεν θα ληφθούν αποφάσεις για το χρέος, λόγω των αντιπαραθέσεων των δανειστών.
 
Την ίδια στιγμή, σε εκτενή ανάλυσή του το Politico σημειώνει ακόμη και να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup, οι διαφορές ΕΕ-ΔΝΤ θα παραμείνουν. 
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση